Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: το ΣτΕ αποφάσισε την κατάχωση του βωμού της Γραμμής 1 στο Μοναστηράκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Την οριστική απόφαση για κατάχωση του βωμού που βρέθηκαν στις γραμμές της πράσινης γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), εξέδωσε εχτές το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για ένα σήριαλ το οποίο έχει αρχίσει εδώ και μήνες και αντιμαχόμενοι είναι η ΣΤΑΣΥ (η νέα εταιρεία των μέσων σταθερής τροχιάς) από τη μία πλευρά και από την άλλη το Ελληνικό Κίνημα ¶μεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες που ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού εξέτασε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και τις θέσεις της εταιρείας με την υπαριθμόν 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της επίχωσηςκατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των Δώδεκα Θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».

Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί του Σωματείου και των άλλων για τη βλάβη που θα υποστούν από την επίχωση «είναι ευχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως που έχουν καταθέσει, σταθμιζόμενη, πάντως, με τους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την προστασία των μνημείων μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσής τους εντός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου», και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του ΗΣΑΠ κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής ΑθήναςΠειραιά και κατασκευής νέας τεχνικής επισκευαστικής βάσης. Αν δεν υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή τότε μέχρι το τέλος του 2011 ίσως να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανακαίνισης των γραμμών σε αυτό το τελευταίο τμήμα που παραμένει εργοτάξιο με αποτέλεσμα το δρομολόγιο να «σπάσει» στα δύο και να μην πραγματοποιείται η στάση ανόδου στο σταθμό ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ.

Από το έργο ανακαίνισης των γραμμών έχει εξαιρεθεί το τμήμα ΦάληροΠειραιάς που αναμένεται να γίνει υπόγειο και η δημοπράτηση του έχει καθυστερήσει για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Πηγή: ypodomes.com με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα