Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Με ένα χρόνο καθυστέρηση σε Χαϊδάρι και Ανθούπολη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε περίπου ενάμιση χρόνο θα παραδοθούν οι 2 επεκτάσεις προς Χαιδάρι και Περιστέρι με καθυστέρηση 1 έτους. Ο Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Ανθούπολη και της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Χαϊδάρι προς Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις με την έναρξη του νέου έτους θα ξεκινήσουν και τα έργα για την κατασκευή της πολλή σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισε γραμμής. Επίσης ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 από Μαρούσι προς Γαλάτσι μέσω κέντρου και σύντομα στην κυβερνητική επιτροπή θα κάνει εισήγηση για τη χρηματοδότηση του έργου.
Η διαδρομή από Χαϊδάρι προς Σύνταγμα θα καλύπτεται μόλις σε 9 λεπτά και θα εξυπηρετεί περίπου 30.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ η διαδρομή από Ανθούπολη μέχρι Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 11 λεπτά και θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 75.000 επιβάτες.
Στο σταθμό του Χαϊδαρίου θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο τετραώροφο παρκινγκ 530 θέσεων, ενώ αντίστοιχο παρκινγκ θα κατασκευαστεί και στο σταθμό της Ανθούπολης, δυναμικότητας 450 θέσεων.
Επίσης ανακοινώθηκε η εκκίνηση για την περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον και Πετρούπολη (προμελέτη).

Πρόοδος επεκτάσεων
Προχωρούν ικανοποιητικά οι κατασκευαστικές εξελίξεις στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς το Χαϊδάρι, όπου πλέον απομένουν μόλις 180 μ. για να ολοκληρωθεί το σύνολο της νέας Γραμμής αφού έχει διανοιχτεί το 87% της υπόγειας γραμμής, μήκους 1.419 μέτρων από το Αιγάλεω προς το Χαϊδάρι. Περισσότερα από 300 άτομα εργάζονται καθημερινά προκειμένου η επέκταση του Μετρό προς το Χαϊδάρι να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2009.
Ο σταθμός “ΧΑΙΔΑΡΙ” βρίσκεται στο επονομαζόμενο τριεθνές σημείο, διότι χωροθετείται εντός του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, απέναντι από το Δημαρχείο του Αιγάλεω και θα εξυπηρετεί και το γειτονικό Χαϊδάρι. Ο σταθμός “ΧΑΙΔΑΡΙ” προβλέπεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και να αναβαθμίσει, όχι μόνο συγκοινωνιακά, τα υποβαθμισμένα Δυτικά Προάστια του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τις μελέτες της Αττικό Μετρό υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά περισσότερα από 30.000 άτομα, οπού χάρις στο Μετρό, η απόσταση από το Χαϊδάρι έως το κέντρο της Πρωτεύουσας (Σύνταγμα), θα καλύπτεται μόλις σε 9 λεπτά, μία απόσταση που σήμερα σε ώρα αιχμής διανύεται με ΙΧ αυτοκίνητο σε περισσότερα από 45 λεπτά.

Δεδομένου του ότι ο σταθμός “Χαϊδάρι” αποτελεί έναν ακραίο Σταθμό του Δικτύου και αναμένεται να εξυπηρετεί τη Δυτική είσοδο της πόλης και τη Δυτική Αττική γενικότερα, προβλέφθηκε μαζί με την κατασκευή του Σταθμού, να κατασκευαστεί και σταθμός μετεπιβίβασης από και προς τα Λεωφορεία και τα ΙΧ. Γι? αυτό, κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης 380 ΙΧ οχημάτων ακριβώς δίπλα στον σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ. Πρόκειται για ένα 4όροφο κτίριο (υπόγειο, ισόγειο, 4 όροφοι). Πρόσφατα η Αττικό Μετρό ΑΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη της επέκτασης του υπόγειου χώρου του προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του κατά 150 θέσεις στάθμευσης ΙΧ οχημάτων ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της περιοχής.
Επίσης, γίνεται η μελέτη και προβλέπεται να αρχίσει -εντός του 2009- η κατασκευή του χώρου στάθμευσης 450 θέσεων στο Αιγάλεω και άλλος ένας στην κεντρική πλατεία της Αγ. Βαρβάρας

δίπλα στο μελλοντικό σταθμό του Μετρό.
Μετά το Χαϊδάρι, η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, στην οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχετικός Διαγωνισμός. Η κατασκευή της επέκτασης της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του έτους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές στο διαγωνισμό από ενστάσεις, προσφυγές, κ.λπ. των 6 διαγωνιζομένων τεχνικών ομίλων/εταιρειών. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από το 2006 και ακόμα συνεχίζει…
Εξ ίσου σημαντική επέκταση είναι και αυτή της νέας Γραμμής του Μετρό, στον 5ο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδος. Τα έργα στους Σταθμούς “ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ” και “ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ”, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα (03/04/2008) ενώθηκε η υπό κατασκευή γραμμή με το υφιστάμενο δίκτυο του Μετρό. Σε ενάμιση χρόνο, στο τέλος του 2009, ο Δήμος Περιστερίου θα διαθέτει 3 σύγχρονους Σταθμούς Μετρό, οι οποίοι με την υψηλή αισθητική τους θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση περισσότερους από 75.000 επιβάτες.

Παράλληλα, χάρις στην κατασκευή του Μετρό, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δημιουργήσει στο Περιστέρι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης 10.000 τμ., στην επιφάνεια του ομώνυμου Σταθμού του Μετρό. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ΙΧ οχημάτων (450 θέσεων) στον τερματικό Σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ.

Με τα έργα αυτά, ο κάτοικος του Περιστερίου θα έχει πλέον τη δυνατότητα να βρεθεί με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα μόλις σε 11 λεπτά στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) και σε λιγότερο από μισή ώρα στο Ελληνικό, μια διαδρομή που σήμερα θυμίζει …Γολγοθά για τον χρήστη του ΙΧ, ειδικά σε ώρες αιχμής.
Όμως, το Μετρό δεν σταματά στην Ανθούπολη, αφού ήδη η Αττικό Μετρό έχει αρχίσει την προμελέτη του έργου για τη περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και την Πετρούπολη.
Το μεγάλο μέτωπο έργων Μετρό, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

image_pdfimage_print

Μετρό Αθήνας

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Eνα σύγχρονο έργο, αυτό της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία: Να διεξαχθεί μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, σε ασυνήθιστα βάθη, που απέφερε πλήθος σημαντικών ευρημάτων και πληροφοριών, αλλά και καίριες αποφάσεις για την ανάδειξή τους. Ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση των τελευταίων είναι η συνύπαρξη στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά της περιοδικής έκθεσης «Στην Επιφάνεια», η οποία εγκαινιάστηκε το 2016 και αφορά την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου στην πόλη του Πειραιά, με τις εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Μέρος των συντηρημένων αντικειμένων θα πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση με θέμα το νερό που θα στηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό ‘Δημοτικό Θέατρο’ και η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαία αντικείμενα, αναπαραστάσεις δεξαμενών και πηγαδιών, ένα τμήμα υδραγωγείου σε αντίγραφο, καθώς κι ένα αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο από δωμάτιο σπιτιού της κλασικής/ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές.

«Το κτίριο της Ξυλαποθήκης παρέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων το 2012. Το 2014, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, μετατρέψαμε τον χώρο αρχικά σε εργαστήριο, το ισόγειο και το υπόγειο, και στη συνέχεια, μέσω της συνεργασίας, προέκυψε η έκθεση ‘Στην Επιφάνεια’, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας έκθεσης που δουλεύει παράλληλα με ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης. Ο επισκέπτης μπορεί καθημερινά τις ώρες που εργαζόμαστε να παρακολουθήσει από τα πατάρια τις εργασίες. Η Ξυλαποθήκη είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα και γενικά συνυπάρχει με το εργαστήριο», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Πέππας, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας στο έργο της Επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων η οποία έχει την εποπτεία και τη διεύθυνση της ανασκαφής.

Αποδείξαμε πως το τεχνικό έργο κατασκευής του Μετρό μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και να αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ταυτόχρονα με την αρχαιολογική ανασκαφή. Δηλαδή, ότι μπορούν να γίνουν και τα δυο μαζί και όχι κάτι σε βάρος του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που καταφέραμε εδώ και φαίνεται από το αποτέλεσμα των ευρημάτων, αλλά και από αυτή την έκθεση», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Κολοβός από την Αττικό Μετρό, διευθυντής του έργου της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά.

Το πλούσιο αρχαίο υλικό, που βρέθηκε στις ανασκαφές στο πλαίσιο του έργου, γίνεται αμέσως αντιληπτό στον επισκέπτη της Ξυλαποθήκης, του κτιρίου που κατασκευάστηκε στα ‘ίχνη’ μιας αυθεντικής ξυλαποθήκης στην ιδιαίτερη γειτονιά των Αστικών Πυλών. «Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όγκο αρχαίου υλικού, ακριβώς γιατί η ανασκαφή ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση που έγινε ποτέ στον Πειραιά. Η πιο μεγάλη, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, ήταν στον σταθμό ‘Δημοτικό Θέατρο’, με κύρια ευρήματα, εκτός από τα τμήματα του οικοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης, τα υδρευτικά συστήματα. Μικρότερες ανασκαφές έγιναν σε άλλα σημεία από τα οποία διερχόταν η γραμμή του μετρό. Συνολικά, από εμάς πραγματοποιήθηκαν 8 διαφορετικές ανασκαφές, μέσα στο πλαίσιο του αρχαίου Πειραιά που ταυτίζεται περίπου με τον σύγχρονο, δηλαδή μέσα στα όρια της αρχαίας πόλης», προσθέτει ο κ. Πέππας.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική έρευνα, ποσό που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στη σύμβαση –μάλιστα προβλεπόταν ένα πολλαπλάσιο ποσό. Θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πολύ σημαντική», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Κολοβός, που θέλησε να μοιραστεί δυο στιγμές που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Πειραιά: «Το ένα ήταν ένα δαχτυλίδι που μου έδωσαν και κράτησα στα χέρια μου τη στιγμή που το έβγαλαν. Το άλλο είναι το εύρημα των οστών από έναν κόκορα, τον οποίον κάποιος θυσίασε πριν από 2.000 χρόνια για τη θεμελίωση ενός σπιτιού, το ‘εγκαίνιο’ που λένε οι αρχαιολόγοι, συνήθεια που έχει μείνει στους αιώνες ως τα τελευταία χρόνια. Ήταν πραγματικά συγκινητικό και εντυπωσιακό», ανέφερε ο κ. Κολοβός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Δούρου: Ο χρόνος στην Αγ. Βαρβάρα σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ρένα Δούρου

Τα έργα της Αγίας Βαρβάρας που ξεκίνησαν από τη Διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” στην Περιφέρεια Αττικής (2014-2019), και πουσήμερα έχουν εγκαταληφθεί, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί η επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής” Ρένα Δούρου και ο τέως Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καπλάνης.

Για τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, μαζί και τα σπουδαία έργα για αυτήν την τόσο υποβαθμισμένη περιοχή. Έργα που λείπανε χρόνια , όπως αναπλάσεις δρόμων, έργα πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις για τα νιάτα μας“, δήλωσε η Ρένα Δούρου.

Λοιπόν αυτά τα έργα δεν είναι ούτε του Καπλάνη ούτε της Δούρου. Αυτά τα έργα είναι των φορολογουμένων πολιτών και καλούμε τους υπεύθυνους να τα παραδώσουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Σε εκείνους για τους οποίους δουλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια“, κατέληξε η ίδια.

Τη Ρένα Δούρου και τον Γιώργο Καπλάνη συνόδευαν ο τέως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Περιφερειακός ΣύμβουλοςΧρήστος Καραμάνος,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Χρυσάνθη Αυλωνίτου καθώς και ο τέως αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Σαββίδης, η δημοτική σύμβουλος Τασούλα Πετράκου, ο πρώην Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Αντώνης Ζηματούρας.

Οι αντιπροσωπείες της “Δύναμης Ζωής” και της “Δικής μας Πόλης” συζήτησαν με πολίτες και επισκέφθηκαν το γήπεδο Ριμινίτικα, που αν και έχει ολοκληρωθεί παραμένει κλειστό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους χώρους πρασίνου απέναντι από το Λίθο, τις παιδικές Παιδικές Χαρές, που η κατασκευή τους έχει παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, τους πεζοδρόμους γύρω από το νέο σταθμό του Μετρό, το σταθμό του Μετρό καθώς και τις οδούς Π.Π. Γερμανού, Χειμάρας, Καραϊσκάκη, Ταϋγέτου και Αρχιμήδους, που επίσης η διαδικασία Βιοκλιματικής Αστικής τους Ανάπλασης, έχει σταματήσει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σπίρτζης-Βαρεμένος: Σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Γιώργος Βαρεμένος και Χρήστος Σπίρτζης για την παράδοση των σταθμών Νίκαιας, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά:

Η παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, είναι μία κατάκτηση για το λαό των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αξίζουν πολλά ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου.

Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα τώρα, όπως είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν:

– Η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Πειραιά στο σύνολο του, εντός του χρονοδιαγράμματος το 2021 και όχι το 2022 όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

– Η έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4, που για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις,

– Η ταχεία ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία της επέκτασής του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Αθήνα, από το Άλσος Βεΐκου έως και την Πετρούπολη. Ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Αθήνας το έχει απόλυτη ανάγκη και το απαιτεί,

– Η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση της επέκτασης του για Καλαμαριά,

– Η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, η ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε τη συμβολή όσων συνετέλεσαν στο να γίνει πραγματικότητα το έργο, επιχείρησε -μέσω του καλολαδωμένου οργουελικού μηχανισμού- να το εντάξει στο προπαγανδιστικό σύνθημα: Το είπαμε, το κάναμε. Ως προς το τι είπαν προεκλογικά και τί κάνουν μετεκλογικά, θα το κρίνει ο κόσμος, όπως και το αν η δική τους πινελιά στο έργο μπορεί να αποκρύψει τον όγκο της συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να κρύψει πίσω απ’ την θεωρία των μουσαμάδων τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα δεν θα έχουν την χαρά να δουν σύντομα τα εγκαίνια παρόμοιων έργων και οι πολίτες της Αθήνας την έναρξη της κατασκευής της γραμμής 4, διότι η κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους δεν συνέχισε τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη.

Αν προχωρούσαμε τη συζήτηση στο πνεύμα του κ. Καραμανλή, θα του υπενθυμίζαμε σε ποια κατάσταση βρήκε το τελματωμένο έργο του Μετρό Πειραιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια προβλήματα: την χρηματοδότηση αφού μόνο για ΦΠΑ χρωστούσαν 12 εκατ. €, την μη ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών για τον ανασχεδιασμό του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, η κατασκευή του οποίου μετέθετε σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, την μη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής από το σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η τμηματική παράδοση των 3 πρώτων σταθμών και τέλος χωρίς υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα.

Όσο για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί ΣΔΙΤ στα εγκαίνια ενός έργου Μετρό, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι άλλο μπορεί να επινοήσει ο αδηφάγος επιτελικός νους, για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, πέραν αυτών που εξήγγειλαν ήδη για εμπλοκή ιδιωτών στην Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία μόνο παραίνεση: σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα