Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: βγήκε μειοδότης και ξεκινά η επέκταση προς Πειραιά, η μεγαλύτερη εδώ και 11 χρόνια!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πιο μακρόχρονα σήριαλ στην κατασκευαστική ιστορία της χώρας γράφει τα τελευταία του επεισόδια. Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο Χαϊδάρι προς το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά έχει από χθες μειοδότη καθώς η Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM κατάφεραν να επικρατήσουν των άλλων δύο διαγωνιζομένων και με ποσοστό 21,49 θα είναι το σχήμα που θα κατασκευάσει την επέκταση.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Όταν τον Οκτώβριο του 2006 ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς προκήρυσε τη δημοπράτηση του Μετρό για τον Πειραιά ούτε ο πιο απαισιόδοξος δεν περίμενε ότι θα περνούσαν 5 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στη στιγμή που θα αποκτούσε ανάδοχο εταιρικό σχήμα το έργο.

Το 2007 άρχισαν τα πρώτα προβλήματα καθώς η αρχική δημοπράτηση έφτανε μέχρι τη Λεωφόρο Λαμπράκη στο ύψος του Γηροκομείου με την ονομασία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ. Ο Μητροπολίτης Πειραιά ήταν ανένδοτος στήνοντας ανάχωμα στην έλευση του Μετρό «για να μην οχληθούν οι γέροντες». Ένα άλλο πρόβλημα ήταν οι εκατέρωθεν ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν που περιέπλεξαν την κατάσταση.

Μη βρίσκοντας άλλη λύση ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2009 επαναπροκηρύχθηκε νέος χωρίς τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, φτάνοντας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Τότε τέθηκε ο στόχος να αρχίσουν τα έργα το καλοκαίρι του 2010.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και σχεδόν αμέσως είχαμε εμπλοκή από τους συμμετέχοντες. Με την αλλαγή της κυβέρνησης υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα χωρίς να έχουμε καμία εξέλιξη και τελικά το 2010 πέρασε χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Την άνοιξη του 2011 ανακοινώθηκε η έναρξη της β` φάσης του διαγωνισμού και το καλοκαίρι από τους 5 συμμετέχοντες «κόπηκαν» η ΑΕΓΕΚ και η ΜΟΧΛΟΣ που είχαν κατέβει σε κοινοπραξίες σε εταιρείες του εξωτερικού.

Από τους τρείς συμμετέχοντες τελικά η Κ/Ξ J&P AVAX-GHELLA-ALSTOM μειοδότησε κλείνοντας μία ιστορία 5 ετών. Πλέον περιμένουμε τη συνέχεια, να αποσταλεί το αποτέλεσμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον όλα είναι καλά θα έχουμε την σύμβαση μέχρι το τέλος του 2011.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Είναι το μεγαλύτερο έργο Μετρό στην Αθήνα από το 2004 και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Μετρό στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Περιλαμβάνει την κατασκευή 7,5 χλμ υπόγειας γραμμής και την κατασκευή 6 σταθμών. Οι Σταθμοί θα είναι οι ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Αναφορικά με τον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ εκεί θα είναι σταθμός ανταπόκρισης με το σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ), αφού θα κατασκευαστεί κάτω από αυτόν. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος συγκοινωνιακός κόμβος που εκτός του Μετρό θα περιλαμβάνει και συνδέσεις με το Τραμ, τον Προαστιακό και το monorail που θα βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από τον σταθμό.

Ο σταθμός του Πειραιά λόγω της εγγύτητας του με το λιμάνι και το νερό θα περιλαμβάνει διαφραγματικούς τοίχους που θα φτάσουν 60 μέτρα κάτω από τη γη! Μιλάμε για ένα μεγάλο τεχνικό εγχείρημα που γίνεται για να προστατέψει το σταθμό από τη διάβρωση της θάλασσας.

Πατήστε πάνω στο χάρτη για να τον δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Όλοι οι σταθμοί θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και θα συνδέονται με τις τοπικές λεωφορειακές γραμμές ενώ ο τερματικός σταθμός στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ θα φέρει κυριολεκτικά το Μετρό μέσα στο Εμπορικό, Επιχειρηματικό και Ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά. Θα κατασκευαστεί στην πλατεία κάτω από το Δημαρχείο του Πειραιά.

Η κατασκευή του σύμφωνα με τη μελέτη θα απαιτήσει 66 μήνες (5,5 χρόνια) και σε αυτό το διάστημα αναμένεται να υποφέρουν κυκλοφοριακά όσοι θα χρησιμοποιούν τον Πειραιά καθώς θα αποκλειστούν τμήματα της παραλιακής λεωφόρου και του κέντρου του Πειραιά συμπεριλαμβανόμενων των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Αν τα έργα ξεκινήσουν μέχρι την ¶νοιξη του 2012 τότε στα τέλη του 2017 η μεγάλη αυτή επέκταση του Μετρό θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει φέρνοντας περίπου 130.000 νέους επιβάτες καθημερινά.

Με τη λειτουργία της επέκτασης θα γίνουν μεγάλες συγκοινωνιακές αλλαγές καθώς οι 6 σταθμοί του Μετρό θα καταστούν κέντρα μετεπιβίβασης και τερματικοί για πολλές λεωφορειακές γραμμές, καθώς πολλές δεν θα κατεβαίνουν προς Πειραιά.

Υπολογίζεται πως θα κυκλοφορούν περίπου 40.000 λιγότερα οχήματα λειτουργώντας ευεργετικά στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης του Πειραιά.

Πηγή: ypodomes.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα