fbpx
Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Διαγωνισμός για την παραλαβή νέων συρμών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παραλαβή 17 νέων συρμών όπου ο καθένας θα διαθέτει 6 βαγόνια. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συρμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τις ανάγκες του δικτύου που δημιουργούνται από τις αναμενόμενες επεκτάσεις προς Ελληνικό, Χαιδάρι, Ανθούπολη και τους σταθμούς που προστίθενται στην Γραμμή 3 (Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή).
Στον διαγωνισμό της 15-07-2008 πήραν μέρος 3 εταιρείες όπου κατέθεσαν τις προσφορές τους. Οι εταιρείες είναι οι παρακάτω:

– ROTEM-HANWHA (Κορέα)
– ANSALDOBREDA (Ιταλία)
– CAF (Ισπανία)
Συνολικά οι διαγωνισμός αφορά :

Την κατασκευή, προμήθεια, δοκιμή και θέση σε λειτουργία δεκαεπτά συρμών των έξι (6) οχημάτων.
Την προμήθεια των κύριων ανταλλακτικών των συρμών, των ειδικών εργαλείων, του διαγνωστικού εξοπλισμού δοκιμών και ομοιωμάτων.
Την τριετή εγγύηση καλής λειτουργίας των συρμών και την προμήθεια των κύριων και αναλώσιμων ανταλλακτικών της περιόδου εγγύησης που απαιτούνται για την περίοδο αυτή.
Την εκπαίδευση του προσωπικού της ΑΜ και του προσωπικού της Εταιρείας Λειτουργίας του Μετρό (ΑΜΕΛ).

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009 , πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις (πράγμα σχεδόν απίθανο).

Σε αυτό το σημείο έχω ένα ερώτημα. Αν με την κατάθεση των ενστάσεων η παραλαβή των συρμών καθυστερήσει κατά 6-8 μήνες και δεν είναι έγκαιρη η παράδοση τους αφού θα έχουν ανοίξει οι νέοι σταθμοί τότε τι γίνεται; Αναγκαστικά τα δρομολόγια θα είναι πιο αραιά, μέχρι οι νέοι συρμοί να παραληφθούν και να συμπληρώσουν το κενό…

Στο τεχνικό μέρος του διαγωνισμού, προβλέπει πως οι νέοι συρμοί τρίτης γενιάς θα είναι:
— πλήρως κλιματιζόμενοι
— φιλικοί προς το περιβάλλον
— με πλήρη συστήματα στην αιχμή της τεχνολογίας
— αναβαθμισμένοι αισθητικά τόσο εξωτερικά όσο και στους εσωτερικούς τους χώρους
— άμεσα προσβάσιμα από τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Επίσης θα διαθέτουν τις απαραίτητες προβλέψεις ώστε να είναι συμβατοί με όλες τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις οι οποίες προβλέπονται να πραγματοποιηθούν μελλοντικά στις Γραμμές 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας.

image_pdfimage_print

Μετρό Αθήνας

Με εκατέρωθεν προσφυγές από ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ προχωρά ο διαγωνισμός της Γραμμής 4 του Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα, υπογειοποίηση

Με πρωτοφανή αριθμό ατόμων, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για την νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Αυτό έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2020. Όπως αποκαλύπτουν υπήρχαν σχεδόν 100 άτομα και από τους μνηστήρες στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα με αποτέλεσμα να μην χωράει «καρφίτσα». Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που η όλη διαδικασία πήρε αρκετές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια του ανοίγματος των προσφορών. Έγκυρες πηγές από την Αττικό Μετρό ανέφεραν στο ypodomes πως κατατέθηκαν εκατέρωθεν προσφυγές στην επιτροπή του διαγωνισμου. Ρεκόρ, είχαμε όμως και στον όγκο των προσφυγών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI είναι 287 σελίδες και κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Περίπου 178 σελίδες είναι η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM η οποία κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών. Οι ογκώδεις προσφυγές θα πρέπει να εξεταστούν και να απαντηθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης τους, άρα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να απορριφθούν και οι δύο (μην ξεχνάμε ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. τις έχει ήδη αξιολογήσει και βαθμολογήσει). Το επόμενο λογικό βήμα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ όπου εκεί θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή των δύο στην τελική φάση του διαγωνισμού. Πηγές της αγοράς, θεωρούν δεδομένη την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έσχατο μέσο αποκλεισμού του αντιπάλου. Εξάλλου αν κάποιος από τους δύο το καταφέρει, θα μείνει μόνος, αγκαλιά με το έργο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των οποιοδήποτε δικαστικών προσφυγών, θα καθοριστεί και ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Αν δεν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι (άνευ απροόπτου) όπου θα αποκαλυφθεί ο μειοδότης.

Το σχήμα που τελικά θα αναλάβει το έργο θα πάρει το συμβόλαιο της δεκαετίας και θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο έχοντας ένα θηριώδες αντικείμεινο το οποίο σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί στον συμβατικό χρόνο των 96 μηνών (8 χρόνια).

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

Αιτία; οι πρόδρομες εργασίες. Ποιος περίμενε πως το έργο των 30εκατ.ευρώ που αφορά την προετοιμασία των εργοταξιακών χώρων που δημοπρατήθηκε με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν το κυρίως έργο πως σήμερα θα αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Μέχρι και σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου. Εδώ η ΕΡΕΤΒΟ έχει προσφύγει εναντίον της ΤΕΡΝΑ που είναι ανάδοχος του έργου.

Μόλις εκδοθεί η απόφαση, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την Αττικό Μετρό να πρέπει να πατάει γκάζι για να υπογραφεί και να ξεκινήσει το έργο των πρόδρομων. Αυτό γιατί σε διάστημα 30 μηνών θα πρεπει να παραδώσει τους εργοταξιακούς χώρους «έτοιμους» στη βασική εργολαβία.

Πάντως όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το παρήγορο είναι πως ο χρόνος προετοιμασίας της κύριας εργολαβίας (μελέτες, μελέτες εφαρμογής, έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α.) είναι τέτοιος που ακόμα και τώρα, οριακά μπορεί η καθυστέρηση στις πρόδρομες να μην επηρεάσει χρονικά την κύρια εργολαβία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών.

Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου. Θα χρησιμοποιηθούν δύο Μετροπόντικες οι οποίοι ταυτόχρονα θα διανοίγουν και από τα δύο άκρα της γραμμής για να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος διάνοιξης.

Οι 15 σταθμοί έχουν χωροθετηθεί ως εξής:

1.Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
2.Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
3.Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
4.Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5.Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6.Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
7.Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
8.Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
9.Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
10.Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11.Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12.Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
13.Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
14.Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
15.Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε το στρώσιμο γραμμών στην επέκταση προς Καλαμαριά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ραγες επεκταση καλαμαρια

Τα πρώτα μέτρα σιδηροδρομικής επιδομής (όπως λέγεται) της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά άρχισαν να τοποθετούνται. Πρόκειται για τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινούνται οι συρμοί του μετρό.

Οι εργασίες (παρά τις καθυστερήσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά) εξελίσσονται κανονικά, όπως διαβεβαιώνει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» και στην επέκταση της Καλαμαριάς, ενώ όπως διευκρίνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της εταιρίας, Νίκος Ταχιάος, «για την επιδομή στη βασική γραμμή και την επέκταση της Καλαμαριάς εκπονήθηκαν και εκπονούνται συνολικά 320 μελέτες, καθώς η τοποθέτηση των γραμμών γίνεται κομμάτι – κομμάτι!».

Σήμερα είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση της σιδηροδρομικής επιδομής και έχει προχωρήσει μάλιστα πολύ στο τμήμα της βασικής γραμμής (και στις δύο κατευθύνσεις) από το Αμαξοστάσιο μέχρι την Ανάληψη, ενώ ήδη τα συνεργεία δουλεύουν στα πρώτα μέτρα της επέκτασης της Καλαμαριάς.

«Η σιδηροδρομική επιδομή πρέπει να τοποθετηθεί γρήγορα, διότι είναι απαραίτητη, ώστε να προχωρήσουμε και στην εγκατάσταση αναγκαίων μηχανημάτων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στους σταθμούς. Για να εγκατασταθούν πρέπει να μετακινηθούν πάνω στις ράγες μεταξύ των σταθμών του μετρό», επισήμανε ο κ. Ταχιάος.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» τόνισε ότι πλέον «προσπαθούμε να… απογειώσουμε το έργο, να πάμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να είμαστε συνεπείς σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει».

 

Πηγή: voria.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Το 2022 σε λειτουργία η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη Καραμανλή στο Μετρό Πειραιά

Επίσκεψη πραγματοποίησε πριν από λίγο ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας  Καραμανλής στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετρό Πειραιά, που αποτελεί τμήμα της επέκτασης της Γραμμής 3.

Μετά την επίσκεψη, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ενώ το χρονοδιάγραμμα ήταν για το 2021, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτιμώντας ότι η συνολική λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Για μία ακόμα φορά καυτηρίασε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εμείς δεν λέμε ψέματα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι σταθμοί του Πειραιά δεν θα είναι έτοιμοι ούτε το 2020, ούτε το 2021 και θα καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια το έργο να παραδοθεί μέσα στο 2022».

Αναφορικά με τους 3 πρώτους σταθμούς της επέκτασης: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, προανήγγειλε την ολοκλήρωσή τους το καλοκαίρι του 2020, τόνισε όμως πως υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να μην υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, λόγω ασυμβατότητας.

«Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε έτοιμους σταθμούς και να μην μπορούμε να τους λειτουργήσουμε. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τον ΟΑΣΑ, έτσι ώστε να υπάρξει η λεγόμενη συμβατότητα του συστήματος», σχολίασε σχετικά ο Υπουργός προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Αναφερόμενος στο Τραμ και την επέκτασή του προς τον Πειραιά, δήλωσε ότι ενώ ολοκληρώνονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα έργα ωστόσο στο Φαληρικό Όρμο, που θα ξεκινήσουν το νέο έτος και θα διαρκέσουν από 4 έως 6 μήνες και πιθανότατα θα μετακινήσουν τη λειτουργία της επέκτασης για το καλοκαίρι του 2020. Ο κος Καραμανλής είπε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Περιφερειακή Αρχή της Αττικής για τη λήψη αποφάσεων που ενδεχομένως επιταχύνουν τη λειτουργία του μέσου βελτιώνοντας την καθημερινότητα των Πειραιωτών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε ικανοποιημένος για τις ειλικρινείς εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν όσον αφορά τη λειτουργία της επέκτασης λέγοντας ότι «για τόσο μεγάλα έργα που αλλάζουν προς το καλύτερο τη λειτουργία της πόλης, αξίζει να περιμένεις» εν;v σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τραμ είπε πώς θα υπάρξουν νέα, μέσα στις επόμενες μέρες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα