Connect with us

Editorial

Μετρό Αθήνας: ανάγκη για μεγάλη διεύρυνση του δικτύου με κατασκευή 4ης και 5ης γραμμής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματική η ανάγκη για μεγαλύτερη επέκταση του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πλέον για την επόμενη μέρα του δικτύου Μετρό της Αθήνας. Το δίκτυο που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2000 με την προσθήκη των μικρών τότε γραμμών 2 και 3 δειλά-δειλά μεγαλώνει και η πόλη έχει σήμερα ένα αξιοπρεπές αλλά μικρό δίκτυο γραμμών και σταθμών.

Σε σχέση με το μέγεθος και τον πληθυσμό της πόλης δεν μπορεί κάποιος να πει πως οι 3 γραμμές με τους 58 σταθμούς είναι ένα δίκτυο που καλύπτει την πόλη αλλά η ανάγκη να μεγαλώσει είναι σίγουρα μεγάλη.

Η γραμμή 1 έχει 24 σταθμούς, η γραμμή 2, 14 σταθμούς και η γραμμή 3, 20 σταθμούς. Αυτό το πλέγμα γραμμών και σταθμών έχει δημιουργήσει μία σοβαρή βάση για την εξάπλωση του πλέον κατάλληλου μέσου για την δύσκολη πόλη της Αθήνας.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι  η γραμμή 2 θα προσθέσει άλλους 6 σταθμούς επεκτεινόμενη μέχρι το Ελληνικό και την Ανθούπολη και η γραμμή 3 άλλον ένα σταθμό και θα φτάσει στα όρια του Χαϊδαρίου.

Επίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας η γραμμή 3 θα αποκτήσει άλλους 6 σταθμούς και θα φτάσει στο κέντρο του Πειραιά ενώ η γραμμή 1 θα αποκτήσει άλλον ένα ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά.

Συνολικά στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας το δίκτυο Μετρό θα μεγαλώσει κατά 14 σταθμούς και 16 χιλιόμετρα υπόγειων γραμμών.

Το ίδιο διάστημα όμως η Αθήνα αναμένεται να βιώσει μεγαλύτερο κορεσμό στο οδικό της δίκτυο και αυξανόμενο πληθυσμό κυρίως περιφερειακά της πόλης. Έτσι η ανάγκη για γιγάντωση του μέσου γίνεται όχι μόνο αναγκαία αλλά επιτακτική.

Το σχέδιο ανάπτυξης της γραμμής 4, μιας τεράστιας γραμμής που θα περιλαμβάνει 26 γραμμής και θα καλύπτει τα βόρεια, ανατολικά, νότιο-ανατολικά προάστια και μεγάλο μέρος του κέντρου είναι απαραίτητο. Ουσιαστικά αυτή η γραμμή έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ολοκλήρωση μελετών και δημοπρατήσεων και φυσικά η εύρεση της χρηματοδότησης για την κάλυψη της δαπάνης που φτάνει τα 3 και πλέον δις ευρώ.

Η Αθήνα πρέπει να κοιτάξει και λίγο παραπέρα όμως και την δημιουργία μίας πέμπτης γραμμής που θα καλύψει μέρος των δυτικών και νοτίων προαστίων και φυσικά μέρος του κέντρου της πόλης.

Η ιδανική δημιουργία είναι εκείνη μίας γραμμής που θα καλύπτει εξ` ολοκλήρου την Λεωφόρο Αθηνών (ή Καβάλας) ξεκινώντας από το Χαϊδάρι, μέρος της Λεωφόρου Πειραιώς και ολόκληρη τη Λεωφόρο Συγγρού και Αμφιθέας τερματίζοντας στο Καλαμάκι.

Είναι μία γραμμή η οποία θα έλθει να καλύψει όλα τα κενά στο δίκτυο της πόλης καλύπτοντας επαρκώς τα δυτικά αλλά κυρίως τα νότια προάστια που ομολογουμένως δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες μετακίνησης με το Μετρό.

Με τη δημιουργία του θα κάλυπτε την δυτική είσοδο της πόλης, το Χρηματιστήριο, το βόρειο τμήμα της πολύβουης Πειραιώς, την γιγάντια Συγγρού με τα επαγγελματικά κτίρια αλλά και τα εμβληματικά που θα γίνουν όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τη Εθνική Βιβλιοθήκη και το πάρκο Νιάρχου, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, τα Νοσοκομεία Ωνάσειο και Ρέα και δεκάδες άλλα σημαντικά

Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο κόστους αρκετών δις ευρώ δεν αφορά το σήμερα ή το κοντινό αύριο. Είναι απαραίτητο όμως να ξεκινήσει η κουβέντα και ο διάλογος για να φτάσουμε σε μερικά χρόνια να μιλάμε για κατασκευή άλλης μίας γραμμής Μετρό στην πόλη της Αθήνας.

Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι ο σχεδιασμός, η χάραξη, η συγκατάθεση των Δήμων από τους οποίους θα περάσει το μέσο και η πληροφόρηση του κοινού για ένα τόσο μεγάλο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο που θα μπορούσε να λύσει μερικά από τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και να μειώσει σημαντικά τους ρύπους αυτής της πόλης.

Καλή εβδομάδα
Νίκος Καραγιάννης
16.7.2012

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Μετρό της Αθήνας πατώντας εδώ.

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα