Connect with us

Επικαιρότητα

Μετά το καλό 2011, ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη γύρισε σε επίπεδα 2010

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

100.000 λιγότεροι Έλληνες τουρίστες στην πόλη το πρώτο 8μηνο του 2012

Πτώση 8,27% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στη συμπρωτεύουσα το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, ενώ 100.000 λιγότερες ήταν και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

Να σημειωθεί ότι πέρυσι και σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2010 είχε καταγραφεί αύξηση στις διανυκτερεύσεις τουριστών που άγγιξε το 8%.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΕΞΘ, είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση του αριθμού των Ελλήνων που για δεκαετίες αποτελούσαν τους κύριους «τροφοδότες» του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Το φαινόμενο είναι λογικό, εξαιτίας των γνωστών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαιρέτως, όπως και στην επιχειρηματικότητα.

Ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που δέχεται από το 2009 και μετά, τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ύφεσης. Μόνο φέτος καταγράφηκαν 100 χιλιάδες λιγότερες διανυκτερεύσεις Ελλήνων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, σημειώνοντας πτώση που έφτασε το -15,89% (515.080 διανυκτερεύσεις Ελλήνων το πρώτο οκτάμηνο του 2012, έναντι 612.379 το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Σοβαρό «χτύπημα» όμως δέχθηκε και η πρώτη εθνικότητα αλλοδαπών με βάση τα περσινά στοιχεία της ΕΞΘ, δηλαδή οι τουρίστες από το Ισραήλ. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, φέτος στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευσαν 18.568 λιγότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με πέρυσι. Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό αν το συγκρίνουμε με τα στοιχεία του 2010.

Φέτος οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών κατέγραψαν πτώση -39,10% το οκτάμηνο, τη στιγμή μάλιστα που από το 2010 στο 2011 είχαν σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 464,95%! Το άνοιγμα αυτής της ψαλίδας θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να αναζητήσουμε τα αίτια, γιατί παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την προσέλκυση Ισραηλινών, ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά είναι ορατός.

Μειωμένες όμως ήταν και οι διανυκτερεύσεις από πολίτες των Βαλκανίων, οι οποίοι παραδοσιακά έδιναν τουριστική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως οι Αλβανοί (-36,54%), οι Σέρβοι (-19,86%), οι Βούλγαροι (-7,87%) και οι Ρουμάνοι (-5,20%), με μόνη φωτεινή εξαίρεση τους Σκοπιανούς οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση (22,33%).

Επιπλέον, η ΕΞΘ σημειώνει ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην κόπωση, η οποία παρατηρείται στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών (16,54% αύξηση φέτος σε αντίθεση με 69,25% πέρυσι), η οποία όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δρομολογημένες πια αεροπορικές συνδέσεις της Turkish Airlines.

Σε πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία (-7,78%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,04%) και η Ιταλία (-2,20%), αλλά και οι Σκανδιναβικές αγορές (Νορβηγία -33,27%, Δανία -17,91%, Σουηδία -14,95%, όπως και η Φινλανδία -14,55%).

Όπως σημειώνεται στην αναφορά της ΕΞΘ, με βάση και μόνο τους απόλυτους αριθμούς η πραγματικότητα θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη συνυπολογίσει φέτος στην τουριστική κίνηση τους Λίβυους τραυματίες, επειδή η μικρή αύξηση (4,84%) που θα σημειωνόταν στο συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων (οι διανυκτερεύσεις των Λίβυων έφθασαν τις 139.814), μόνο ως επίπλαστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η φιλοξενία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς το κράτος της Λιβύης παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες των ξενοδόχων και παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το 90% του συνολικού οφειλόμενου ποσού.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες εθνικότητες αλλοδαπών σε απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων, εάν εξαιρέσουμε τους Λίβυους για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οι Κύπριοι αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη (46.462 διανυκτερεύσεις, αύξηση 16,49%).

Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Τσεχία (51,72%), η Ουκρανία (44,58%) και η Ρωσία (37,39%). Οι Ρώσοι μάλιστα ήταν περισσότεροι φέτος κατά 9.033 σε σχέση με το 2011 και άρα η μεγάλη ρωσική αγορά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα δεξαμενή άντλησης τουριστών για τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΞΘ τονίζει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για εξωστρέφεια και προσέλκυση τουριστών από τις παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Πιστεύει δε, πως χρειάζεται όλοι οι φορείς της πόλης να συντονιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση για να γίνει η Θεσσαλονίκη ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός για τους απανταχού τουρίστες, με αντίστοιχα οφέλη στην τοπική οικονομία.

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα