Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μετά τη Γερμανία, και η Ιαπωνία εξετάζει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 — κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το ‘από τα κάτω’ κίνημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.

Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους –και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας– σε άλλες χώρες.

Advertisement

«Νομίζω ότι το σενάριο μηδέν ως το 2030 έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο» στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε ο Σατόσι Αράι, πρώην υπουργός και μέλος μιας επιτροπής που θα καθορίσει τη θέση του, αναφερόμενος στο ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα ενόψει των εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι (κάτι που συμβαίνει διότι επίκεινται) οι εκλογές», είπε ο Αράι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Αντίθετα από ό,τι καταγράφεται στις έρευνες μεταξύ των πολιτών, μια έρευνα τουΡόιτερς μεταξύ μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων κατέδειξε ότι μόλις μια στις πέντε τάσσεται υπέρ της επιλογής μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες είναι υπέρ της συνέχισης της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας.

Πάντως μερικοί οικονομολόγοι διατείνονται ότι η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν θέσεις για να την εκμεταλλευτούν, όσο και για την ιαπωνική οικονομία συνολικά.

«Μια σταθερή επικέντρωση στην βελτίωση της ενεργειακής τεχνολογίας θα ήταν πολύ θετική για ορισμένους τομείς παραγωγών αλλά επίσης και πολύ θετική για τους χρήστες, που χρειάζονται κίνητρα για να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά», σχολίασε ο Ρόμπερτ Φέλτμαν, οικονομολόγος σε μια χρηματιστηριακή εταιρία στο Τόκιο.

Ο Φέλτμαν απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι μια απότομη μεταστροφή πολιτικής θα ωθούσε τις εταιρείες να μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό διότι «αυτό βασίζεται σε μια πολύ στατική άποψη για την τεχνολογία. Γιατί να σταματήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας;».

Advertisement

Ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι που κατέστρεψαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα και προκάλεσαν τήξη σε πυρηνικούς αντιδραστήρες οδήγησε στην εσπευσμένη ακύρωση του σχεδίου που είχε καταρτιστεί το 2010 και προέβλεπε την αύξηση του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό ενεργειακό μίγμα σε πάνω από 50% ως το 2030, από σχεδόν 30%. Και οι 50 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έπαψαν να λειτουργούν μέσα σε μερικούς μήνες μετά το δυστύχημα, είτε για ελέγχους ασφαλείας είτε για λόγους συντήρησης, και μόνο δύο έχουν επανασυνδεθεί στο εθνικό δίκτυο. Οι διαμορφωτές πολιτικές εξετάζουν τώρα τις επιλογές για το μέλλον του ενεργειακού τομέα.

Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι ο Νόντα θα επιλέξει το σενάριο που προβλέπει μια ‘μέση’ οδό, την μείωση του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας στην συνολικά παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ιαπωνία στο 15% ως το 2030.

Όμως οι εντεινόμενες διαδηλώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας, όπως και η σθεναρή υποστήριξη στην επιλογή της απεμπόλησης της πυρηνικής ενέργειας στις δημοσκοπήσεις, έχει ωθήσει το κυβερνών κόμμα να επανεξετάσει τη θέση του.

Ο σεισμός και το τσουνάμι που κατέστρεψαν το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tepco ανάγκασε 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλές χιλιάδες εξ αυτών δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

«Η πλειοψηφία αδημονεί να απαλλαγούμε από την πυρηνική ενέργεια — αυτό είναι το συμπέρασμά μας αφού συζητήσαμε σχετικά με διάφορες δημοσκοπήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μοτοχίσα Φουρουκάουα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Πέραν της επιλογής της απεμπόλησης της πυρηνικής ενέργειας και του σχεδίου περί ποσοστού 15%, υπάρχει άλλο ένα σενάριο, που τοποθετεί το ποσοστό της στο 20-25% ως το 2030.

Advertisement

Η απόφαση του Νόντα να εγκρίνει την επανέναρξη της λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων ηλέκτρισε το κίνημα εναντίον των πυρηνικών.

Ωστόσο το κυβερνών κόμμα παραμένει διχασμένο κι ο πρωθυπουργός μοιάζει να διστάζει να αποκόψει εντελώς την Ιαπωνία από την πυρηνική ενέργεια πολύ σύντομα.

Ο Αράι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της λύσης του 15%, επισήμανε τις ανησυχίες που δημιουργούνται για το κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη μια γρήγορη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. «Εάν κινηθούμε πολύ γρήγορα, θα χρειαστούν τεχνολογικές και συστημικές εξελίξεις και τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία», είπε. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό σε 15-20 χρόνια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα