Connect with us

Επικαιρότητα

Μπλόκο του ΣτΕ στην αξιοποίηση εκτάσεων-φιλέτων σε Ανάβυσσο και Ρόδο!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Φρένο στην αξιοποίηση τουλάχιστον δύο εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Με αποφάσεις του, μπλοκάρει τη μεταβίβαση της έκτασης στην Ανάβυσσο Αττικής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ επιβάλει «κούρεμα» στην προς αξιοποίηση έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου. 
 
Για το τελευταίο, τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την έκταση με καταληκτική ημερομηνία τις 22 Μαΐου, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απειλεί να τινάξει στον αέρα το διαγωνισμό, αφαιρώντας ένα ακόμα κομμάτι από το ακίνητο. Το Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή προσφυγή ιδιώτη για τη μερική άρση απαλλοτρίωσης που είχε γίνει στις 8 Ιουνίου 1972 και την επιστροφή της έκτασης στρεμμάτων στους αρχικούς ιδιοκτήτες της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσίευσε η εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου, το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, ότι υπήρξε παρατεταμένη αδράνεια από τη δημόσια διοίκηση να εκτελέσει το έργο για το οποίο συντελέστηκε η απαλλοτρίωση.  
 
Καθυστερήσεις 
Η εν λόγω έκταση είχε απαλλοτριωθεί το 1972 μαζί με άλλες (συνολικά 550 στρέμματα), με σκοπό την τουριστική της αξιοποίηση και λειτούργησε πάνω από είκοσι χρόνια το πρώτο κρατικό γήπεδο γκολφ. Την τελευταία δεκαετία, έγιναν τουλάχιστον δύο προσπάθειες για την αξιοποίησή της μέσω διεθνούς διαγωνισμού με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης, χωρίς καμία να έχει αίσια έκβαση. Μάλιστα, όλες οι κινήσεις γίνονταν με πίεση χρόνου που προκαλούσε η συμπλήρωση τριακονταετίας από την απαλλοτρίωση των εκτάσεων, γεγονός το οποίο έδινε έννομο δικαίωμα για τη διεκδίκηση της επιστροφής των εκτάσεων από τους αρχικούς τους ιδιοκτήτες. Η απόφαση για την Αφάντου Ρόδου αποτελεί απλώς έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσφυγών που δικαιώθηκαν την τελευταία πενταετία. Το ΣτΕ έκρινε ότι παρήλθαν 35 έτη από την αρχική απαλλοτρίωση, μέσα στα οποία η Διοίκηση προέβη μεν σε ποικίλες νομικές ενέργειες και διαδικασίες, οι οποίες απέβλεπαν στην αξιοποίηση της ευρύτερης απαλλοτριωθείσης εκτάσεως Αφάντου Ρόδου, έγιναν πολλά σχέδια και προωθήθηκαν ενέργειες για την αξιοποίηση της περιοχής. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι ούτε οι διαδικασίες κατέληξαν σε συγκεκριμένο και αμέσως εφαρμόσιμο αποτέλεσμα ούτε, πολλώ μάλλον, εκτελέστηκαν έργα, πέραν εκείνων που είχαν κατασκευαστεί κατά το αρχικό στάδιο υλοποιήσεως του σκοπού της απαλλοτριώσεως. Το εν λόγω σκεπτικό θεωρείται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες προσφυγές πρώην ιδιοκτητών στην επίμαχη περιοχή, αλλά και σε άλλες προς αξιοποίηση τουριστικές εκτάσεις του Δημοσίου. 
 
Εκκρεμότητες 
Οι προσφυγές παλαιών ιδιοκτητών κατά του Δημοσίου για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ?70, εκτός της Αφάντου Ρόδου, επικεντρώνονται κυρίως στα ακίνητα στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές και για ακίνητα σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν από τα ακίνητα των πρώην Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων στις τέσσερις περιοχές συνολικά περίπου 270 στρέμματα. Πρόσφατα, οι ιδιώτες που έχουν πετύχει ήδη από το 2010 με απόφαση του ΣτΕ την επιστροφή 12 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, κατάφεραν να παγώσουν τη μεταβίβαση της έκτασης των 1.460 στρεμμάτων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με προσωρινή διαταγή του Δ? τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κύρια εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Νοέμβριο. 
 
Η Ανάβυσσος, ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, φαίνεται πως αποτελεί τον κύριο στόχο των προσφυγών. Πρόκειται για έκταση 1.460 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα δημόσια τουριστικά κτήματα, περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 460 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες. Το 2010, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του δικαίωσε πρώην ιδιοκτήτες συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους, που είχαν απαλλοτριωθεί το 1972 υπέρ του ΕΟΤ. Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες. Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται εκτάσεις στην Κρυοπηγή, στα Καλά Νερά Ν. Μαγνησίας, στην Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης και στην Αγυιά Ν. Πατρών. 
 
Το σχέδιο για την Αφάντου 
Το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχή της Αφάντου περιλαμβάνει την αξιοποίηση των εξής οικοπέδων: 
-Το Γήπεδο Γκολφ, έκτασης 1.527.000 τ.μ., που βρίσκεται στον κόλπο Αφάντου, στο νησί της Ρόδου. Πρόκειται για γήπεδο 18 οπών Par-73 που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το Μάιο του 1973. 
-Οικόπεδο έκτασης 330.000 τ.μ. που χωρίζεται σε δύο μικρότερα οικόπεδα και 
-Τον παρακείμενο αιγιαλό και παραλία 7 χλμ. με αυστηρά προσδιορισμένα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης. 
 
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία λήγει στις 22 Μαΐου 2012, οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν γραπτώς το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα οικονομικά και νομικά κριτήρια που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός έργου αυτού του μεγέθους. Στη δεύτερη φάση, όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που καθορίζονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα