Connect with us

Επικαιρότητα

Mπλόκο της ΕΤΕπ στη δημιουργία του Ταμείου Υποδομών για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων!

Δημοσιεύθηκε

στις


Επιπλοκή φαίνεται να υπάρχει στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ενός Ταμείου Υποδομών. Κομβικό ρόλο παίζει και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια προβλέπεται να κατατεθούν 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΤΕπ ώστε και πάλι μέσω μόχλευσης να αυξηθεί το ποσό (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3 – 3,5 δισ. ευρώ) που θα μπορούσε να διατεθεί στη συνέχεια για υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η επεξεργασία απορριμμάτων, η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κ.ά.
 

Ωστόσο η ΕΤΕπ θα ήθελε κάτι ευρύτερο. Ζητεί από την Επιτροπή να υιοθετηθεί μια συνολική λύση, βάσει της οποίας να της δοθούν περισσότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία (ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για 7 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια, αφού γίνει η μόχλευση αυτού του ποσού, να διαμοιραστούν χρήματα στις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΤΕπ τηρεί επιφυλακτική στάση είναι ότι δεν επιθυμεί να εκτεθεί στον κίνδυνο να απολέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει αν παράσχει δάνεια με υψηλό ρίσκο. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θέλει να διασφαλίσει ότι τα δάνεια που πιθανόν να λάβει θα είναι και συμφέροντα, καθώς το 1,5 δισ. ευρώ που θα «παρκάρει» στην ΕΤΕπ θα αποτελεί ουσιαστικά κεφάλαιο έναντι δανείων.
 

Το δεύτερο σχέδιο δεν αναμένεται να αποδώσει αποτελέσματα άμεσα. Ο ορίζοντας για την έναρξη της υλοποίησής του είναι ο προσεχής Μάιος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενός Κανονισμού που εκκρεμεί. Αυτό προβλέπεται να γίνει περί τα τέλη Μαΐου, αλλά η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει τη δική της προεργασία ως τότε για να μη χαθεί επιπλέον χρόνος.

 

Advertisement

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι σημείο-«κλειδί» για να προχωρήσει το σχέδιο της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομής είναι ο συνδυασμός του με την αυξημένη εποπτεία που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γραφείο του επιτρόπου Ολι Ρεν έχει, μετά και τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει εις γνώσιν του από την Task Force, πλήρη εικόνα για τις σοβαρές αδυναμίες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης να υλοποιήσει τόσο κρίσιμες αποφάσεις που συνδυάζονται με την παροχή υψηλών κονδυλίων.
 

Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο τυχαία δεν είναι η επισήμανση του κ. Μπαρόζο, στην επιστολή του προς τον κ. Παπαδήμο, ότι συζήτησε το ενδεχόμενο ευρύτερου συγκεντρωτισμού για να γίνει ορθολογική διαχείριση των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε και την πρόταση να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής, της τρόικας και της ελληνικής διοίκησης ώστε ως τις 28 Μαρτίου να καταρτισθεί έκθεση που «να περιλαμβάνει σαφείς συστάσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν ανά τομέα, προσδιορισμό τού ποιος είναι υπεύθυνος να προβεί στις ενέργειες αυτές και χρονοδιάγραμμα επίλυ

TO BHMA

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα