Στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την τακτοποίηση αυθαιρέτων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης σε συνέντευξη που έδωσε στα ΝΕΑ, στην οποία και ζητά την αναθεώρηση της στάσης του ΥΠΕΝ για την διακοπή τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Μιχάλη Καλογιαννάκη
Αν κάποιος εξωγήινος ερχόταν για πρώτη φορά στην χώρα μας, θα πίστευε ότι είναι μια φυσιολογική καθημερινότητα να φοράμε μάσκα, να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας και να κρατάμε απόσταση από τους άλλους.
Επειδή όμως οι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι εξωγήινοι, ούτε θέλω να πιστεύω ότι ζουν σε μια αποστειρωμένη γυάλα, καλό είναι να αναθεωρήσουν την σκληρή στάση τους για την διακοπή τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5.
Λόγω κορωνοϊού, υπάρχουν πολεοδομίες που θέλουν 2 μήνες για να δώσουν απλά αντίγραφα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αρκετοί μηχανικοί που εντάσσονται σε ευαίσθητες επιδημιολογικές ομάδες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η λήξη της δυνατότητας των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους μέχρι το τέλος του μήνα. Ο φόρτος στα γραφεία των μηχανικών είναι τεράστιος και η ευθύνη μεγάλη έναντι των ιδιοκτητών.
Δεν είναι, λοιπόν, καλή περίοδος το αρμόδιο υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητα του και να κουνά το δάκτυλο στους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πόσο μάλλον, όταν και το ίδιο δεν τηρεί τα λεγόμενα του.
Τον περασμένο Νοέμβριο, όπου ανακοινώθηκε η πολύμηνη παράταση για τα αυθαίρετα, συγχρόνως υπήρξε δύο δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία για τον περασμένο Ιούνιο. Η πρώτη αφορούσε την έναρξη των δειγματοληπτικών ελέγχων των δηλώσεων των αυθαιρέτων. Η δεύτερη αφορούσε την λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, για την οποία μέχρις στιγμής το μόνο που αναμένεται είναι μια νέα τροπολογία στο νέο νομοσχέδιο. Που να μην είχε το ΤΕΕ έτοιμη την αντίστοιχη πλατφόρμα εδώ και χρόνια.
Αν όντως ο αρμόδιος υπουργός θέλει να ασκήσει αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική το πεδίο άσκηση της δεν είναι η εξάντληση της αυστηρότητας του στα παλιά αυθαίρετα. Υπάρχουν αρκετές σημαντικότερες παρεμβάσεις.
Η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ώστε να εντοπιστούν τα νέα αυθαίρετα μετά τον Ιούλιο του 2011, τα οποία επιφέρουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος. Συγχρόνως θα αποτραπεί και η κατασκευή νέων.
Η οριστική και καθολική οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας. Το προκαταρκτικό υπόβαθρο είναι έτοιμο από το 2008. Μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί ο αιγιαλός και η παραλία. Βέβαια το μέτρο αυτό οδηγεί σε σύγκρουση με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε ρέματα, αιγιαλό και γενικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, που απαγορεύεται η τακτοποίηση τους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις. Έρχεται ο χειμώνας και θα συζητάμε πάλι για πλημμύρες, όπου το ένα αίτιο τους θα είναι τα αυθαίρετα στα ρέματα.
Η ενεργοποίηση του δειγματοληπτικού ελέγχου των δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Υ.Γ. Ο κορονοϊός υπάρχει. Για τους εξωγήινους δεν είμαστε σίγουροι.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας