Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Λύνεται η πολιορκία δημόσιων έργων από τις αυξήσεις τιμών – Τι αναφέρει το ΦΕΚ του υπ.Υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΦΕΚ με το οποίο καθορίζονται συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων, δημοσίευθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ΦΕΚ δίνει διέξοδο στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν το 2021 οι τεχνικές εταιρείες λόγω της γεωμετρικής αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών.

Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που πολλά δημόσια έργα κινδύνευαν με πάγωμα ενώ πολλοί κατασκευαστές απειλούσαν με αποχώρηση αν δεν δινόταν λύση. Οι αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις έφταναν από το 30% μέχρι και το 75% δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στα δημόσια έργα που υλοποιούνται με βάση την έκπτωση.

Τους τελευταίους μήνες σύσσωμες οι οργανώσεις της χώρας ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ με επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΟΜΕ, σημείωναν με μελανά χρώματα το πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί ζητώντας να δοθεί λύση αρχικά με τη δημιουργία συντελεστών αναθεώρησης τιμών.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις όπως οι ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ έχουν παγίως ως κύριο αίτημα την συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών.

Η συγκρότηση και ενεργοποίησή του που εκτιμάται πως θα μπορεί να δίνει μία αξιόπιστη προσέγγιση τιμών υλικών, ημερομισθίων και μισθωμάτων μηχανημάτων έργων μπήκε στον πρόσφατο νόμο 4782/2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει η προεργασία για την ίδρυση του από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ (που θα έχει την εποπτεία του) και η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή το 2022.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Στο ΦΕΚ με τίτλο “Καθορισμός συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων, σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016 και αναπροσαρμογή του συντελεστή σ1 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016”, αναφέρεται ότι λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (Covid 19) γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016.

Επίσης όπως αναφέρεται είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών. Η υλοποίηση και λειτουργία του ΗΣΠΚΣΠΤΕ και της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι όμως τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ), είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη, για λόγους υποβοήθησης του κλάδου των κατασκευών και ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων δημοσίων έργων, ρύθμισης της αναθεώρησης στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων δημοσίων έργων.

Τα υλικά

Οι συντελεστές αναθεώρησης έχουν αναφορά σε όλο το εύρος των κατηγοριών δημοσίων έργων (περίπου 500), στις οποίες περιλαμβάνονται υλικά, των οποίων η υπερβολική αύξηση στην τιμή είναι διαπιστωμένη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, και συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο και καταλαμβάνει όλα τα εν εξελίξει έργα.

Επιπλέον, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η ίδρυση της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών όπου προβλέπεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Θεσπίζεται, πλέον, μια οριζόντια διαδικασία παρακολούθησης των αυξομειώσεων των τιμών υλικών, καθώς και της τιμολόγησης των εργασιών των τεχνικών έργων, όπου θα διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στον κατασκευαστικό κλάδο από στρεβλώσεις της αγοράς.

Μέσω της νέας διαδικασίας που υπάρχει στο νόμο Ν.4782/21, για τις δημόσιες συμβάσεις, στόχος είναι να αποτυπώνονται με ρεαλιστικό τρόπο στις τιμές των εργασιών των δημοσίων έργων, οι τρέχουσες τιμές της αγοράς και έτσι, να διαμορφώνονται με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά σε πραγματικό χρόνο.

Δήλωση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή

«Αποδεικνύουμε για ακόμα μία φορά ότι έχουμε πάντα ανοιχτά τα αυτιά μας στην αγορά και ακούμε τις ανησυχίες της, προσπαθώντας να δίνουμε άμεσες λύσεις που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση των έργων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το φαινόμενο των υπερβολικών αυξήσεων, αλλά δρομολογούμε και μία μεσομακροπρόθεσμη λύση. Προχωράμε στην ίδρυση της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και με αυτό τον τρόπο δίνουμε λύση οριστικά σε ένα φλέγον ζήτημα του κατασκευαστικού κλάδου».

Δήλωση Υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη

«Θέλουμε με κάθε τρόπο, η ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών, που ήδη έχει ξεκινήσει, να αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας, να μην επηρεαστεί από παροδικές επιπτώσεις της ‘‘ιδιαίτερης’’ εποχής που διανύουμε και να μην δημιουργήσει σε καμία περίπτωση έκπτωση στην ποιότητα των έργων. Και αυτό κάνουμε. Με την αναθεώρηση των συντελεστών για τις πρώτες ύλες των υλικών, ενισχύουμε τον κατασκευαστικό κλάδο, στηρίζουμε την εθνική οικονομία και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε στον πολίτη την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο σε μία σύγχρονη χώρα».

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα