Νίκος
Καραγιάννης

Λιβαδειά, Γιαννιτσά και Βέροια είναι οι επόμενες τρεις πόλεις που θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com. Συνολικά, μέσα στο έτος η enaon EDA, θυγατρική της enaon του ομίλου Italgas, σχεδιάζει τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής σε 13 πόλεις.

Πρόκειται για τις εξής: Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά και Άργους Ορεστικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ορεστιάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Γιαννιτσά, Βέροια και Αλεξάνδρεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άμφισσα, Καρπενήσι και Λιβαδειά στη Στερεά Ελλάδα, Ιωάννινα στην Περιφέρεια Ηπείρου και Πάτρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην Λιβαδειά, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 57 χιλιομέτρων δικτύου, είναι προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».

Σε σχέση με το έργο στη Βέροια και τα Γιαννιτσά, περιλαμβάνει την κατασκευή 80 χιλιομέτρων δικτύου και υποδομών για την τροφοδότησή τους με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Να σημειωθεί ότι η αρχή έγινε από τα Γρεβενά όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής σημαντικού τμήματος του Δικτύου Διανομής και η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνδέσεις καταναλωτών. Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί 649 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο, στις οποίες περιλαμβάνονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως είναι Διοικητήριο «Κώστας Ταλιαδούρης» της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, το Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών «Μίλτος Τεντόγλου», το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών, καθώς και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι δρομολογεί η εταιρεία για τα επόμενα χρόνια

Έως το 2028, αναμένεται να διατεθούν από την enaon EDA περί τα 770 εκατ. ευρώ για την επέκταση φυσικού αερίου στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2024-2028 το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, με τις επενδύσεις αυτές θα αναπτυχθούν 2.625 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και 113.663 νέες συνδέσεις.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει τις εξής Περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.
Αυτή την στιγμή η enaon διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης. Μέσα στο 2024, η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV