Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Λιμάνι Βόλου: καλά νέα για master plan και νέα μαρίνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές ανακοινώσεις για τα εκκρεμή θέματα του λιμανιού έκανε από το Βόλο ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουτζούρης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΒ με τη συμμετοχή του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη και του Προέδρου του Οργανισμού Γ.Πρίγκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Δήμου Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ.Δερβένης και Η.Ξηρακιάς.

Καταρχάς συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του master plan και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, με πρόβλεψη για τη δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι, η χωροθέτηση της οποίας ωστόσο θα γίνει ευθύς αμέσως, σε συνδυασμό και με τη μεταφορά των οχλουσών χρήσεων από τον 1ο στον 3ο προβλήτα. Πάντως, απέρριψε τη δημιουργία μαρίνας στο “κορδόνι”, που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Ένα λιμάνι πρέπει να ενώνει την πόλη κι όχι να τη διχάζει”, τόνισε ο κ. Μουτζούρης σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το θέμα αυτό.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι με αυτά τα δεδομένα πρέπει να υπάρξει άμεσα απόφαση από το Δ.Σ. του ΟΛΒ για το master plan, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των έργων μεταφοράς των οχλουσών δραστηριοτήτων.

Όπως ανακοινώθηκε, αμέσως μετά την έγκριση του μάστερ πλαν θα προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.Αγοραστού, ώστε να καταρτισθεί “οδικός χάρτης” για την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης για τους περιβαλλοντικούς όρους του λιμένα, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η μεταφορά των οχλουσών χρήσεων (σκραπ και γενικά χύδην φορτία) από τον πρώτο στον τρίτο προβλήτα. Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί η ένταξη σε τομεακό ή περιφερειακό πρόγραμμα των έργων που είναι απαραίτητα για την επέκταση του γ΄ προβλήτα, ώστε η μεταφορά των δραστηριοτήτων να μπορεί να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Δήμο και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μουτζούρης, ήδη προωθείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε να παραχωρηθούν στις πόλεις τμήματα χερσαίων ζωνών λιμένων που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους, με το σκεπτικό ότι οι πόλεις πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Όπως επισήμανε ο κ.Σκοτινιώτης, ο Δήμος Βόλου διεκδικεί την παραχώρηση του πεζόδρομου της παραλίας, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία του Αναύρου, την παραλία της Αγριάς (από τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων μέχρι το Σουτραλί) και τα διατηρητέα κτίρια των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου, τις οποίες ο Δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επίσης, διεκδικεί να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες δεκαετιών με τμήμα της κατοικημένης περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου, καθώς και να προχωρήσει η παραχώρηση των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και του παρακείμενου χώρου στάθμευσης.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΟΛΒ Α.Ε. Γ.Πρίγκος τόνισε ότι η διοίκηση του Οργανισμού συμφωνεί απόλυτα με τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε αναφέροντας χαρακτηριστικά: “όταν οι απόψεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου ταυτίζονται, ο ΟΛΒ δεν μπορεί παρά να συνταχθεί μ’ αυτές”.

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα