Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Λιμάνι Πειραιά: Το ΣτΕ αποφασίζει για την τύχη του διαγωνισμού επέκτασης του Προβλήτα Κρουαζιέρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΣτΕ θα δώσει την οριστική απάντηση στο αν τελικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στον επιβατικό λιμένα στον Πειραιά (Νότια Ζώνη).

Το έργο που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο έχει κολλήσει λόγω των δικαστικών εμπλοκών. Αρχικά έγιναν προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών οι οποίες συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν και φάνηκε πως το έργο θα ξεκολλήσει.

Στη συνέχεια έγιναν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων οι οποίες έγιναν δεκτές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και τώρα πλέον τον λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Δικαστηρίου καθώς η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ασκώντας τις ευχέρειες που δίδονται από το νόμο όρισε οι υποθέσεις για τον ΟΛΠ να δικαστούν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου και θα εκκαθαριστούν αμετάκλητα. H υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί σύμφωνα με πηγές τον Μάρτιο.

Το διακύβευμα βέβαια είναι μεγάλο στο συγκεκριμένο έργο το οποίο μπορεί να έχει Φορέα Υλοποίησης τον ιδιωτικοποιημένο και υπό κινεζική διαχείριση ΟΛΠ αλλά τραβάει σε συντριπτικό ποσοστό χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής. Το κόστος του έργου ξεπερνά τα 130εκατ.ευρώ και εντάσσεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις της COSCO στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Εδώ τώρα τα σενάρια είναι δύο. Αν η προσφυγή δεν γίνει δεκτή τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με τα έργα να ξεκινούν άμεσα. Να θυμίσουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά 8 σχήματα.

Αν όμωςη προσφυγή στο ΣτΕ γίνει δεκτή και ο διαγωνισμός ακυρωθεί η επαναδημοπράτηση του θα χρειαστεί κάποιο διάστημα (θα πρέπει να επαναληφθούν οι εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής) τότε ο χρόνος αρχίζει και γίνεται πολύ πιεστικός και τίθεται ρεαλιστικά το ερώτημα αν προλαβαίνει το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022) και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα ελάχιστα λιμενικά έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και σαφώς το μεγαλύτερο και επιχειρησιακά είναι απολύτως απαραίτητο για τον ΟΛΠ για να μπορούν να ελλιμενίζονται επαρκώς τα mega cruise ships και να συμβάλει στα σχέδια του Οργανισμού για να γίνει ο Πειραιάς home-port προσελκύοντας περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

COSCO: Νέος τέταρτος Προβλήτας 300εκατ.ευρώ στις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Ένας νέος, τέταρτος προβλήτας στο Ικόνιο, συνολικού κόστους 300εκατ.ευρώ, περιλαμβάνεται στα αναβαθμισμένα επενδυτικά σχέδια της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται να κατασκευαστεί ανατολικά από τη θέση του Προβλήτα Ι. δυναμικότητα του 4ου προβλήτα θα είναι στα 2,8 εκατ. teu, αυξάνοντας το συνολικό capacity του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πάνω από τα 10 εκατ. teus.

ΤΡΙΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στόχος είναι ο νέος προβλήτας να ολοκληρωθεί σε μία χρονική περίοδο 3 ετών. Με τη λειτουργία και του 4ου Προβλήτα, το Λιμάνι του Πειραιά θα σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στην Ευρώπη. «Πλάτη» θα έχει μόνο από τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας αλλά στη Μεσόγειο θα είναι πρώτο.

Πρόκειται για μέρος του φιλόδοξου πλάνου των Κινέζων που ανέβασαν τις προβλεπόμενες επενδύσεις σε 800εκατ.ευρώ από 600εκατ.ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Σε σχέση με το εμπορικό κέντρο, αποφασίστηκε να «μικρύνει» σε σχέση με το αρχικό πλάνο: Από 44 χιλιάδες τετραγωνικά, τελικά θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 22 χιλιάδων τετραγωνικών το οποίο θα εξυπηρετεί τους χώρους του σταθμού κρουαζιέρας και μόνο τους επισκέπτες, δηλαδή δεν θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

ΤΟ αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Cosco θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Mε το νέο επενδυτικό πλάνο, η COSCO από 293,7εκατ.ευρώ, θα επενδύσει σχεδόν 800εκατ.ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν συνοπτικά:

-Ένα νέο τέταρτο προβλήτα,
-Τον Προβλήτα Κρουαζιέρας
-Εμπορικό Κέντρο
-Τέσσερα συνολικά ξενοδοχεία
-η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού
-η κατασκευή car terminal
-το νέο κέντρο logistics στο χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ και η ενοποίησή του με το car terminal
-η δημιουργία μουσείου στην πέτρινη αποθήκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Το Andros Jet στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων, θα εκτελέσει σήμερα, Τετάρτη 21/8, με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROS JET’ τα παρακάτω δρομολόγια:

– Από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00
– Από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00

Σε περίπτωση μη δρομολόγησης του τοπικού πλοίου άμεσα, η SEAJETS θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Τα νέα δρομολόγια θα γνωστοποιούνται με ανακοίνωση της εταιρείας 24 ώρες πριν, με την πρόθεση να παραμείνουν τα συγκεκριμένα ωράρια δρομολογίων προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Tα κυβερνητικά μέτρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Μόνιμες λύσεις για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και οριστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, δρομολόγησε η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

– Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

– Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη, από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

– Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για τα αίτια του αποκλεισμού

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα