Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Λιμάνι Πειραιά: Το ΣτΕ αποφασίζει για την τύχη του διαγωνισμού επέκτασης του Προβλήτα Κρουαζιέρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΣτΕ θα δώσει την οριστική απάντηση στο αν τελικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στον επιβατικό λιμένα στον Πειραιά (Νότια Ζώνη).

Το έργο που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο έχει κολλήσει λόγω των δικαστικών εμπλοκών. Αρχικά έγιναν προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών οι οποίες συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν και φάνηκε πως το έργο θα ξεκολλήσει.

Στη συνέχεια έγιναν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων οι οποίες έγιναν δεκτές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και τώρα πλέον τον λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Δικαστηρίου καθώς η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ασκώντας τις ευχέρειες που δίδονται από το νόμο όρισε οι υποθέσεις για τον ΟΛΠ να δικαστούν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου και θα εκκαθαριστούν αμετάκλητα. H υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί σύμφωνα με πηγές τον Μάρτιο.

Το διακύβευμα βέβαια είναι μεγάλο στο συγκεκριμένο έργο το οποίο μπορεί να έχει Φορέα Υλοποίησης τον ιδιωτικοποιημένο και υπό κινεζική διαχείριση ΟΛΠ αλλά τραβάει σε συντριπτικό ποσοστό χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής. Το κόστος του έργου ξεπερνά τα 130εκατ.ευρώ και εντάσσεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις της COSCO στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Εδώ τώρα τα σενάρια είναι δύο. Αν η προσφυγή δεν γίνει δεκτή τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με τα έργα να ξεκινούν άμεσα. Να θυμίσουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά 8 σχήματα.

Αν όμωςη προσφυγή στο ΣτΕ γίνει δεκτή και ο διαγωνισμός ακυρωθεί η επαναδημοπράτηση του θα χρειαστεί κάποιο διάστημα (θα πρέπει να επαναληφθούν οι εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής) τότε ο χρόνος αρχίζει και γίνεται πολύ πιεστικός και τίθεται ρεαλιστικά το ερώτημα αν προλαβαίνει το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022) και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα ελάχιστα λιμενικά έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και σαφώς το μεγαλύτερο και επιχειρησιακά είναι απολύτως απαραίτητο για τον ΟΛΠ για να μπορούν να ελλιμενίζονται επαρκώς τα mega cruise ships και να συμβάλει στα σχέδια του Οργανισμού για να γίνει ο Πειραιάς home-port προσελκύοντας περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΘ: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Εξάντα και Ινστιτούτου GIMI

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωτηρης Θεοφάνης ΟΛΘ

Στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ και του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), NAHALAL.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ και ο Πρόεδρος του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE Dr. JOSEPH SHEVEL.

Το GALILLEE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), είναι ένα Διεθνές Κέντρο Κατάρτισης, με μεγάλη δραστηριότητα, σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα Επιστημονικών Τομέων Κατάρτισης. Θεωρείται κορυφαίο Διεθνώς Κέντρο, στους τομείς της Διοίκησης Λιμένων (Port Senior Management), της Λιμενικής Ασφάλειας (Maritime Port Security), καθώς και σε άλλους τομείς Μεταφορικών Υπηρεσιών.

Η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με το GIMI, θα οδηγήσει τον ΕΞΑΝΤΑ, αφ΄ενός μεν στη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφ΄ετέρου δε στην πρόσβαση σε «δεξαμενές» προς κατάρτιση στελεχών διεθνώς.

Η υπογραφή του υπ΄όψη Μνημονίου εντάσσεται στη στρατηγική προσπάθεια ώστε ο ΕΞΑΝΤΑΣ να διευρύνει τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων του, στη Διεθνή Αγορά Κατάρτισης Λιμενικών Υπηρεσιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

SAOS FERRIES: Επιστολή εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατάστρωμα καραβιού ακτοπλοϊκής γραμμής

Την αγωνία τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, μετά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, να κηρυχθεί έκπτωτη της σύμβασής της για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη η «Άγιος Ευστάθιος Ναυτική Εταιρία» καθώς και τη μερική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της σύμβασης της εν λόγω εταιρίας, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, οι εργαζόμενοι (πληρώματα και διοικητικό προσωπικό) του ομίλου SAOS FERRIES.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Στην επιστολή, η οποία σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων, των εκπροσώπων της εταιρίας και της κοινής γνώμης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μέσα στην εταιρία αυτή και μέσα στο πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ έχουμε συνδέσει τις τύχες των οικογενειών μας, με την εξέλιξη του νησιού της Σαμοθράκης.

Οι περισσότεροι από εμάς καταγόμαστε από τη Σαμοθράκη, ζούμε εκεί και στηρίζουμε με κάθε τρόπο το νησί μας. Κατά το παρελθόν και όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν για τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη, για την ανάδειξη του νησιού και όταν τα φώτα της δημοσιότητας ήταν μακριά, εμείς καθημερινά παλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξουμε το νησί, τις τοπικές επιχειρήσεις και τα συμφέροντα της εταιρίας».

Αναφορικά με τη διακοπή των δρομολογίων λόγω βλάβης των δύο πλοίων της εταιρίας που εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως: «κατά τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες όταν και τα δύο πλοία εμφάνισαν βλάβη, με αγωνία καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό…

Δουλέψαμε ασταμάτητα είτε για να εξυπηρετήσουμε τους αγανακτισμένους επιβάτες, είτε για να επιδιορθώσουμε τις βλάβες. Σήμερα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλαμε, προκειμένου να είναι έτοιμα και τα δύο πλοία, πληροφορηθήκαμε ότι το υπουργείο κήρυξε έκπτωτη την εταιρία “Άγιος Ευστάθιος ΝΕ”, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει αν θα επαναδρομολογηθεί το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ».

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «άδικη» την εν λόγω απόφαση «διότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη τόσο των εργαζομένων (πληρώματος και διοικητικού προσωπικού) όσο και της ίδιας της εταιρίας, από τη στιγμή που οι βλάβες αυτές ήταν ένα ατυχές απρόβλεπτο γεγονός». Υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των οικογενειών τους καθώς και για την εργασία δεκάδων ελευθέρων επαγγελματιών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης που δραστηριοποιούνται γύρω από τις εν λόγω εταιρίες.

Η επιστολή των εργαζομένων της SAOS FERRIES καταλήγει με την έκφραση των αιτημάτων τους τα οποία συνίστανται στα εξής:

– Μη υλοποίηση της απόφασης περί δρομολόγησης των πλοίων σε άλλες γραμμές και τη συνέχιση της δρομολόγησής τους στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης

– Τη συνέχιση λειτουργίας των υπολοίπων εταιριών, ιδίων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Σαμοθράκη και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των υπολοίπων εργαζομένων

– Την παρέμβαση από τους αρμόδιους και την παροχή εγγύησης ότι δεν θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και ότι δεν θα μείνουν στο δρόμο πάνω από πενήντα οικογένειες.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού Έβρου, στους δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, στον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ, στον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Αλλαγές από 9/9 στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Seajets γρήγορο επιβατηγό πλοίο

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με ακτοπλοϊκά δρομολόγια της γραμμής Αλεξανδρούπολη -Σαμοθράκη. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο ενημερώνει  ότι το Ε/Γ -Ο/Γ πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» πρόκειται να πραγματοποιήσει την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου τα τελευταία δρομολόγια του στη γραμμή Αλεξανδρούπολη -Σαμοθράκη.

Το εν λόγω πλοίο από Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στα δρομολόγια του στις Κυκλάδες. Επίσης από την ίδια μέρα η γραμμή θα καλυφθεί από το Τ/Χ-Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΤ, ενώ άμεσα θα δοθεί λύση και στη δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου στην ίδια γραμμή για την μεταφορά φορτηγών οχημάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα