Στην προσέλκυση επιπλέον εμπορευματικού και επιβατικού έργου αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη λιμενικών δραστηριοτήτων όπως η ναυπηγοεπισκευή στοχεύει αυτή τη χρονιά ο ΟΛΠ Α.Ε.
Με την ομπρέλα του κινεζικού κολοσσού Cosco Shipping Limited, ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε επενδυτικό «ντελίριο» προκειμένου να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό, για το 2017 ο ΟΛΠ έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 137,5 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 30% των συνολικών υποχρεωτικών αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Cosco τα επόμενα χρόνια.
Που θα «ρίξουν» τις νέες επενδύσεις
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΛΠ, οι δύο κύριοι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι μεγαλύτερες δαπάνες στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι η ναυπηγοεπισκευή (30 εκατ. ευρώ) και η επέκταση του Car Terminal (20 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο των υπόλοιπων επενδύσεων προβλέπεται μεταξύ άλλων να διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του κέντρου Logistics σε έκταση 120 στρεμμάτων του πρώην ΟΔΔΥ, όπου η σύνδεση με το λιμάνι θα γίνεται μέσω υπόγειας οδικής σύνδεσης. Θα υπάρξουν οι επενδύσεις και έργα αναβάθμισης της κρουαζιέρας, με τη δημιουργία συνολικά έξι νέων θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα υποδοχής των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς, κατασκευή του προβλήτα πετρελαιοειδών και έργα επισκευής του προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Στην ετήσια έκθεση του Δ.Σ. που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 που δημοσιεύτηκαν χθες, η διοίκηση οριοθέτησε την κατεύθυνση των επενδύσεων αυτών.
Όπως αναφέρεται, στον εμπορικό λιμένα (σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτων) πέραν της περαιτέρω ανάδειξης του στρατηγικού πλεονεκτήματος της γεωγραφικής θέσης του λιμένα, ως κόμβου μεταφόρτωσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης της σύνδεσης με το εθνικό και κατ’ επέκταση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, που διευρύνει σημαντικά την αγορά στόχο της εταιρείας, δίνοντας της πρόσβαση σε νέες αγορές που επεκτείνονται στην Βαλκανική και ως την Κεντρική Ευρώπη. Η συγκεκριμένη προοπτική, αναφέρεται στην έκθεση, σε συνδυασμό με το στόχο για ανάπτυξη των logistics, ανοίγουν ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για την ανάδειξη του Πειραιά όχι μόνο ως μιας από τις βασικότερες πύλες εμπορίου από την Ασία προς την Ευρώπη, αλλά και ως τόπου προσέλκυσης κεφαλαίων και υλοποίησης επενδύσεων.
Στον τομέα της κρουαζιέρας ο ΟΛΠ εκτιμά πως οι διαφαινόμενες εξελίξεις για το 2017 βάσει στοιχείων παρακρατήσεων και εκτιμήσεις παραγόντων της εγχώριας βιομηχανίας κρουαζιέρας προοιωνίζουν ύφεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στην ανάδειξη νέων αγορών (Ανατολική Ασία, Αυστραλία κλπ).
Παρά τις πιο πάνω εκτιμήσεις που ενδέχεται να διαφοροποιηθούν θετικά ή αρνητικά, αναλόγως των υπό διαμόρφωση τελικών συνθηκών, η εταιρεία μέσω της υλοποίησης μεγάλης κλίμακας προγραμματιζόμενων επενδύσεων στοχεύει όχι μόνο να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξημένες απαιτήσεις του κλάδου της κρουαζιέρας (μεγέθυνση πλοίων) αλλά και να αναδειχθεί ως μιας εκ των ηγετικών δυνάμεων της αγοράς της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημειώνεται, η σχεδιαζόμενη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Λιμενικής Ζώνης του Κεντρικού Λιμένα θα δημιουργήσει ενδιαφέρον για την μεγαλύτερη διάρκεια παραμονή στον λιμένα, επιβατών κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας.
Στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, πέραν της επισκευής της μεγάλης πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ, έχει προγραμματιστεί η προμήθεια μιας επιπλέον δεξαμενής τύπου Panamax (χωρητικότητας 80.000 dwt) για την ενίσχυση και ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Η εταιρεία στοχεύει μέσω της προμήθειας τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, της πελατοκεντρικής προσέγγισης και του επιθετικό marketing να πείσει τις αγορές ότι η ΝΕΖ Περάματος διαθέτει πλέον το ”πακέτο” για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αναβάθμισης πλοίων, που ορίζονται στην προσφάτως επικυρωθείσα σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), για την επεξεργασία και διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, η οποία τίθεται σε ισχύ από 8-9- 2017.
Eκτιμάται ότι η εφαρμογή της ως άνω σύμβασης θα οδηγήσει σε περίπου 2.000 ναυπηγήσεις νέων πλοίων κατ’ έτος στην επόμενη πενταετία και στην μετασκευή 50.000 πλοίων, που δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αναλόγως του μεγέθους του πλοίου το κόστος εγκατάστασης των συγκεκριμένων τεχνικών λύσεων μπορεί να κυμανθεί από 650.000 ως 5.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου Clarksons (Σεπτ. 2016), μόλις το 2,6% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος.
Τα στοιχεία αυτά, τονίζεται, καταδεικνύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωση της το διάστημα 2018-2020, και αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς.
Πηγή:dealnews.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV