Νίκος
Καραγιάννης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εστάλη το Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε,. για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που θέλει να υλοποιήσει. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) καθώς η προηγούμενη έλλειψη της είχε κοστίσει την απόρριψη του Master Plan από το ΣτΕ.

Τώρα ο στόχος είναι να μπορέσει να εγκριθεί το επικαιροποιημένο Master Plan και στη συνέχεια να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό θα δώσει ουσιαστικά το πράσινο φως στα έργα που θα υλοποιηθούν με κορωνίδα την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στο κεντρικό λιμάνι.

Εκτός από τη μεγάλη αυτή επένδυση (η οποία χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ 2014-2020) το πακέτο επενδύσεων περιλαμβάνει 4 ξενοδοχειακά συγκροτήματα, νέες αποθήκες συνολικά 80 στρεμμάτων, την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους, νέο επιβατικό σταθμό, και την κατασκευή πενταόροφου κτηρίου στάθμευσης οχημάτων στην προβλήτα Ηρακλέους.

Ποιο είναι το έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας

Για να μπορέσει να επακεκκινηθεί το μεγάλο έργο του προβλήτα κρουαζιέρας έχει ήδη επικαιροποιηθεί από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) από τον περασμένο Ιούλιο.

Το έργο της επέκτασης του προβλήτα του επιβατικού λιμένα στη Νότια Ζώνη, Φάση Α` υλοποιείται στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος του έργου είναι 168,99εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,28εκατ.ευρώ). Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΚΑΛ.

Το παρόν έργο, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και θα μπορεί να γίνει άνετα home-port. Συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς με μήκος 390 μέτρα και 350 μέτρα αντίστοιχα. Η νέα προβλήτα έχει μήκος περίπου 1.510 μέτρα και μεταβλητό βάθος από -19 έως -29,50 μέτρα.

Οι εργασίες συνοψίζονται σε εργασίες εκσκαφής και εξυγίανσης πυθμένα, στην καθαίρεση του υφιστάμενου ακρομολίου στον μόλο Θεμιστοκλέους, την κατασκευή κυψελωτών κιβωτίων, πασσάλων και δοκού ανωδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων παραβολής και επιχώσεις, για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

Οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για τη λειτουργία του νέου προβλήτα, όπως εγκατάσταση δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης, καθώς και των υποστηρικτικών τους κτιρίων (κτίριο υποσταθμού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης).

Αυτή την εποχή προχωρά η υλοποιήση άλλων έργων της ΟΛΠ Α.Ε. όπως η επέκταση στον Σταθμό Διακίνησης Αυτοκινήτων (Ηρακλέους), η υπόγεια οδική σύνδεση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων με τον Πρώην Χώρο του ΟΔΔΥ και η βελτίωση των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV