Newsroom

Απεμπλέκεται και ξεκινά το σημαντικό έργο τηλεθέρμανσης με γεωθερμία στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τους 15 μήνες,  λόγω ενστάσεων μεταξύ των εργολάβων που εκδικάστηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επόμενο βήμα πλέον είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του οριστικού αναδόχου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο δεύτερος -κατά σειρά- μειοδότης, με έδρα την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Οικονομικών Φορέων: Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης ΑΕ-Μιχαήλ Κούγκουλος & ΣΙΑ ΕΕ-Μητρόπουλος Μιχαήλ του Γεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού 2018 καταφέρνοντας να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των εργοληπτικών εταιρειών, καθότι αρχικά είχαν συμμετάσχει 15 σχήματα. Επίσης, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμαστικές αντλήσεις γεωθερμικού ρευστού με στόχο τη χωροθέτηση των κινητήρων, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 90 βαθμούς Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση και ωρίμανση του ενεργειακού έργου, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις ακαταπόνητες προσπάθειες, συνολικής διάρκειας 8 ετών, από την απελθούσα Δημοτικής Αρχή, με επικεφαλής τον πρώην Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα, που έθεσαν την τηλεθέρμανση σε τροχιά υλοποίησης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής θέρμανσης και ζεστού νερού για τους κατοίκους της περιοχής.

Το ιστορικό ενός«πολύπαθου» διαγωνισμού

Αν και το θέμα του αναδόχου, που προέκυψε σε πρώτη φάση, διευθετήθηκε κατακυρώνοντας το έργο στον δεύτερο, κατά σειρά, μειοδότη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, δίδεται η δυνατότητα στον τρίτο συμμετέχοντα να προσβάλει την απόφαση -το οποίο και συνέβη- παρασύροντας το έργο σε νέες καθυστερήσεις.

Το έργο των 6,2 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει οριστεί σε έως 18 μήνες από την ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.

Το γεωθερμικό πεδίο

Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ενθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης.

Στο αντικείμενο του έργου που αναπτύσσει ο Δήμος, περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn