Νίκος
Καραγιάννης

Υπεγράφη και πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στο μεγάλο οδικό έργο της Παράκαμψης Συκεώνας, στη Λάρισα. Οι υπογραφές έπεσαν στις 4 Απριλίου 2019. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ με έκπτωση που κινήθηκε σε ποσοστά άνω του 55%. 

Πρόκειται για ένα νέο έργο που αναμένεται να μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε Λάρισα και Καρδίτσα, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου, δημοπρατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο επίσημος τίτλος του εργου είναι «Κατασκευή τμήματος Παράκαμψη Συκεώνας», προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 26,61 εκατ.ευρώ) που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 36 μήνες και η ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι θα γίνει πριν το καλοκαίρι του 2022.

Αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας είναι η κατασκευή της Παράκαμψης Συκεώνας, με μήκος 4,50Km. Ειδικότερα, προβλέπεται: — η κατασκευή κύριας αρτηρίας μήκους 4,50Km περίπου, — η κατασκευή παράπλευρου δικτύου – αγροτικού δικτύου, εκατέρωθεν της κύριας αρτηρίας, στα τμήματα που απαιτείται, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών, — η κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων, — η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Ενιπέα στη Χ.Θ. 4+137, — η κατασκευή κάτω διάβασης οδού Συκεώνα – Μικρό Βουνό στη Χ.Θ. 5+744, — η κατασκευή άνω διάβασης στην Χ.Θ. 6+999. 

Με την κατασκευή του έργου «Κατασκευή τμήματος Παράκαμψη Συκεώνας», επιτυγχάνονται τα εξής:

α) Παράκαμψη του οικισμού του Συκεώνα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, σε περιοχές κατοικίας. Με τη διέλευση της οδού εκτός περιοχών κατοικίας, αναβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων με τον περιορισμό του θορύβου, της όχλησης και της ρύπανσης, ενώ παράλληλα, μειώνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

β) Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού , λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο. Η χάραξη της οδού, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.

γ) Αποσύνδεση της λειτουργίας του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρους οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.

δ) Ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Ε65, που αποτελεί τμήμα του ΔΕΔ-Μ και βελτιώνεται η ενδοπεριφερειακή οδική σύνδεση της Καρδίτσας με την Λάρισα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσει οδική σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

γ) Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV