Νίκος
Καραγιάννης

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επένδυση της Landis+Gyr και μάλιστα με προσωπική ενασχόληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί αναρωτήθηκαν πως εν μέσω της καταιγίδας του κορωνοϊού μπόρεσε να γίνει εφικτή μία τέτοια συμφωνία.

Στην πραγματικότητα, όπως μαθαίνει το ypodomes.com, η προεργασία για αυτή την επένδυση είχε ήδη ξεκινήσει αθόρυβα από τις αρχές του χρόνου. Τότε χτύπησε στο τηλέφωνο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έγινε γνωστό το αρχικό ενδιαφέρον του Ελβετικού κολοσσού. Αφορμή ήταν η αναζήτηση ενός νέου εργοστασίου στην Ευρώπη. Η τελική επιλογή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ενθουσιασμό από την πρώτη ημέρα που της γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον και η πρόκληση ήταν το πολύ στενό χρονικό πλαίσιο που είχε ζητηθεί και ήταν η αδειοδότηση σε διάστημα δύο μηνών. Αυτό, όταν κατά γενική ομολογία απαιτείται διάστημα περίπου 1,5 έτους για να περάσει από τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία. Την αποστολή ανέλαβαν από κοινού, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης εκπροσωπώντας τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ

Η κατάληξη ήταν να επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 45 ημερών, η αδειοδότηση, να γνωστοποιηθεί στους υποψήφιους επενδυτές και να οριστικοποιηθεί η επιλογή της Ελλάδας. Η επένδυση της Landis+Gyr αφορά στην κατασκευή νέας μονάδας στην Κόρινθο και τη δημιουργία 170 νέων θέσεων εργασίας από την εταιρεία, η οποία είναι παγκοσμίως ο κορυφαίος προμηθευτής λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας όσον αφορά την «έξυπνη» μέτρηση, την «έξυπνη» υποδομή πληροφοριών και τις «έξυπνες» υποδομές.

Αυτή η επιτυχία σηματοδοτεί δύο πράγματα: ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι προορισμός για μεγάλες επενδύσεις αλλά και χώρος για βιομηχανική παραγωγή υψηλού επιπέδου.

Πλέον, μεγάλος στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ώστε και άλλες εταιρείες να αποφασίσουν να φέρουν βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Σύμμαχος τους σε αυτό είναι το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό της χώρας και το μεγάλο δυναμικό σε επιστήμονες και πτυχιούχους.

Εξίσου βοηθητικό είναι και το γεγονός πως πλέον η χώρα έχει ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητόδρομων και σύνδεση με λιμάνια και αεροδρόμια για την μεταφορά προϊόντων παγκοσμίως. Πρόσφατα η χώρα απέκτησε διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή η οποία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τα βιομηχανικά προϊόντα στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας μάλιστα συγκριτικό πλεονέκτημα την γεωγραφική της θέση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV