Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Landis+Gyr: Πως η αδειοδότηση σε χρόνο ρεκόρ έφερε μία βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα της Landis+Gyr στην Κόρινθο

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επένδυση της Landis+Gyr και μάλιστα με προσωπική ενασχόληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί αναρωτήθηκαν πως εν μέσω της καταιγίδας του κορωνοϊού μπόρεσε να γίνει εφικτή μία τέτοια συμφωνία.

Στην πραγματικότητα, όπως μαθαίνει το ypodomes.com, η προεργασία για αυτή την επένδυση είχε ήδη ξεκινήσει αθόρυβα από τις αρχές του χρόνου. Τότε χτύπησε στο τηλέφωνο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έγινε γνωστό το αρχικό ενδιαφέρον του Ελβετικού κολοσσού. Αφορμή ήταν η αναζήτηση ενός νέου εργοστασίου στην Ευρώπη. Η τελική επιλογή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Η ελληνική πλευρά έδειξε ενθουσιασμό από την πρώτη ημέρα που της γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον και η πρόκληση ήταν το πολύ στενό χρονικό πλαίσιο που είχε ζητηθεί και ήταν η αδειοδότηση σε διάστημα δύο μηνών. Αυτό, όταν κατά γενική ομολογία απαιτείται διάστημα περίπου 1,5 έτους για να περάσει από τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία. Την αποστολή ανέλαβαν από κοινού, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης εκπροσωπώντας τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ

Η κατάληξη ήταν να επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 45 ημερών, η αδειοδότηση, να γνωστοποιηθεί στους υποψήφιους επενδυτές και να οριστικοποιηθεί η επιλογή της Ελλάδας. Η επένδυση της Landis+Gyr αφορά στην κατασκευή νέας μονάδας στην Κόρινθο και τη δημιουργία 170 νέων θέσεων εργασίας από την εταιρεία, η οποία είναι παγκοσμίως ο κορυφαίος προμηθευτής λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας όσον αφορά την «έξυπνη» μέτρηση, την «έξυπνη» υποδομή πληροφοριών και τις «έξυπνες» υποδομές.

Αυτή η επιτυχία σηματοδοτεί δύο πράγματα: ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι προορισμός για μεγάλες επενδύσεις αλλά και χώρος για βιομηχανική παραγωγή υψηλού επιπέδου.

Πλέον, μεγάλος στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ώστε και άλλες εταιρείες να αποφασίσουν να φέρουν βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Σύμμαχος τους σε αυτό είναι το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό της χώρας και το μεγάλο δυναμικό σε επιστήμονες και πτυχιούχους.

Εξίσου βοηθητικό είναι και το γεγονός πως πλέον η χώρα έχει ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητόδρομων και σύνδεση με λιμάνια και αεροδρόμια για την μεταφορά προϊόντων παγκοσμίως. Πρόσφατα η χώρα απέκτησε διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή η οποία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τα βιομηχανικά προϊόντα στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας μάλιστα συγκριτικό πλεονέκτημα την γεωγραφική της θέση.

image_pdfimage_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα, δεύτερη παγκοσμίως στους διαγωνισμούς για έργα ΣΔΙΤ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΡΓΑ

Μία πολλή μεγάλη διάκριση επεφύλασσε για την Ελλάδα η δημοσίευση του InfraCompass 2020 report σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι δεύτερη παγκοσμίως στην κατάταξη για τις διαφανείς διαδικασίες στις συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι ακόμα μία απόδειξη για την επιτυχημένη στροφή της χώρας σε ένα “εργαλείο” που παράγει υγιή έργα με την συνεργασία της αγοράς και της Πολιτείας.

Το σκορ της Ελλάδας είναι εντυπωσιακό μιας και έπιασε τους 91 βαθμούς με άριστα τους 100 και η μόνη χώρα που την προσπέρασε είναι η Σλοβακία με 94 βαθμούς. Μάλιστα όπως διαπιστώνει η έκθεση “τα νομικά και κανονιστικά πλαίσια της Ελλάδας που διέπουν τον τρόπο επιλογής των ιδιωτικών εταίρων για τις ΣΔΙΤ ενθαρρύνουν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Οι δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες ενθαρρύνουν περισσότερη συμμετοχή και ανταγωνισμό που οδηγούν στην αξία για τα χρήματα και στην καλύτερη ποιότητα των αποτελεσμάτων”.

Η βαρυσήμαντη αυτή έκθεση αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς προέρχεται από το Global Infrastructure Hub των G20 (το γκρουπ των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου) που βαθμολόγησε συνολικά 81 χώρες που έχουν πραγματοποιήσει διαγωνιστικές διαδικασίες ΣΔΙΤ και που αντιπροσωπεύουν το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κάτω από την Ελλάδα είναι παγκόσμιες υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία με 89 βαθμούς (4η), η Ισπανία (5η), η Μεγάλη Βρετανία (7η). Ενδεικτικό της επιτυχούς ενσωμάτωσης των ΣΔΙΤ στη χώρα μας και των αποτελεσμάτων που πετυχαίνει είναι πως χώρες με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια στην υλοποίηση έργων όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία ή οι Σκανδιναβικές χώρες δεν βρίσκονται στο κατάλογο των 10 καλύτερων σε επιδόσεις χωρών.

Μπάσιμο στα μεγάλα έργα

Ενορχηστρωτής της όλης προσπάθειας είναι ο εδώ και 11 χρόνια Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας ο οποίος το 2009 ανέλαβε να παρουσιάσει αυτόν τον νέο τρόπο υλοποίησης έργων. Σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δέχεται καθημερινά αιτήματα για νέα έργα ΣΔΙΤ τα οποία ξεκίνησαν δειλά με την υλοποίηση σχολείων και πυροσβεστικών σταθμών και σήμερα έχουν διεισδύσει στον τομέα των μεγάλων έργων όπως αυτοκινητόδρομοι (ΒΟΑΚ, Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, Περιφερειακή Θεσσαλονίκης), φράγματα (Χαβρία Χαλκιδικής), οδοφωτισμού, μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, φοιτητικών εστιών κ.α.

Πρόσφατα η χώρα μας “έσπασε” το φράγμα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα ΣΔΙΤ που υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν, δείχνοντας και τη δυναμική με την οποία κινούνται. Η Ελλάδα έχει διακριθεί πολλές φορές για τις επιδόσεις της στα έργα-ΣΔΙΤ, με σημαντικότερη τη σημερινή 2η θέση αλλά και παλαιότερα όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση παγκοσμίως από την World Bank, για τις διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς που πραγματοποιεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Residential Development Awards 2020: Αδράξτε την ευκαιρία για διάκριση μέσω της παράτασης υποβολής!

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στα Residential Development Awards 2020, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.
Η διοργανώτρια εταιρεία των Residential Development Awards 2020, Boussias Communications, ανακοίνωσε ότι παρατείνει το χρόνο υποβολής, δίνοντας την ευκαιρία στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συγκεντρώσουν το υλικό που χρειάζεται για να τεκμηριώσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους.

Τα Residential Development Awards 2020, είναι τα πρώτα ελληνικά βραβεία που φιλοδοξούν να γίνουν θεσμός στην οικιστικό κλάδο αναδεικνύοντας την αριστεία στο σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών.

Στη τελετή απονομής των βραβείων θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, μεσίτες και καταξιωμένα πρόσωπα της αγοράς και των επενδύσεων. Νικητές και συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα πρωτοποριακά τους έργα, να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς, να ενισχύσουν το brand awareness των εταιρειών τους και να έρθουν σε επαφή με κορυφαία στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου.

Τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.

Πώς μπορείτε να εμπλακείτε:
Μπείτε άμεσα στο site https://www.residentialawards.gr/ και υποβάλλετε υποψηφιότητα!

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Συνάντηση Κασαπίδη-Καραμανλή με μενού Εγνατία, Ε65 και σιδηρόδρομο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του σχεδιασμού και ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών μεταφορών και στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία συζητήσαν σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, με τον υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην έδρα του υπουργείου στην Αθήνα.

Ο Ε65, ο κάθετος της Εγνατίας στην ΠΕ Φλώρινας έως τα όρια του Ν. Λάρισας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, η αναβάθμιση των αεροδρομίων μας και οι νέες τεχνολογίες στις μεταφορές μεταξύ άλλων ετέθησαν εμπεριστατωμένα από τον γράφοντα προς τον υπουργό ως προτεραιότητες για την Περιφέρεια μας, στο πλαίσιο ενός συνολικού ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στις μεταφορές.

Εν όψει της απολιγνιτοποίησης η αναγκαιότητα και σπουδαιότητα των υποδομών αυτών είναι άρρηκτα δεμένη με την αναπτυξιακή προοπτική, την εξωστρέφεια και τον κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής που επιδιώκουμε και διεκδικούμε. Όπως επεσήμανε ο υπουργός σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που θα αφορούν στην Περιφέρεια μας ξεκινώντας από τον Ε65.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα