Νίκος
Καραγιάννης

Με πολλαπλά έργα σε φάση εκτέλεσης ή διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων για το μεγάλο εγχείρημα των 8 δισ. ευρώ που αφοροά στην επένδυση του Ελληνικού.

Παρόντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και -διαδικτυακά- του επικεφαλής του ομίλου Λάτση, Δρ.Σπύρου Λάτση, αλλά και άλλων υπουργών της κυβέρνησης μα και σημαίνοντα επιχειρηματικά πρόσωπα από εταιρείες κορυφής της χώρας δόθηκε και επίσημα το σφύριγμα έναρξης του σημαντικότερου κατασκευαστικού, επενδυτικού, αθλητικού, κοινωνικού και πολιτικού εγχειρήματος των τελευταίων δεκαετιών.

Η Lamda Development σήμερα έχει σε εξέλιξη δύο μεγάλα έργα, τα έργα υποδομής που εκτελεί εδώ και μήνες η ΑΒΑΞ και το κτίριο των ΑΜΕΑ. Το πρώτο έργο ουσιαστικά έρχεται να δώσει ζωή στο ακίνητο του Ελληνικού και να προετοιμάσει τις υποδομές για τα μεγάλα κτιριακά και όχι μόνο έργο.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, τα έργα των 250 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, οδικά δίκτυα και πεζοδρόμια, αντιπλημμυρικά, η αναγέννηση της πλαζ του Αγίου Κοσμά καθώς και λιμενικά έργα για το τμήμα που θα κατασκευαστεί στην πρώτη φάση.

Το έργο σημαία για το project είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έργο που εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Οι εκσκαφές για την δημιουργία της σήραγγας έχουν προχωρήσει αρκετά και το έργο τρέχει με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Το κτίριο κόστους 15 εκατ. ευρώ για τα ΑμεΑ είναι επίσης σε εξέλιξη με τα έργα πολιτικού μηχανικού που εκτελούνται από την ΕΚΤΕΡ. Είναι συμβολικά το πρώτο κτιριακό έργο στο Ελληνικό και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2023.

Τρέχουν οι πρώτοι διαγωνισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον διαγωνισμοί για τα εμβληματικά κτίρια αλλά και ανοιχτές εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Για το Riviera Tower προχωρά ο διαγωνισμός θεμελίωσης και στη συνέχεια, το 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή από το σχήμα Bouygues-ΙΝΤΡΑΚΑΤ (αν και δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί η ανάληψη του έργου θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο).

Ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι το επόμενο έργο που θα δούμε να υλοποιείται στο βορειο-δυτικό τμήμα του Ελληνικού. Προσφορές δόθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Τα έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν έκταση περίπου 300 χιλιάδων τετραγωνικών με κέντρο κολύμβησης, κλειστό προπονητήριο, εγκαταστάσεις στίβου, ποδοσφαίρου, ακαδημίες ομαδικών αθλημάτων, ανοιχτά γήπεδα.

Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν επίσης ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών) σε ένα διώροφο κτίριο.

Σε διαγωνισμό μπαίνει και το Vouliagmenis Mall καθώς στις 17 Νοεμβρίου ξεκινά το Early Contractor Involvement (ECI). Η διαδικασία είναι παρόμοια με το Riviera Tower, δηλαδή επιλογή συμβουλευτικού σχήματος και στη συνέχεια κατσκευαστικού. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του μεγαλύτερου mall της χώρας.

Όπως έχει γίνει γνωστό θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το Riviera Galleria ύψους 250 εκατ. ευρώ, το Μητροπολιτικό Πάρκο και θα ακολουθήσουν και άλλοι για το Commercial Hub κ.α.

Παράλληλα αναμένεται το 2023 η ανεξάρτητη επένδυση του 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του ολοκληρωμένου κτιριακού συγκροτήματος για το καζίνο στο Ελληνικό. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK έχει αναλάβει το project το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 όπως και οι άλλες μεγάλες επενδύσεις της πρώτης φάσης.

Παράλληλα αναμένονται διαγωνισμοί για τις βίλες στον Άγιο Κοσμά αλλά και τα διαμερίσματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επένδυσης της ΤΕΜΕΣ με το πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά και τις κατοικίες στην ίδια περιοχή ύψους 300 εκατ. ευρώ, το retail park κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV