Connect with us

Λοιπά Οδικά έργα

Λ. Αυγενάκης: Ανησυχία δημιουργούν οι καθιζήσεις στο έργο του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις καθιζήσεις και στις παραμορφώσεις που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στο έργο του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο δρόμος Ηράκλειο – Μεσαρά είναι από τα σημαντικά έργα στο σχεδιασμό της ΝΔ και ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση αναδείξαμε τη σημασία που έχει για κατοίκους και επαγγελματίες του νότου του ν. Ηρακλείου. Ο οδικός άξονας, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, αν και αποτελεί κομβικό έργο για το νησί καθώς σε αυτόν διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων του Ν. Ηρακλείου και χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, είχε μείνει για δύο ολόκληρα χρόνια … στον πάγο. Ενώ ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ο κ. Σπίρτζης παρέλαβε ένα έτοιμο προς υλοποίηση έργο για να ακολουθήσει με σειρά από καθυστερήσεις και ολιγωρίες.

Από το καλοκαίρι του 2015, με συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, είχα επισημάνει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του έργου του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά και τόνιζα ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εγκατάσταση του αναδόχου στο έργο θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς, η κυβερνητική ολιγωρία και απραξία και η αδιαφορία του κ. Σπίρτζη είχαν ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, την αδυναμία ένταξης του ως έργο-γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο και τον κίνδυνο επιστροφής των κοινοτικών πόρων, εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2019. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργού, και η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει και χρήματα ως πρόστιμο στην ΕΕ, καθώς αυτό αναφέρεται και στη ρήτρα μη εκτέλεσής του.

Ευτυχώς, μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες, πείσαμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη ότι ο δρόμος που ακολουθούσε και σε αυτό και σε άλλα έργα, ήταν αδιέξοδος. Το έργο προχωρά σε καθεστώς επιτήρησης, αλλά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αφού είναι αφόρητα ασφυκτικές οι πιέσεις αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Δέδες, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του δρόμου στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, είχε δεσμευθεί ότι «το έργο θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019» για να ακολουθήσουν οι αστερίσκοι ότι «υπολείπεται μία μελέτη υδραυλικής εφαρμογής που θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των κατολισθήσεων», καθώς και η ελπίδα «τους προσεχείς μήνες να μην έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ. κακοκαιρία, έντονες βροχοπτώσεις, κλπ) στην περιοχή». Αισιόδοξος δήλωνε ο Γενικός Γραμματέας και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στο εργοτάξιο του έργου.

Βεβαίως, ο κ. Δέδες απέφυγε να αναφέρει ότι όλα αυτά θα είχαν αντιμετωπισθεί, εάν δεν είχαμε δύο χρόνια κυβερνητικής ολιγωρίας και καθυστερήσεων με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και οι υπηρεσίες και ο ανάδοχος να τρέχουν να προλάβουν τη μάχη με το χρόνο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απένταξης του έργου.

Δυστυχώς, οι ελπίδες του κ. Δέδε για καλοκαιρία τους επόμενους μήνες του χειμώνα φαίνεται να μην ευοδώθηκαν. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή δυσκολεύουν την πορεία ολοκλήρωσης του έργου, αφού κοντά στο τούνελ της Αγίας Βαρβάρας, στα πρανή έχουν παρουσιαστεί καθιζήσεις, τα τσιμέντα στα πλαϊνά αυλάκια έχουν σκάσει και μετακινηθεί από τη θέση τους και ο δρόμος έχει παρουσιάσει παραμορφώσεις που θα απαιτήσουν αναγκαστικά επιπλέον χρόνο εργασιών. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση προκαλείται λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων της περιόδου 2015-2017».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Έχει επηρεάσει η πρόσφατη κακοκαιρία την πορεία υλοποίησης του έργου;
2. Ισχύει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου το Μάρτιο του 2019; Ποιες συμπληρωματικές εργασίες θα γίνουν για την αποκατάσταση των καθιζήσεων;»

 

image_pdfimage_print

Λοιπά Οδικά έργα

Ιωάννινα: Υπεγράφη και ξεκινά το έργο ανακατασκευής της οδού Σ.Νιάρχου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από σήμερα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την κατασκευή της οδού Νιάρχου  που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους εκπροσώπους της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ», υπογράφηκε η σύμβαση του έργου που είχε προϋπολογισμό 25.700.000 €.

«Μια πολύχρονη, επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Διαχειριστική Αρχή, το Δήμο Ιωαννιτών και ειδικά όσους υπερασπίστηκαν  το  έργο που λύνει το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, στην οποία παραβρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Η πράξη έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας  «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» του Ε.Π. «Ήπειρος».

Το παραδοτέο έργο περιλαμβάνει:  οδό μήκους 4,5 χλμ με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος, πεζόδρομο με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή και πεζοδρόμιο στην αριστερή οριογραμμή της, ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της οδού με την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, πέντε ισόπεδοι κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout), τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και αποχέτευσης οδού, εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού. Στα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνονται οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΙ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 15 Λαγκαδά-Ρεντίνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 15 (Λαγκαδά-Ρεντίνας) θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν επί της Επαρχιακής Οδού 15 (Λαγκαδά-Ρεντίνας), στη διασταύρωση προς Ασκό, οι παρακάτω εργασίες:

-Εργασίες εκσκαφής τάφρου για τοποθέτηση σωλήνων καλωδίου οδικού ηλεκτροφωτισμού

-Τοποθέτηση νέων ιστών

-Τοποθέτηση φωτιστικών

Οι παραπάνω εργασίες έχουν προγραμματιστεί για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις ώρες 08.30 έως 18.00.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Εργασίες συντήρησης σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντ. Μακεδονίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες συντήρησης στην 27η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης–Περαίας και στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 και από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτηση νέων συστημάτων αναχαίτισης οδού στις παρακάτω οδούς:

1. Επί της δεξιάς οριογραμμής ή επί της νησίδας της 27ης Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης-Περαίας (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας), με αποκλεισμό της δεξιάς ή της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας αντίστοιχα για την εκτέλεση των εργασιών.

2. Επί της δεξιάς οριογραμμής ή επί της νησίδας της 67ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας), με αποκλεισμό της δεξιάς ή της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας αντίστοιχα για την εκτέλεση των εργασιών.

Οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 και από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης των εργασιών στις 7.00 το πρωί.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και με το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα