Νίκος
Καραγιάννης

Δεκατέσσερις συμβάσεις αξίας 822εκατ.ευρώ μέσα σε μία δεκαετία έχει να επιδείξει ο τομέας των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και άλλα 11 έργα που είναι σε διαγωνιστική φάση. Συνολικά 2,3δισ.ευρώ σε έργα ΣΔΙΤ δεν είναι και λίγα ειδικά αν σκεφτούμε ότι μέχρι και 3 χρόνια πριν η λύση των ΣΔΙΤ δεν είχε την απαραίτητη αποδοχή.

Στην ομιλία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε τόσο στα έργα που έχουν εκτελεστεί, όσο και σε εκείνα που έρχονται. Τα 14 έργα είναι: Μονάδες Απορριμμάτων σε Κοζάνη, Σέρρες, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Ηλεία, Τηλεματική και Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας, η διπλή σύμβαση για 24 σχολικές μονάδες στην Αττική, 7 Πυροσβεστικοί Σταθμοί, τα ψηφιακά πρακτικά των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και τα έργα LOT 1,2,3 για ευρυζωνικές υποδδομέ σε αγροτικές περιοχές.

Όπως είπε ο κ.Μαντζούφας, σε κάθε διαγωνισμό συμμετείχαν κατά μέσο όρο 6 σχήματα και 3 από αυτά υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, δείχνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον για τέτοια έργα. Μάλιστα η χώρα μας κατετάγη 3η παγκοσμίως ανάμεσα σε 135 χώρς στον τομέα των Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ, σύμφωνα με την Έκθεση ΣΔΙΤ 2018, της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη διεθνή αναγνώριση των έργων ΣΔΙΤ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάδειξη ως έργου της χρονιάς 2018, του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηπείρου από τη διαδικτυακή δημοσκόπηση του ypodomes.com.

Όπως ανέφερε ο κ.Μαντζούφας, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ, είναι πως το μείγμα χρηματοδότησης είναι ευρύ ενώ δεν δεν προσμετρούνται στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, χάριν στην καλή κατανομή ρίσκου μεταξύ του Δημοσίου και των αναδόχων, κατά πλήρη συνέπεια με τους κανόνες ESA 2010.

11 ΕΡΓΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Σε διαγωνιστική διαδικασία αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ είναι 11 έργα: ο αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη), Σχολικές Μονάδες σε Χανιά και Ρόδο, έργα έξυπνου οδοφωτισμού σε Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Αθήνα, Μονάδα Απορριμμάτων στη Ρόδο, ο αυτοκινητόδρομος Νοτιοδυτικής Πελοποννήσους (Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη), Ανέγερση κτιρίων (2 ΣΔΙΤ) στην Ακαδημία Αθηνών, και οι υποδομές Ευρυζωνικότητας Ultrafast Broadband.

Τα έργα αυτά έχουν εκτιμώμενο κόστος 1,5δισ.ευρώ και αναμένεται σταδιακά μέχρι το 2020 να έχουν συμβασιοποιηθεί. Την ίδια ώρα στον “θάλαμο αναμονής” προς υλοποίηση είναι και άλλα ΣΔΙΤ με πιο πρόσφατα το ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, δικαστικές αίθουσες σε Έδεσσα και Ηράκλειο, Μαρίνα στο Ναύπλιο κ.α.

Η δυναμική των ΣΔΙΤ είναι πλέον εμφανείς και η πρωταγωνιστική τους θέση στα έργα υποδομής της νέας δεκαετίας είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV