Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Κυριαρχία της οπτικής ίνας στη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία το 2023

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών στην πόλη

Μπορεί σήμερα το xDSL να είναι η επικρατέστερη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία στην Ευρώπη, ωστόσο, η εικόνα τα επόμενα χρόνια αλλάζει, με τη συνδεσιμότητα να στρέφεται προς την οπτική ίνα. Για την ακρίβεια, έως το 2023, η οπτική ίνα (Fiber to the Home/to the Building-FTTH/B) θα είναι η κυρίαρχη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία της Ευρώπης.

Σήμερα, η τεχνολογία xDSL αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών (49,9%), ενώ οι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας αντιστοιχούν στο 30% και οι καλωδιακές συνδέσεις στο 17%. Μέχρι το 2023, οι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 41% των συνολικών, ενώ η τεχνολογία xDSL θα περιοριστεί στο 39%, με το ποσοστό των καλωδιακών συνδέσεων να παραμένει σχεδόν σταθερό στο 16%.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της GlobalData Technology, η τεχνολογία FTTH/B θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 12,4% έως το 2024. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των γραμμών οπτικών ινών στην Ευρώπη, ως ποσοστό των συνολικών ευρυζωνικών γραμμών (75%). Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αγορά του FTTH/B το 2023, με μερίδιο 86,5%.

Κοινή χρήση δικτύου

Η έρευνα διαπιστώνει, εξάλλου, ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προχωρούν όλο και πιο συχνά σε επενδύσεις κοινής χρήσης δικτύων (network sharing), προκειμένου να επιταχυνθεί η κάλυψη και να μειωθεί το κόστος της εγκατάστασης οπτικών ινών.

“Για να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και να προσφέρουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες επενδύουν έντονα σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας”, διαπιστώνουν οι αναλυτές της GlobalData Technology.

Μάλιστα, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της GlobalData Technology, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές τηλεπικοινωνιών και οι κυβερνήσεις όχι μόνο ενθαρρύνουν, αλλά πριμοδοτούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας των οπτικών ινών. Οι αναλυτές της εταιρείας επικαλούνται το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία υποστηρίζει χρηματοδοτικά τη μετάβαση στην τεχνολογία FTTH/B.

Αναλυτικά, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει επιδοτήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέχρι €5.137 και σε σχολεία μέχρι €3.882, μέσω ενός voucher, για τη μετάβαση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης τους στο δίκτυο οπτικών ινών.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

ΕΛΤΑ: Αποκαθίσταται η δυνατότητα αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων στο εξωτερικό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ELTA ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν ότι έχει, πλέον, αποκατασταθεί η ταχυδρομική σύνδεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και καθίσταται, και πάλι, δυνατή η αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων προς τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους προορισμούς, όπως οι Η.Π.Α, η Ρωσία κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές παγκοσμίως, λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, έχουν προκαλέσει πολλές δυσχέρειες στην ανταλλαγή ταχυδρομείου μεταξύ των χωρών.

Η αποκατάσταση της ταχυδρομικής σύνδεσης της χώρας μας με το εξωτερικό είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με ταχυδρομικούς φορείς του εξωτερικού, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αεροπορικών διαβιβάσεων και να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς της αλληλογραφίας.

Ωστόσο, τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν ότι οι χρόνοι επίδοσης της αλληλογραφίας διαφοροποιούνται από προορισμό σε προορισμό και προειδοποιούν για καθυστερήσεις. Τέλος, σημειώνεται ότι πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν διακόψει την αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων προς την Ελλάδα.

Για άμεση ενημέρωση και δεδομένου ότι οι εξελίξεις είναι συνεχείς, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καλούν τους ενδιαφερόμενους να ανατρέχουν συχνά στην ιστοσελίδα τους www.elta.gr, όπου αναρτάται ο επικαιροποιημένος πίνακας των χωρών που εξυπηρετούνται.

Χώρες που εξυπηρετούνται

ΑΛΒΑΝΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΑΝΙΑ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Η.Π.Α.
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΚΑΝΑΔΑΣ
ΚΑΤΑΡ
ΚΙΝΑ
ΚΥΠΡΟΣ-(ΜΟΝΟ Α’ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ)
ΛΕΤΟΝΙΑ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΤΣΕΧΙΑ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

H Grid Telecom εγκαινιάζει σημείο παρουσίας στο Data Center της Lamda Hellix

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γραμμές μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ

Η Grid Telecom και η Lamda Hellix ανακοινώνουν τη δημιουργία κεντρικού, προστατευμένου σημείου παρουσίας (POP) της Grid Telecom στο Carrier-Neutral Data Center Campus της Lamda Hellix.

Η Grid Telecom, ως θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, διαχειρίζεται ένα δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο διατρέχει όλη την ελληνική επικράτεια. Τα καλώδια οπτικών ινών είναι εγκατεστημένα κατά μήκος των πυλώνων υψηλής τάσης, εξασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας.

Παράλληλα, επεκτείνονται συνεχώς τα διασυνοριακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών μέσω των διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, εντός και εκτός της χώρας.

Η Grid Telecom παρέχει ήδη υπηρεσίες dark fiber σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους πλήρως προστατευμένο δίκτυο μέσω εναλλακτικών διαδρομών, ενώ σύντομα θα διαθέσει και υπηρεσίες χωρητικότητας (10 -100 Gbps), μέσω του προηγμένου δικτύου DWDM που αναπτύσσει.

Η Lamda Hellix, ως ένας από τους μεγαλύτερους ουδέτερους παρόχους υπηρεσιών Data Center στη ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, εγγυάται την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του κεντρικού κόμβου της Grid Telecom με πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ οικοσύστημα εθνικών και διεθνών παρόχων που φιλοξενούνται στo Tier III & LEED Gold πιστοποιημένο Data Center Campus της.

Ταυτόχρονα, μέσω αυτής της συνεργασίας το πλούσιο οικοσύστημα πελατών και παρόχων της Lamda Hellix αποκτά άμεση πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα, με επιπλέον ποιοτικές επιλογές μεγάλου εύρους.

Ο Διευθυντής της Grid Telecom, κ. Γιώργος Ψυρρής, δήλωσε σχετικά:

«Το νέο σημείο παρουσίας της Grid Telecom στο Data Center Campus της Lamda Hellix είναι βήμα στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη των υπηρεσιών μας, αλλά και γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές συνέργειες με τους δυνητικούς πελάτες μας.

Οι υψηλές προδιαγραφές των υπηρεσιών της Grid Telecom και της Lamda Hellix θέτουν τα θεμέλια για την επίτευξη του κοινού στρατηγικού μας στόχου που είναι η προσέλκυση μεγάλων διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων».

Ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Chief Commercial & Technology Officer της Lamda Hellix, σχολίασε:

«Η  GRID Telecom αλλάζει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο υψηλού ενδιαφέροντος για την χώρα μας από μεγάλους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, παρόχους cloud και δικτύων CDN, αλλά και επικείμενης σημαντικής αύξησης των εσωτερικών τηλεπικοινωνιακών αναγκών λόγω τεχνολογικών εξελίξεων όπως το Cloud, το 5G και το NGA.

Η Lamda Hellix, μέσω της παραπάνω στρατηγικής συνεργασίας, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες διασύνδεσης που προσφέρει καθιστώντας το Athens Data Center Campus τον σημαντικότερο κόμβο ψηφιακής διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραντίνα: 110 εκατ. SMS εστάλησαν μέσω του 13033

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έξυπνο τηλέφωνο σε χρήση

Περισσότερα από 100 εκατ. γραπτά μηνύματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση διεκπεραιώθηκαν μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 13033, υπηρεσία που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το 13033 λειτούργησε από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως και τις 6 το πρωί της 4ης Μαΐου και γρήγορα εξελίχθηκε στη βασική υπηρεσία δήλωσης των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της ΓΓΤΤ, στις 42 ημέρες λειτουργίας του 13033 διεκπεραιώθηκαν 110 εκατ. γραπτά μηνύματα.

Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%.

Κατά μέσο όρο το 13033 εξυπηρετούσε 1.818 μηνύματα το λεπτό, ενώ στην ώρα με τη μεγαλύτερη κίνηση διεκπεραιώθηκαν 7.500 μηνύματα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ανά λεπτό. Η υπηρεσία, που σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε λιγότερο από 48 ώρες, απέσπασε θετικά σχόλια, με τον ΟΟΣΑ να τη χαρακτηρίζει ως βέλτιστη πρακτική για τη διαχείριση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.

Επιπλέον:

– Η στενή συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Όπως διαπιστώνεται και από μετρήσεις ανεξάρτητων διεθνών φορέων, τόσο τα σταθερά όσο και τα κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών διαχειρίστηκαν με ικανοποιητικό τρόπο τον επιπλέον φόρτο που προκάλεσαν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων δεν υπήρξε καμία ανάγκη να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης της δικτυακής κίνησης (traffic management).

– Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρξε σημαντικό περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Εκτός από τις συστάσεις που είχε εκδώσει η ΓΓΤΤ για την υπεύθυνη χρήση των δικτύων και την ασφαλή χρήση των εφαρμογών τηλεργασίας, υπήρξε διαρκής επικοινωνία της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της ΓΓΤΤ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), για την ανταλλαγή πληροφοριών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα