Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και απάντησε τα εξής: «Έχουμε κάθετες πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς. Έχουμε και διάφορες πολιτικές σε στοχευμένες περιοχές. Πχ ο τομέας αγροτοδιατροφής όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Μπορούμε να απομακρυνθούμε από το μοντέλο του μεμονωμένου μικροκαλλιεργητή σε συνεταιρισμούς. Ανθίζουν οι εξαγωγές. Ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ μας, είναι τεράστιο άλμα. Δείτε το ελαιόλαδο. Τώρα μικροί παραγωγοί κάνουν brand name και το εξάγουν σε υψηλή τιμή. Επίσης τουρισμός και ευεξία. Το όραμά μου είναι να κάνω την Ελλάδα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Δεν υπάρχει συμβιβασμός σε ότι αφορά την αειφορία, τοπικά προϊόντα, τη διασύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν λέμε προορισμός και ποιότητα ζωής, οτιδήποτε συνεπάγεται. Η Ελλάδα είναι σε μοναδική θέση για να εκμεταλλευτεί την έννοια της ευεξίας. Έχει να κάνει με τον καιρό, το φαγητό, τα κοινωνικά δίκτυα, τη δυνατότητα να έχεις γνήσιες εμπειρίες στην Ελλάδα. Κάποιοι τουριστικοί προορισμοί ήδη φτάνουν σε επίπεδο κορεσμού, άρα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αειφορίας στον πυρήνα. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Θα είναι καλύτεροι οι μισθοί στους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς θα είναι πιο πεπειραμένοι».
Ο κ. Μητσοτάκης σε επόμενη ερώτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη μετάβαση ανέφερε τα εξής: «Έχουμε βάλει τεράστιο στοίχημα σε ότι αφορά τις ΑΠΕ. Έχουμε άφθονο ήλιο, άνεμο και νερό. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια ήδη στις ΑΠΕ. Προσβλέπουμε να φτάσουμε στα 25 KW μέχρι το 2030, να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ. Ξέρουμε ποιοι είναι οι φραγμοί και τι πρέπει να υπερπηδήσουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το δίκτυο. Πρέπει να είμαστε την προμετωπίδα και των νέων τεχνολογιών.
Ήδη έχουμε συλλέξει τα πλεονάζοντα κέρδη από τις εταιρείες, έχουμε επιβάλλει φόρου 90% στα υπερβάλλοντα κέρδη, για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βραχυπρόθεσμα να εξασφαλίσουμε προσφορά και λογικές τιμές, ευελπιστώ να το πετύχουμε αύριο στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Έχουμε και ρόλο να παίξουμε ως αγωγός από την βόρειο Αφρική στην Ευρώπη. 50% της Αιγύπτου κατοικείται. Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί και συζητάμε για καλώδιο που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV