Η πρώτη εγκατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Κυλλήνης, στο πλαίσιο του προγράμματος elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean) .
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.
Το πρώτο βήμα του προγράμματος ολοκληρώθηκε ήδη με τη λειτουργία της εγκατάστασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ελλιμενισμένα πλοία στο λιμάνι της Κυλλήνης. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, το κόστος της οποίας ανήλθε σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπου 400 χιλιάδες ευρώ, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας ηλεκτροδότησης των πλοίων και σε άλλα λιμάνια της περιοχής.
Στην Κυλλήνη θα έχει μια θέση ηλεκτροδότησης, με την οποία θα διασυνδεθεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Fior Di Levante που ήδη έχει δημιουργήσει ειδική εγκατάσταση στις ηλεκτρομηχανές του, ενώ στο λιμάνι θα προβλέπονται τέσσερις επιπλέον θέσεις ηλεκτροδότησης και μία θέση ηλεκτροφόρτισης.
Η χρήση του ηλεκτρισμού δεν θα περιορίζεται όμως μόνο σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης στα λιμάνια, αλλά και σε φόρτιση μπαταριών στο μέλλον, σε μικρότερης κλίμακας πλοία που πραγματοποιούν τοπικά δρομολόγια.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τo συγκεκριμένο έργο στο λιμάνι της Κυλλήνης είναι πιλοτικό, και σε αυτή τη φάση θα εξυπηρετεί τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι και τα οποία θα παίρνουν ρεύμα από τη στεριά για να μην χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριες κατά τη στιγμή που είναι δεμένα.
Το σημαντικό είναι ότι με αυτή τη δράση θα μειωθούν σημαντικά οι ρύποι κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στο λιμάνι και αφού παραχθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο τέτοιες δράσεις θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν και στα υπόλοιπα λιμάνια τόνισε ο κ.Σαντορινιός. Πρόσθεσε ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά με το νομικό πλαίσιο θα γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
Το πρόγραμμα elemed έχει ξεκινήσει τέλος του 2016 και πρόκειται για μία δράση εξ ηλεκτρισμού της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με ιδιαίτερα έμφαση στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά δήλωσε ο διευθυντής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Τμήμα Θαλάσσιων και Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων, Νότια Ευρώπη, Lloyd’s Register Πάνος Μήτρου.
Πρόσθεσε ότι πλέον ένα πλοίο θα ηλεκτροδοτείται από τη στεριά για την παραμονή του στο λιμάνι χωρις να παράγει ρύπους και θόρυβο και ότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή στη ν/α μεσόγειο.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η τεχνολογία θα δώσει πάρα πολλές ευκαιρίες και λύσεις στο άμεσο μέλλον για τις λιμενικές υποδομές και τη ναυτιλία στη χώρα και την περιοχή πρόσθεσε. Με αφορμή τα εγκαίνια της εγκατάστασης στην Κυλλήνη, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο λιμάνι της Κυλλήνης», με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων και εταίρων του προγράμματος elemed.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV