Αντεπίθεση κάνει η ΚΤΥΠ Α.Ε. και κοιτάζει ακόμα και έξω από τα …παραδοσιακά της αντικείμενα. Μετά από μία περίοδο που φάνηκε να είναι κάπως εσωστρεφής η κατασκευαστική αυτή εταιρεία του Δημοσίου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με νέες φιλοδοξίες.
Όπως σημειώνει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Χαρωνίτης στο ypodomes.com σκοπός είναι να τρέξουν όσο πιο πολλά project μπορούν. “Το αντικείμενο μας, τα κτιριακά έργα, είναι επενδύσεις που από τη μία ωφελούν την πραγματική οικονομία καθώς τα χρήματα διαχέονται σε μισθούς, υλικά και υπηρεσίες και από την άλλη επιστρέφει ένα κομμάτι τους στο Κράτος με τη μορφή έμμεσων και άμεσων φόρων. Άρα όσο περισσότερα έργα βάλουμε μπρος τόσο καλύτερα για όλους”.
Ένα από τα στοιχήματα της νέας διοίκησης είναι να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες που δίνει το εργαλείο που ονομάζεται ΣΔΙΤ. “Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε τα έργα που υπάρχουν διαθέσιμα ποσά από το ΕΣΠΑ και για παράδειγμα σας λέω ένα ποσό γύρω στα 50-60εκατ.ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για την κάλυψη των σχολικών κτιριακών αναγκών σε επίπεδο κατασκευής. Αυτό είναι ένα ποσό και ένα πλάνο που θα το τρέξουμε άμεσα” τονίζει ο κ.Χαρωνίτης ενώ για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι σαφής: “η ΚΤΥΠ θέλει να κάνει ΣΔΙΤ αλλά να έχουν αξία για το κοινωνικό σύνολο, να προσδίδουν το κάτι παραπάνω, δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο σχολεία, μπορούν να έχουν χρήση και σε άλλα κτιριακά έργα. Επί της ουσίας η έλλειψη διαθέσιμων πόρων κάνει τις ΣΔΙΤ ως ένα ενδιαφέρον εργαλείο χρηματοδότησης για εμάς”.
Ένα πρώτο σχέδιο που είναι στα σκαριά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι η μετατροπή ενός παλιού ορφανοτροφείου στην Ιεράπετρα σε μουσείο. “Μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον κτίριο με ιστορία, το όποιο σήμερα μένει αναξιοποίητο. Αυτό το κτίριο θα μπορούσε μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα μουσείο, σημειωτέον το πρώτο για την πόλη, όπου θα εκτεθούν τα πλούσια ευρήματα που έχει η ευρύτερη περιοχή και είναι σήμερα σε αποθήκες, ενώ το ακίνητο βρίσκεται σε μία εξαιρετική τοποθεσία” τονίζει ο κ.Χαρωνίτης. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζει η δημιουργία ενός Μουσείου στην περιοχή του Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου. Κοινή συνιστώσα και στα δύο, η επίδραση στην κοινωνία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με παράλληλη ανάδειξη των περιοχών ως τουριστικών προορισμών.
Επίσης στη Θεσσαλονίκη, εξετάζεται η δημιουργία δύο καλλιτεχνικών σχολείων, το πρώτο στη Μενεμένη και το δεύτερο στο κτιριακό συγκρότητα του Παπάφειου Ιδρύματος, αλλά και η μετατροπή κλειστών σήμερα κτιρίων της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας σε καταλύμματα για στρατιωτικούς, δίνοντας ταυτόχρονα ζωή στην περιοχή του Ντεπώ.
Στα πιο κλασικά “ΣΔΙΤ” εξετάζεται ένα cluster σχολείων στην Κρήτη, ενώ έμφαση θα δοθεί μέσω ΣΔΙΤ για μία νέα γενιά νηπιαγωγείων όπου διαπιστώνεται και το μεγαλύτερο έλλειμμα σχολικής στέγης.
Όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. η εταιρεία σκέφτεται “out of the box”. “Για εμάς δεν υπάρχει σύνορο που να λέει ότι μπορούμε να κάνουμε μόνο κτιριακά έργα. Θα σας πω λοιπόν ότι για παράδειγμα στο Καστελόριζο στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης μικρών νησιωτικών Δήμων και σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Υποδομών, Ναυτιλίας, Οικονομίας και Εξωτερικών μελετάμε την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης συνολικής έκτασης 4.000τμ”.
Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η μελέτη για την αποκατάσταση και επισκευή του ιστορικού διατηρητέου μνημείου Σαρέντζι και του κτιρίου Ρολόι στη Χάλκη με σκοπό την αξιοποίηση τους ως εκθεσιακοί χώροι. Τέλος μελετάται βρεφονηπιακός σταθμός ολοκληρωμένης φροντίδας και μόναδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Πάτμο. Σε όλα τα παραπάνω η ΚΤΥΠ με την ολοκλήρωση των μελετών θα γίνει και ο Φορέας Υλοποίησης των έργων. Η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόγραμμα περίπου 120εκατ.ευρώ που είτε τρέχουν είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν είτε είναι υπό μελέτη και μεγάλος στόχος είναι να απορροφηθεί και το τελευταίο ευρώ που έχει στη διάθεση της προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο της, δηλαδή της δημόσιας κατασκευαστικής εταιρείας που καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν σε όλη την επικράτεια.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV