Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα ένα βήμα έγινε για το κτίριο που έζησε η Μαρία Κάλλας καθώς ο διαγωνισμός για το έργο αποκατάστασης προχωρά και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία GDM Assets. To κτίριο θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas».

Η κατάθεση προσφορών για το πανέμορφο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων -στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας– ώστε να λειτουργήσει σε αυτό η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, το έργο προχωρά στο επόμενο στάδιο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Το διατηρητέο κτίριο της Πατησίων

Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο-στολίδι, 1.442 τ.μ., εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, επιρροής Jugendstil, που βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας. Είναι καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως «το σπίτι της Κάλλας», καθώς έζησε σε αυτό τα παιδικά της χρόνια, από το 1937 όταν επέστρεψε από την Αμερική με την οικογένειά της έως το 1945.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός: Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη.

Οι εργασίες αποκατάστασης

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το –επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο– και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του. Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα παραδοθεί στην ΑΜΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά και συγκεντρωμένες όλες τις δεξιότητες του αφορούν στη λυρική τέχνη, κάτι που λείπει όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις Ακαδημίες του εξωτερικού.

Το σπουδαίο -σημειολογικά- στοιχείο της σύνδεσης του κτιρίου με την περίοδο των μουσικών σπουδών και την πρώιμης καριέρας της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας υψιφώνου, θα συμβάλει στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, η οποία θα παρέχει σπουδές αναγνωρισμένες και ισάξιες αυτών των μουσικών Ακαδημιών και Σχολών της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο Αθηναίων.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό

Τα έγγραφα της σύμβασης έχουν αναρτηθεί στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο χώρο «ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί» της πύλης www.promitheus.gov.gr με Συστημικό Αύξοντα Αριθμό: 202131. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 12η Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10 π.μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV