Νίκος
Καραγιάννης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA), η Κίνα έχει υπερκεράσει το στόχο των 105 γιγαβάτ εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος μέχρι το 2020, δεδομένου ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι νέες μονάδες προχώρησαν σε αύξηση πέραν των 112 γιγαβάτ.

Μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκε κατά 24,4 γιγαβάτ, καθιστώντας τον ασιατικό τίγρη ηγέτη στον τομέα αυτό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2017 η συνολική χωρητικότητα της Κίνας μπορεί να φθάσει τα 45 γιγαβάτ. Αντίθετα, το 2016 η συνολική χωρητικότητα της Γερμανίας ανήλθε σε 41,1 γιγαβάτ.

Από την πλευρά της, η οργάνωση SolarPower Europe απηύθυνε έκκληση προς  την ΕΕ να αυξήσει τον τρέχοντα στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας (27%) για το 2030 έως 35%, σε μια προσπάθεια να συναγωνιστεί την Κίνα.

Πρόσφατη έκθεση της Global Market Outlook κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο ο στόχος του 35% θα δώσει ώθηση στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο παγκοσμίως, έκτασης άνω των 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πρόσφατα άνοιξε και το μεγαλύτερο κυλιόμενο ηλιακό αγρόκτημα.

Ωστόσο, ο κινεζικός ηλιακός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα, δεδομένου ότι μόνο το 1% της ενεργειακής ζήτησης καλύπτεται από την ηλιακή ενέργεια και ο άνθρακας κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στο ενεργειακό μείγμα.

Τέλος, κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η καθυστέρηση των επιδοτήσεων στις εταιρείες με στόχο να παράγουν ενέργεια και να καταστήσουν την αγορά πιο ελκυστική.

 

Πηγή: euractiv.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV