Connect with us

Έργα πόλης

Ξεμπλόκαρε το Academy Gardens, υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα, τα επόμενα βήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεμπλόκαρε μετά από αρκετούς μήνες αναμονής και αρκετά χρόνια ..υπομονής η μεγάλη εμπορική επένδυση για την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Mall Academy Gardens καθώς υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμού των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την ανάπτυξη του πολυχώρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου Academy Gardens, έκτασης 22.000 τ.μ. Να θυμίσουμε ότι η επένδυση μιλά για περίπου 300εκατ.ευρώ για την κατασκευή του κτιριακού συμπλέγματος ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περίπου 1.600 άτομα.

Tα επόμενα βήματα είναι το ΠΔ να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αίτηση της Artume για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και μετά να ξεκινήσουν τα έργα που θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια και θα απασχολήσουν περίπου 2.000 άτομα. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο ποιος θα αναλάβει την κατασκευή του πολυχώρου με τις μεγάλες εταιρείες της χώρας να φαίνεται ότι θα δώσουν ακόμα μία μεγάλη μάχη για το συμβόλαιο κατασκευής. Μεγάλο πλάνο της Artume είναι η δημιουργία ενός “πράσινου κτιρίου” υψηλών standards με την απόκτηση του LEED Platinum, της υψηλότερης διάκρισης στο χώρο των κατασκευών. Τέτοια πιστοποίηση σήμερα σε κτίριο πολύ μεγάλου μεγέθους έχει μόνο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκταση του ακινήτου είναι 22.550τμ ενώ θα υπάρχει επιφάνεια προς μίσθωση 55.000τμ και μιλάμε για την ανάπτυξη πολυκινηματογράφων, χώρων εστίασης, αναψυχης, εμπορικών και αρκετών ανοιχτών χώρων. Επίσης θα δημιουργηθούν 1.750 θέσεις στάθμευσης που θα ανακουφίσει την περιοχή που σήμερα είναι κορεσμένη από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο:

  • την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό
  • τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
  • την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους
  • την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, προβλέπεται:

  1. Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.
  2. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.
  3. Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω. 
  4. Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω.
  5. Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου.
  6. Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων.

 

Οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα