Ξεμένει από μεγάλα έργα η Θεσσαλονίκη καθώς τα επόμενα χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο κατασκευαστικό ενδιαφέρον στην πόλη αλλά και ευρύτερα. Μετά από 2 δεκαετίες με πολύ μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων και το Μετρό (με κόστος άνω του 1,5δισ.ευρώ), αυτοκινητόδρομοι που ενώνουν την πόλη με Χαλκιδική, Σέρρες, την Εγνατία, το Αεροδρόμιο, είναι η πρώτη φορά που το τοπίο δείχνει κάπως θολό.
Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλει το γεγονός πως στα επόμενα 4-5 χρόνια θα δούμε επενδύσεις σε μεγάλες υποδομές αλλά ως ιδιωτικά. Η πρώτη είναι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου ο νέος ανάδοχος (όπου συμμετέχει και ο Όμιλος Σαββίδη) έχει δεσμευτεί σε επενδύσεις ανάπτυξης του λιμανιού που αγγίζουν τα 200εκατ.ευρώ ενώ στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, όπως έχει ανακοινώσει η Fraport θα κάνει επέκταση του Αεροσταθμού μαζί με άλλες επενδύσεις που τις εκτίμησε στα 95εκατ.ευρώ.
Από εκεί και έπειτα δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό στο αν θα υπάρξουν νέα μεγάλα έργα στην πόλη. Μέχρι το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί τα τρέχοντα έργα Μετρό και στον όριζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει χρηματοδότηση για τις επόμενες επεκτάσεις προς Αεροδρόμιο, Ευκαρπία και Εύοσμο-Κορδελιό. Με κόστος που ξεπερνά τα 1,2δισ ευρώ η αναζήτηση κεφαλαίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Έχουμε επίσης και το αίτημα σχεδόν όλων των φορέων αλλά και του Δήμου για την συμπλήρωση του δικτύου Μετρό με τη δημιουργία ενός δικτύου Τραμ που θα ολοκληρώσει ουσιαστικά την κάλυψη της πόλης. Το κόστος όπως είχε παρουσιαστεί το 2014 αγγίζει τα 500εκατ.ευρώ και εκτός άλλων δεν δείχνει να προκρίνεται και πολιτικά, ωστόσο πολλοί φορείς επιμένουν για τη χρησιμότητα του.
Μία άλλη συγκοινωνιακή υποδομή που έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές είναι ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης και μάλιστα εδώ υπάρχει και ένα ποσό γύρω στα 10εκατ.ευρώ για προκαταρκτικές εργασίες. Το ίδιο σκηνικό συναντάμε και εδώ με την απουσία χρηματοδότησης για την υλοποίησης του.
Η απουσία σχεδιασμού όμως συνεχίζεται και σε άλλα επίπεδα όπως το τι θα γίνει με το χώρο της περίφημης Διεθνούς Έκθεσης καθώς υπάρχουν φωνές που ζητούν νέα χωροθέτηση και αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος της πόλης και άλλοι που ζητούν την παραμονή της αλλά με εκτεταμένες αναδιαμορφώσεις του χώρου. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με προτάσεις για πεζοδρόμηση ή άλλες πιο τολμηρές που μιλούν για ταυτόχρονη επέκταση του πεζόδρομου προς τη θάλασσα και διαπλάτυνση του άξονα.
Τέλος έχουμε και το περίφημο πλάνο για την Εξωτερική Περιφερειακή της πόλης, ένα σχέδιο το οποίο μελετητικά έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. αλλά το οποίο δεν δείχνει να προχωρά τόσο λόγω έλλειψης κονδυλίων (που εδώ μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια) αλλά και λόγω αλλαγής πολιτικής και μεγαλύτερης στόχευσης στην ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς.
Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκά για νέα μεγάλα έργα στην πόλη, παρότι η δυναμική της πόλης και η ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί και από την δημιουργία νέων υποδομών.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV