Νίκος
Καραγιάννης

Ξεμένει η αγορά από μεγάλα έργα και η αντικατάσταση τους από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 όχι μόνο αργεί αλλά δεν έχει και την ίδια ισχύ. Εκτός από τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που αφήνουν ένα κενό αρκετών δισεκατομμυρίων, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ολοκληρώνεται η σειρά οδικών έργων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού αλλά και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα του ΠΑΘΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα σιδηροδρομικά έργα π.χ. μόνο η εργολαβία Τιθορέα-Δομοκός ήταν 415εκ.ευρώ. Το σύνολο των σιδηροδρομικών έργων που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αλλά και το CEF μέχρι το 2022 δεν φτάνει τη συγκεκριμένη μία εργολαβία.

Στα έργα των αυτοκινητόδρομων πέρα του ΒΟΑΚ, του Πάτρα-Πύργος και του βόρειου και νότιου τμήματος του Ε65 δεν περιμένουμε κάτι άλλο ενώ για άλλα οδικά έργα διάσπαρτα στη χώρα δεν φαίνεται να μπορούμε να έχουμε κάτι σπουδαίο.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ποσότητα των νέων δημόσιων έργων υποδομής που είναι όντως λιγότερα αλλά και στο ποσό, καθώς στο Νέο ΕΣΠΑ το ποσό για αμιγώς νέα έργα είναι περίπου 2,5 δισ ευρώ, ποσό σχεδόν μισό από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Στα έργα Μετρό η κατάσταση είναι καλύτερη λόγω …της Γραμμής 4 που με κόστος 1,4δισ ευρώ είναι το πλέον πολυπόθητο έργο για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στα λιμενικά έργα σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε ελάχιστα έργα και για πρώτη φορά κανένα μεγάλο σε κόστος λιμενικό έργο εκτός από τον νέο προβλήτα κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά.

Στα έργα σε Αεροδρόμια η παραχώρηση για το Καστέλι αλλά και τα έργα στα Περιφερειακά Αεροδρόμια (που όμως έχει κλειδώσει ήδη η Intrakat) θα δώσουν αντικείμενο για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα υπάρξει ένα σημαντικό χρονικό κενό ανάμεσα στην ολοκλήρωση των έργων και την εκκίνηση των νέων λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στις δημοπρατήσεις έργων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης στο ypodomes.com ακόμα και τα έργα που αναμένονται μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του Νέου ΕΣΠΑ είναι λίγα και περιορίζονται σε ένα μέσο όρο περίπου 80εκ.ευρώ ανά Περιφέρεια ανά έτος, ποσό αρκετά μικρό που δεν θα βοηθήσει στην απασχόληση ακόμα και την επιβίωση πολλών τεχνικών εταιρειών.

Το θέμα της απασχόλησης είναι ένα ζήτημα το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες καθώς η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων θα αφήσει στρατιές ανέργων και η περιορισμένη υλοποίηση νέων μεγάλων project παραμένει το μεγάλο αγκάθι σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς βασικός παράγοντας απασχόλησης και επιβίωσης όλου του τεχνικού κλάδου είναι η περίπτωση της Αξιοποίησης του Ελληνικού που προς το παρόν παραμένει αγκυλωμένος στην γραφειοκρατία και στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε να ξεκινά η υλοποίηση το 2018.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας