Ξεκλειδώνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, τα σενάρια και οι προκλήσεις

Για τα καλά φαίνεται πως έχουν ξυπνήσει οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com στο Υπουργείο Υποδομών, εξετάζουν πολλά σενάρια για το ποια έργα και με τι χρηματοδοτικό μείγμα.

Μερικά από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επέκταση της Λ.Κύμης, η αστική Σήραγγα Ηλιουπόλεως, η επέκταση μέχρι το Λαύριο, η Σήραγγα Αργυρούπολης κ.α. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προετοιμασία θα πάρει καιρό μέχρι να υπάρξει η τελική απόφαση για το ποια έργα θα προκριθούν προς κατασκευή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης της ήδη υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2024.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προς το παρόν μιλάμε για σκέψεις, προτάσεις οι οποίες για να πούμε ότι οδεύουν προς υλοποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν προμελέτες, μελέτες, να επιλεγούν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, να προσδιοριστεί με τι κεφάλαια και δάνεια το έργο θα πάρει μπρος και κατόπιν να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός ο οποίος φαίνεται ότι θα έχει και μεγάλο φυσικό αντικείμενο και μεγάλο κόστος.

Στην υπόθεση Αττική Οδός και επεκτάσεις είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων των μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων καθώς η μέχρι σήμερα πορεία του αυτοκινητόδρομου ακόμα και εντός κρίσης είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και δείχνει πως θα αποτελέσει πεδίο σκληρής μάχης για την απόκτηση της. Να υπενθυμίσουμε πως μαζί με το διαγωνισμό για τις επεκτάσεις θα έχουμε ως “προίκα” και την εκμετάλλευση του παρόντος δικτύου της Αττικής Οδού.

Ερώτημα αποτελεί αν και αυτή τη φορά στο αντικείμενο των έργων, προβλεφθεί και η διέλευση σιδηρόδρομου, στοιχείο που θα δώσει στην Αττική την ευκαιρία να επεκτείνει και να πυκνώσει το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς που διαθέτει.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter