Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4599/19 για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο οποίος στοχεύει στην μεταμόρφωση των Ελληνικών πόλεων. Πλέον με την κατάθεση του κάθε σχεδίου θα ακολουθείται κοινοποίηση α) στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον χαρακτηρισμό του ως ολοκληρωμένου, β) στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για διατύπωση γνώμης γ) στις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σε όλους τους φορείς αυτοδιοίκησης και ευρύτερου δημόσιου τομέα που επηρεάζονται από την υλοποίηση των μέτρων του ΣΒΑΚ ή και θα κληθούν μεταγενέστερα να εγκρίνουν κατά την κείμενη νομοθεσία τα μέτρα, έργα ή ρυθμίσεις που προτείνονται από το ΣΒΑΚ. Σε κάθε περίπτωση για την έγκριση του ΣΒΑΚ λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι γνωμοδοτήσεις όλων των φορέων.
Το ΣΒΑΚ σχεδιάζεται και καταρτίζεται με ορίζοντα δεκαετίας στο πλαίσιο σχεδιασμού και ανάπτυξης της βιωσιμότητας του αστικού χώρου, με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά και καλύπτει όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς στην περιοχή παρέμβασης, ώστε η κινητικότητα των πολιτών και οι αστικές μεταφορές να καθίστανται λειτουργικές και βιώσιμες για το σύνολο των χρηστών.
Κατά την κατάρτιση του ΣΒΑΚ εξετάζονται, ιδίως, θέματα που αφορούν δημόσιες μεταφορές, μη μηχανοκίνητα μέσα (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο), συνδυασμένες μεταφορές, οδική ασφάλεια, διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, αστική εφοδιαστική αλυσίδα, διαχείριση κινητικότητας και ευφυή συστήματα μεταφορών, κίνητρα και αντικίνητρα για τους πολίτες, πρόσβαση στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, προώθηση της ηλεκτροκίνησης, βιοκλιματικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, και δίδεται έμφαση στη διεύρυνση των δικτύων ήπιας κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την αντίστοιχη διεύρυνση των δικτύων των ελεύθερων, κοινόχρηστων – κοινωφελών, αστικών χώρων, συνδυάζοντας την πεζή κινητικότητα με δίκτυα πράσινων υποδομών, των δικτύων νερού (ρέματα, ποτάμια, παράκτιες ζώνες) και διαδρομών και την ολοκληρωμένη διαχείριση του δημόσιου χώρου.
Στο ΣΒΑΚ συνεκτιμώνται στρατηγικά κείμενα και εθνικές πολιτικές που αφορούν, ιδίως, την ανάπτυξη των μεταφορών, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, την οδική ασφάλεια και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τις στρατηγικές και κατευθύνσεις του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού και αστικής αναζωογόνησης, καθώς και της συνεργατικής και κυκλικής οικονομίας για τα θέματα μεταφορών.
Το ΣΒΑΚ του κάθε Δήμου α μπορεί να αναθεωρείται κάθε 5 έτη και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την πάροδο δεκαετίας. Η χρηματοδότηση τους θα μπορεί να προέρχεται από το ΠΔΕ ή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ανοίγοντας κατ` αυτό τον τρόπο την πόρτα σε συνεργασίες αλλά και σε Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.α.)
Σχολιάζοντας τον νέο νόμο ο Ευθύμιος Μπακογιάννης,
Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ λέει πως “ο Νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί λαμβάνει υπόψη του τις ευρωπαϊκές οδηγίες του Eltis και τις σύγχρονες απαιτήσεις των ελληνικών πόλεων. Ο ορισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μετακινήσεων με έμφαση στους πυλώνες της βιώσιμης κινητικότητας, δηλαδή τη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο. Επίσης, αναδεικνύεται ο ρόλος του συνδυασμένου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού κάτι που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας του οδικού χώρου. Στα αρνητικά του νόμου συγκαταλέγεται η πολύπλοκη διαδικασία γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται από πολλές αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη τελική έγκριση και θα απαιτηθεί σίγουρα κάποια τροποποίηση του νόμου στο μέλλον. Είναι κάτι που από τη πρώτη στιγμή είχε επισημανθεί, αλλά δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τα αρμόδια υπουργεία”.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας