Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Ξεκινά από σήμερα το σαφάρι των ελεγκτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα Δευτέρα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο να έχει μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους κατά 50% η εισιτηριοδιαφυγή.

Τα μέτρα, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης ξεπερνάει το 20%, χωρίζονται σε άμεσα, (εντός του μηνός) και βραχυπρόθεσμα (μέχρι τέλος Οκτώβριου).

Έτσι από αύριο, 24 Σεπτεμβρίου θα διπλασιαστούν οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, Μετρό ΗΣΑΠ και Τραμ, ενώ οι ελεγκτές από 35 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 80 και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες ημερησίως, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Σε ότι αφορά τις οδικές μεταφορές, λεωφορεία και τρόλεϊ οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών και σε συμφωνία με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργαζομένων ο αριθμός των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί στους 80.

Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται επίσης :

– Η προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε 25 γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση.

– Προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό.

– Συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνονται:

– Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.

– Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

– Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

– Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.

– Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα.

Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, αν τα μέτρα αυτά πετύχουν το στόχο τους τότε θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Σημειώνεται ότι ήδη προγραμματίζεται το κλείσιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατακυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

image_pdfimage_print

Μετρό Αθήνας

Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά λόγω των νέων σταθμών Μετρό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το Μετρό μπορεί δίκαια να χαρακτηρισθεί ως μέσο αλλαγής και ανάπτυξης. Σε κάθε νέα γωνιά της πόλης που επεκτείνεται φέρνει αλλαγές. Στις συγκοινωνίες, στην εμπορική κίνηση, στις νέες ευκαιρίες real estate.

Με αφορμή το άνοιγμα των 3 νέων σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές που έρχονται στον συγκοινωνιακό χάρτη των Δυτικών Προαστίων αλλά και μέχρι τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), τίθεται σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Περάματος και Πειραιά, με στόχο την διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του μετρό.

Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που αφορούν την ΟΣΥ, 12 συνολικά, βασίζονται αφενός σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον Δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό.

Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις:

Η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών.

Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση και ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση ανασχεδιασμού, ανάλογα με τις ανάγκες, για τη βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών.

Ποιές γραμμές αλλάζουν ή καταργούνται και ποιές νέες γραμμές λεωφορείων δημιουργούντια

 • Δημιουργία μίας νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς – Στ. Μετρό Νίκαια) που θα συνδέει τον Δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή θα ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη.
 • Η νέα γραμμή οδηγεί στην κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη – Πειραιάς Β’, αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια – Πειραιάς, 827 Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα και 846 Νεάπολη – Πειραιάς Α’.
 • Διατήρηση της σύνδεσης του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Α.Ι.Ρέντη, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας μέσω βασικών γραμμών που κινούνται στον άξονα βορρά – νότου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές που θα κινούνται επί των κύριων οδικών αξόνων (Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη), με κατεύθυνση προς τους νέους σταθμούς μετρό.
 • Τροποποίηση ομάδας γραμμών που συνδέουν σήμερα τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους Δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα. Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές
  • 800 (Νίκαια – Πειραιάς),
  • 806 (Κορυδαλλός – Στ. Αιγάλεω),
  • 809 (Σχιστό – Κορυδαλλός – Πειραιάς Α’),
  • 820 (Κερατσίνι – Σταθμός Αιγάλεω),
  • 827 (Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα),
  • 828 (Πειραιάς – Άσπρα Χώματα – Γ΄ Νεκροταφείο),
  • 837 (Άνω Αγ. Βαρβάρα – Στ. Αγ. Μαρίνα),
  • 846 (Νεάπολη – Πειραιάς Α’),
  • Β18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και
  • Γ18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

Σημειώνεται ότι για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, πέρα από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στους τρεις νέους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ και στο δίκτυο της ΟΣΥ, λειτουργούν 115 σημεία πώλησης και επαναφόρτισης εισιτηρίων σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στην ευρύτερη περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Μεγάλος Περίπατος: οι εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγετε το μποτιλιάρισμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

– Μέσω Ακαδημίας

– Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης

– Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:
– Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

– Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

– Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10 το πρωί και 2-4 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Σπάει στα δύο ο διαγωνισμός για συνολικά 1.300 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό λεωφορείο

Σε δύο δόσεις ετοιμάζεται να βγει ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά και στις δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί προμήθεια 1.300 αστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσουν τον σημερινό ιδιαίτερα γηρασμένο στόλο. Τα 1.000 προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 300 για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ετοιμάζεται με ταχύτητα ο διαγωνισμός για τον πρώτο διαγωνισμό που θα αφορά την προμήθεια 600 λεωφορείων. O διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα το Φθινόπωρο.

Το μείγμα στο οποίο έχουν καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι: 200 ηλεκτρικά, 200 φυσικού αερίου και 200 diesel τελευταίας τεχνολογίας. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει από 180-200εκατ.ευρώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο διαγωνισμός θα έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκός για κάποια εταιρεία. Σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα, θα τεθεί όρος σύμφωνα με τον οποίο, καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν θα μπορεί να αναλάβει την προμήθεια άνω του 50% των ζητούμενων οχημάτων.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ανάδοχοι, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύσουν μέχρι 300 οχήματα ο καθένας. Οι τελικοί ανάδοχοι βέβαια μπορεί να είναι και περισσότεροι καθώς θα μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να δώσει προσφορά για μία κατηγορία λεωφορείων π.χ. μόνο για ηλεκτρικά.

Μεγάλος στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το 2021 και να αρχίσει έξι μήνες μετά τις υπογραφές η σταδιακή άφιξη της νέας γενιάς αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την πρώτη φάση από τα 600 λεωφορεία τα περίπου 450 προορίζονται να δρομολογηθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 150 στη Θεσσαλονίκη. Η χρηματοδότηση του έργου θα κλειδώσει τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από την ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος καθώς για παράδειγμα στην Αθήνα μέχρι το 2023, το 80% του στόλου θα έχει ξεπεράσει σε ηλικία τα 20 έτη.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο δεύτερος διαγωνισμός, εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το 2021. Θα αφορά στην προμήθεια 750 επιπλέον αστικών λεωφορείων. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θεωρούν πως με το πέρασμα του χρόνου θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το μείγμα καυσίμου των λεωφορείων για τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας. Η βασική σκέψη είναι στο δεύτερο διαγωνισμό να είναι αρκετά περισσότερα τα ηλεκτρικά λεωφορεία (δηλαδή με μεγαλύτερο ποσοστό).

Για τον σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, δίδεται το δικαίωμα υπογραφής “με εντολή υπουργού” στον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Νίκο Σταθόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό.

ΤΟ ….ΜΕΤΡΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Σταδιακά, μέχρι το 2023 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προστεθούν 21 χιλιόμετρα γραμμών Μετρό. Σε αυτό το διάστημα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ θα αναδιαρθρώσει τις γραμμές με βασικό κορμό των συγκοινωνιών το δίκτυο Μετρό.

Η τελευταία μεγάλη αναδιάρθρωση γραμμών είχε γίνει το μακρινό 2005. Βάσει αυτής, θα καταγραφούν οι νέες ανάγκες για γραμμές άρα και για τον αναγκαίο στόλο των δύο πόλεων. Στην Αθήνα η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά θα σημάνει το κόψιμο πολλών γραμμών που σήμερα φτάνουν στο κέντρο της πόλης και την έναρξη τοπικών γραμμών που θα καταλήγουν σε σταθμούς Μετρό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν σε όλες τις επεκτάσεις του δικτύου.

Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα ΚΤΕΛ που αναλαμβάνουν περιφερειακές γραμμές, η λειτουργία το 2023, της γραμμής Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και η γραμμή Καλαμαριάς θα σημάνουν το κόψιμο αρκετών γραμμών και την δρομολόγηση άλλων τοπικών που θα αναλάβουν να τροφοδοτούν το δίκτυο Μετρό, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει παράγοντας των αστικών συγκοινωνιών, θα μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων αλλά και θα επιτευχθεί ποιοτικότερο συγκοινωνιακό έργο με καλύτερες συχνότητες προς όφελος των επιβατών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα