Νίκος
Καραγιάννης

Δύο νέους σταθμούς σχεδιάζει να προσθέσει στο δίκτυο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε εχθές κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου ταξιδιού με το ηλεκτρικό τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, ο πρώτος είναι στο Κρυονέρι και θα εξυπηρετεί τη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα και ο δεύτερος στο Γέρακα στη γραμμή Αεροδρομίου. Για το σταθμό Κρυονερίου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ετοιμάζεται η δημοπράτηση κόστους περίπου 1εκατ.ευρώ με ολοκλήρωση σε 18 μήνες. Αναφορικά με το Γέρακα  παρότι είχε προβλεφθεί η κατασκευή του το 2004 αυτό δεν έγινε. Η κατασκευή του έργου χαρακτηρίζεται εύκολη γιατί μπορούν να μετατοπιστούν οι γραμμές χωρίς να χρειαστεί διακοπή της λειτουργίας του δρομολογίου.  

 

Επιπρόσθετα σημαντικά έργα αναβάθμισης προβλέπονται στο δίκτυο του Προαστιακού που όμως θα επηρεάσουν θετικά και τα υπεραστικά δρομολόγια. Το σημαντικότερο όλων είναι η ολοκλήρωση του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας όπου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι μία εργολαβία-σκούπα ύψους 80εκατ.ευρώ η που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής των υπόλοιπων αποβαθρών, την υπόγεια σύνδεση με το Μετρό και κάποια άλλα συμπληρωματικά έργα.  Η ολοκλήρωση των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το έργο για τη Σήραγγα Σεπολίων, δηλαδή την υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες με μία διπλή σήραγγα που θα διαθέτει 4 γραμμές για να εξυπηρετεί επαρκώς υπεραστικά και προαστιακά τρένα.  Το έργο αυτό και η ολοκλήρωση του σταθμού της Αθήνας αναμένεται να ολοκληρωθούν σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου το 2023.

Αξίζει να αναφερθεί πως έγινε αναφορά στα προβλήματα που συναντήθηκαν στα έργα που έτρεχαν καθώς όπως αναφέρθηκε το 2015 ο Σταθμός Λαρίσης παρουσίαζε κακή εικόνα καθώς υπήρχε μία εργολαβία που έτρεχε για 11 χρόνια, με τον ΟΣΕ τότε να μην παραλαμβάνει τα έργα, ενώ το δίκτυο του Προαστιακού ήταν  ..κουτσό καθώς η ηλεκτροκίνηση δεν λειτουργούσε στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ και χρειάστηκε να φτάσουμε στις αρχές του 2018 για να ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα και να ξεκινήσουν τα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια και η απευθείας σύνδεση του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το Αεροδρόμιο.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης,  έχει ζητήσει την αναδιάρθρωση των αστικών δρομολογίων σε Μετρό και λεωφορεία. Μάλιστα όπως αποκάλυψε στο προαστιακό δρομολόγιο Αθήνας-Χαλκίδας, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συχνότητα, ανά 30 λεπτά,  αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω αδυναμίας λειτουργίας του συστήματος σηματοδότησης μέρος του οποίου είχε κλαπεί και δεν μπορούσε να αναπληρωθεί λόγω αποχώρησης του εργολάβου από την χώρα και χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου για να αποκατασταθεί το συμπληρωματικό υλικό.

Για την περιοχή της Αττικής, χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας έργα την υπογειοποίησης Σεπολίων που είναι  ήδη σε κατασκευή, αλλά και μία νέα σήραγγα 800 μέτρων στο Μενίδι που θα άρει την απομόνωση της περιοχής από την υπόλοιπη Αθήνα και παράλληλα θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές μεταφορές, θα μειώσει τους χρόνους   και θα ολοκληρώσει τα έργα που έχουν γίνει το παρελθόν καθώς υπάρχουν τρεις τυφλές γραμμές από το 2001. Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος ο φάκελος για τη αίτηση χρηματοδότηση του έργου.

 

Για την υπογειοποίηση Σεπολίων  είπε πως έχει βρεθεί η τεχνική λύση για να λειτουργούν και οι 2 υφιστάμενες γραμμές καθ` όλη τη διάρκεια των έργων καθώς μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργεί η μία γραμμή, πράγμα που θα δημιουργούσε σημαντικές καθυστερήσεις σε υπεραστικά και προαστιακά δρομολόγια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV