Νίκος
Καραγιάννης

Κριτική για τη διαχρονική απουσία μεγάλων έργων στην Κρήτη, αλλά και αυτοκριτική για την επιλογή προσώπων στην αυτοδιοίκηση που δεν έφεραν σημαντικά έργα στο νησί έκαν η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων του Νομού Χανίων σε μία προεκλογική της παρέμβαση. Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύθηκε σημειώνεται πως:

Οι υποδομές της Κρήτης (κύριο και δευτερεύων οδικό δίκτυο, αεροδρόμια, λιμάνια, ενεργειακή επάρκεια κ.λπ.) πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη του νησιού είναι ελλειμματικές εδώ και δεκαετίες ενώ χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα επιτείνεται καθιστώντας προβληματικές τις προβλέψεις για μελλοντική ανάπτυξη στον τουρισμό και όχι μόνο.

Συχνά πυκνά υποδεχόμαστε στο νησί μας πρωθυπουργούς και υπουργούς, τους φιλοξενούμε με χορούς και τσικουδιές, φεύγουν ευχαριστημένοι και μας γεμίζουν υποσχέσεις για μεγάλα έργα.

Τι έχει εισπράξει όμως η Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια που σαν Περιφέρεια συμβάλλει κατά αναλογία πληθυσμού (μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) λόγω τουρισμού, περισσότερο από κάθε άλλη Περιφέρεια στο ΑΕΠ της χώρας; Ας κάνουμε λοιπόν ταμείο.

1) ΒΟΑΚ κατασκευασμένος την εποχή της Χούντας, με μποτιλιαρίσματα, δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα και αδυναμία εξυπηρέτησης τους καλοκαιρινούς μήνες των χιλιάδων ενοικιαστικών αυτοκινήτων που προστίθενται. Μάλιστα η ιστορία αυτή με τη φωτεινή σήμανση και εκ περιτροπής κυκλοφορία στα Μεγάλα Χωράφια με τις χρονοβόρες καθυστερήσεις αποτελεί δυσφήμιση για τον τουρισμό της περιοχής μας με αρνητικές επιπτώσεις..

2) Ο Νότιος οδικός άξονας Σφακιά – Ιεράπετρα από τη δεκαετία του 1980 εξαγγέλεται, ποτέ δεν έχει ξεκινήσει,

3) Το δευτερεύον οδικό δίκτυο, ασυντήρητο σε άθλια κατάσταση, κατέρρευσε με την πρώτη γερή νεροποντή, αφού κανείς δεν ενδιαφέρονταν για τη συντήρησή του.

4) Αεροδρόμιο Ηρακλείου, πόσες φορές έχει εξαγγελθεί και εγκαινιαστεί από υπουργούς χωρίς να γίνεται η κατασκευή του. Παράλληλα το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης παραμένει χωρίς την προβλεπόμενη σύνδεσή του με τον κόμβο της Σούδας.

5) Λιμάνι Σούδας χωρίς τερματικό σταθμό για εξυπηρέτηση επιβατών, χωρίς αξιόλογη μαρίνα όλο το νησί της Κρήτης.

6) Ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς σύνδεση μέσω καλωδίου με το δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, με κατανάλωση μαζούτ σε Ξυλοκαμάρα και Αθερινόλακκο, όταν στη γειτονική Τουρκία θα έχουν ηλεκτρισμό από πυρηνική ενέργεια σε λίγο, εμείς θα ευχόμαστε να τη βγάλει και αυτό το καλοκαίρι το δίκτυο με τα λιγότερα δυνατά μπλακ άουτ.

7) Όσο για υπόγεια πάρκινγκ στις πόλεις, τα τούνελ στο περιφερειακό οδικό δίκτυο κ.λπ. αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Όταν λοιπόν στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα γινόταν αυτοκινητόδρομοι με τα χρήματα της ΕΕ, Εγνατία Οδός, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός κ.λπ., όταν έβρεχε εκεί χρήματα σε εμάς εδώ είχε ανομβρία ευρώ και ξηρασία. Βλέπεται πάντα μας άρεσε να ψηφίζουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση με κριτήρια πολιτικά και όχι την ικανότητα διεκδίκησης και απορρόφησης κονδυλίων για έργα υποδομών.

Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σήμερα υπογειοποιουνται οι αυτοκινητόδρομοι και περνούν κάτω από τις πόλεις, για να μην επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πάνω στην επιφάνεια, εμείς εδώ όχι αυτοκινητόδρομο δεν έχουμε, αλλά ακόμα σπαζοκεφαλιάζουμε πώς θα φάμε λίγο από το πρανές στα Μεγάλα Χωράφια για να ξαναγίνει διπλής κατεύθυνσης ο δρόμος.

Η ριγμένη στα έργα Κρήτη δεν χρειάζεται ανεκπλήρωτες υποσχέσεις πολιτικών, αλλά ένα μετροπόντικα που θα ξεκινήσει αμέσως δουλειά…

Κονδύλια της ΕΕ υπάρχουν, μελέτες και πρωτοβουλία απορρόφησης δεν βλέπουμε να υπάρχει, και όλη η ενέργεια δαπανάται στο κυνήγι των ψήφων».

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Βέβαια, μπορεί το …παράπονο για την απουσία μεγάλων έργων εδώ και πολλά χρόνια να είναι δίκαιο, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον υπάρχουν έργα τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν το πρόσωπο του νησιού όπως:

-Το έργο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR.

-Ο αυτοκινητόδρομος του ΒΟΑΚ ο οποίος είναι σε διαγωνιστική φάση και τουλάχιστον το τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Νεάπολη είναι στο αντικείμενο κατασκευής.

-Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Χανίων ολοκληρώνεται μέχρι το 2020 από την Fraport Greece.

-Σε φάση υλοποίησης είναι η μικρή διασύνδεση Κρήτης (με την Πελοπόννησο) και σε φάση διαγωνισμού εισέρχεται η μεγάλη διασύνδεση (με την Αττική), έργο που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού.

-Σε φάση προετοιμασίας είναι αρκετά πλάνα για αιολικές μονάδες που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω την Κρήτη.

Αν είναι αυτά αρκετά; μετά από δεκαετίες με ελάχιστα έργα όχι δεν είναι αλλά το γεγονός ότι η Κρήτη είναι στο επίκεντρο των έργων είναι σημαντικό. Από εκεί και έπειτα είναι δουλειά των βουλευτών της περιοχής και των νέων αυτοδιοικητικών παραγόντων που θα προκύψουν στις εκλογές σε 3 εβδομάδες θα συνεχίσουν και να υλοποιήσουν ακόμα περισσότερα έργα ούτως ώστε η Κρήτης να αποκτήσει τις σύγχρονες υποδομές που τις αξίζουν.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV