Connect with us

Έργα πόλης

Κρήτη: Με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, νέος ιατρικός εξοπλισμός στο ΠΑΓΝΗ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Θωρακίζεται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας στο νησί μετά την σημερινή υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ένταξης στο «Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020» δυο υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων στο ΠΑΓΝΗ με προϋπολογισμό 1.520.000 ευρώ. Πρόκειται για την αγορά ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, και του μηχανήματος MALDI-TOF MS που με εξαιρετική ταχύτητα (εντός λεπτών) ακρίβεια και αξιοπιστία θα ταυτοποιεί στελέχη μικροβίων.

Στη σημερινή υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη παρόντες ήταν επίσης στη Περιφέρεια, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, ο αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης, ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Τσέτης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Όλοι οι παριστάμενοι χαρακτήρισαν την σημερινή ημέρα για την Κρήτη ως πολύ σημαντική καθώς αναβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αγορά των δυο ιατρικών μηχανημάτων η υγειονομική περίθαλψη στο νησί. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, στόχος είναι με την συνεργασία όλων των φορέων υγείας η εξεύρεση και άλλων χρηματοδοτήσεων ούτως ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε μία από τις καλύτερες περιθάλψεις υγείας στα νοσοκομεία του νησιού.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Είναι μία σημαντική στιγμή για την Κρήτη η υπογραφή της ένταξης δυο μηχανημάτων στο ΠΑΓΝΗ που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας στο νησί. Μέσα από την συνεργασία που είχαμε με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, με το ΠΑΓΝΗ, και με τους συνεργάτες μας στη διαχειριστική και τον εντεταλμένο σύμβουλο τον κύριο Βαμβακά, εξασφαλίσαμε 1,5 εκατομμύριο για την αγορά αυτών των μηχανημάτων ούτως ώστε να μη χρειάζεται οι Κρήτες να πηγαίνουν στην Αθήνα για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και να υπάρχουν αυτές οι μετακινήσεις.

Η Κρήτη θα γίνει μία αυτόνομη υγειονομική Περιφέρεια, γιατί αυτό προσπαθούμε όλοι μας μέσα από τη συνεργασία και με τους ιατρούς, τους καθηγητές, να μπορούμε να έχουμε αυτό τον εξοπλισμό ούτως ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής υγείας. Εμείς από την πλευρά τη δική μας αυτό που οφείλουμε είναι να βρίσκουμε τους πόρους όχι μόνο από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από εθνικούς πόρους για να μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές και την αγορά των μηχανημάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης».

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς: «Τα δύο αυτά μηχανήματα θα αναβαθμίσουν πάρα πολύ την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για υπερσύγχρονα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνονται επεμβατικές πράξεις σε πολλές κατηγορίες ασθενειών κυρίως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και άλλες πολλές παθήσεις, και το δεύτερο μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για άμεση ταυτοποίηση μικροβίων και μπορεί αυτό το μηχάνημα να καλύψει όλη την Περιφέρεια, όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης».

Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη:

«Σήμερα πράγματι είναι μία πολύ σπουδαία μέρα για την υγεία στην Κρήτη. Θέλω να μείνω σε δύο σημεία, πίσω από τα σπουδαία έργα κρύβεται η δουλειά πολλών ανθρώπων και θα πρέπει να τους ευχαριστήσω θερμά, τόσο τους αρμόδιους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι οποίοι φρόντισαν -η διοίκηση και τα στελέχη- έγκαιρα και σύνταξαν μία πάρα πολύ εμπεριστατωμένη πρόταση για να μπορέσει να κατατεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια να εξάρω διότι είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία και της διαχειριστικής αρχής αλλά και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση σήμερα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα δύο μηχανήματα τα οποία θα βοηθήσουν εξαιρετικά την αντιμετώπιση προβλημάτων που αυτή τη στιγμή δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο για την Κρήτη και για την παροχή υπηρεσιών υψηλού πλέον επιπέδου υγείας σε όλους τους πολίτες του νησιού».

Ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και υπεύθυνος της μονάδας επεμβατικής ακτινολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Δημήτρης Τσέτης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα υπογράφεται η απόκτηση του υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου ενός μηχανήματος το οποίο πραγματικά θα αναβαθμίσει τις υγειονομικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό της Κρήτης και θα προσφέρει τη δυνατότητα νέων καινοτόμων θεραπειών όπως είναι η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, χάρη σε αυτό το μηχάνημα που επιτρέπει τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων του σώματος θα μπορεί ο επεμβατικός ακτινολόγος έγκαιρα να αφαιρεί τους θρόμβους από τα αγγεία του εγκεφάλου και έτσι να σώσει ζωές σε έγκυρο χρόνο και νομίζω ότι η Κρήτη μπορεί να πρωτοπορήσει πραγματικά στον τομέα αυτό».

Ο αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για όλη την Κρήτη η ναυαρχίδα του υγειονομικού σχηματισμού της Κρήτης αποκτά δύο μηχανήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας. Τα ιατρικά μηχανήματα επίσης προσθέτουν στην παραγωγικότητα, στην υγεία του πληθυσμού και στην ορθολογικοποίηση των εξόδων του δημόσιου συστήματος,. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει ανοίξει, έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες ακολουθώντας πολιτικές του Υπουργείου Υγείας χωρίς εμπόδια, στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τη στενή συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.»

Το έργο

Το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Πα.Γ.Ν.Η.» αφορά δύο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 1.520.000 ευρώ και έχει στόχο την παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, και την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη», στην Επενδυτική Προτεραιότητα «Επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της υγείας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη.

Με το έργο επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας και η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών προσφέροντας παράλληλα νέες υπηρεσίες. Ωφελούμενος πληθυσμός από την λειτουργία του μηχανήματος είναι όλος ο πληθυσμός της Κρήτης, τα γύρω νησιά και οι τουρίστες-επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα τα υποέργα αφορούν:

– Tο υποέργο 1 αφορά στην «προμήθεια και εγκατάσταση ενός Ψηφιακού Αγγειογράφου» που απαιτείται για παθήσεις αγγείων με οργάνωση συνθηκών χειρουργείου, ώστε μεταξύ των άλλων να διενεργούνται ενδοαγγειακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, να τοποθετούνται ενδομοσχεύματα σε ανευρύσματα κοιλιακής και θωρακικής αορτής, διακαθετηριακοί εμβολισμοί σε επείγουσες αιμορραγίες, τραυματικές ή μη και τέλος επεμβατικές ογκολογικές πράξεις στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.

– Το Υποέργο 2 αφορά στην «προμήθεια ενός πλήρους αυτοματοποιημένου συστήματος ταυτοποίησης μικροοργανισμών με τη χρήση της τεχνολογίας φασματομετρίας μαζών τύπου MALDI – TOF» που ταυτοποιεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς τη χρήση αναλώσιμων υλικών gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια και μυκοβακτηρίδια καθώς και λοιπούς μικροοργανισμούς. Το σύστημα MALDI – TOF επιτρέπει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση λοιμώξεων και την επιδημιολογική επιτήρηση πολυανθεκτικών μικροβίων.

 

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Μητσοτάκης: Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε το Μάτι καλύτερο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

O Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Το οικόπεδο, χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή από την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α’ είσοδο του Ν. Βουτζά, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ.Γιώργος Καραγιάννης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου που στήθηκε για να καθαριστεί το οικόπεδο, συνομίλησε με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων που συμμετέχουν στις εργασίες τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τον καθαρισμό.

«ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΒΟΜΒΑ»

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο καθώς υπήρχε σύμβαση για την μεταφορά της καύσιμης ύλης στο οικόπεδο αλλά όχι και πρόβλεψη για την απομάκρυνσης της… Μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποιήθηκε το έργο του καθαρισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό περιμένουν οι πολίτες από το κράτος. «Αυτή είναι η κανονικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός είπε πως με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής ώστε να γίνονται και δράσεις πρόληψης. Τόνισε, όμως, πως με τις ίδιες δυνάμεις φέτος δόθηκε μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται, και τον γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Συμπλήρωσε πως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

Η καύσιμη ύλη που μεταφέρθηκε θα αξιοποιηθεί και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως ό,τι καινούργια καύσιμη ύλη έρχεται στο οικόπεδο θα φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να επιστρέψει και να ξαναδεί το οικόπεδο φυτεμένο με αμπέλια όπως είναι τα γειτνιάζοντα οικόπεδα.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ

Έκανε ειδική μνεία στους εγκαυματίες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ώστε να καλύπτονται πλέον όλες οι θεραπείες τους από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν γινόταν. «Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».

Περίπου 20.000 τόνοι εύφλεκτης ύλης είχαν εναποτεθεί στο οικόπεδο αλλά παρέμεναν εκεί δημιουργώντας κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή. Ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης είχε επισκεφθεί την περιοχή κατά την έναρξη των εργασιών καθαρισμού του οικοπέδου. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν τον καθαρισμό δωρεάν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Νίκαιας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το δημοτικό κολυμβητήριο Νίκαιας

Ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών και η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου «Πλάτωνα» στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με ΦΠΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε:

«Όσοι μεγαλώσαμε στις γειτονιές της Αττικής, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία του τοπικού αθλητισμού, που λειτουργεί ως κυψέλη ελπίδας για τις οικογένειες, και την ίδια στιγμή ως ασπίδα απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι νεώτερες γενιές. Είμαι περήφανη που η δική μας διοίκηση άφησε αποτύπωμα έργου και ουσίας σε μια σειρά από αθλητικές υποδομές στο σύνολο του Λεκανοπεδίου».

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων είναι η δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Κλειστού Κολυμβητηρίου Νίκαιας επί της οδού Πέτρου Ράλλη, η σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και η ενεργειακή του αναβάθμιση, με την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα