Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κρήτη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στο οδικό δίκτυο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (Ο.Α.Κ. Α.Ε.), μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων, σύμφωνα με την οποία:

– Από σήμερα Τετάρτη 14-08-2019 δίνεται σε χρήση η κυκλοφορία των οχημάτων και στον Α/Κ Γέργερης, στην Νέα Εθνική οδό Αγ. Βαρβάρα (κυκλικός κόμβος Αγίας Βαρβάρας) – Απομαρμά – Καστέλλι Μοιρών.

• Από τη Δευτέρα 19-8-2019 στον Α/Κ Γουρνών του έργου Γούρνες – Χερσόνησος και στο πλαίσιο της απόφασης της Αστ. Δ/νσης Ηρακλείου 2501/1/400/28-6-2019, θα γίνει παράλληλη μετατόπιση της κυκλοφορίας του ρεύματος από το Ηράκλειο προς Γούβες και Π.Ε.Ο. από το δεξιό κλάδο στον ήδη κατασκευασμένο αριστερό κλάδο.

Η μετατόπιση αυτή θα πραγματοποιηθεί από την κάτω διάβαση του Α/Κ Γουρνών μέχρι τον Ι/Κ Γουρνών στην Π.Ε.Ο. Όλες οι άλλες κινήσεις της κυκλοφορίας θα γίνονται όπως και σήμερα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την τοποθετημένη κατακόρυφη και οριζόντια εργοταξιακή σήμανση.

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ερώτηση στη Βουλή για την τύχη του ΒΟΑΚ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΒΟΑΚ, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ερώτηση στη Βουλή για το μεγάλο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου του  Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Χρήστος Γκόκας. Να ενημερώσουμε πως ο κ.Γκόκας έχει αναλάβει και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημειώνουν στο κείμενο τους η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει καθυστερήσει σημαντικά με υλοποιημένα μόνο τα 60 τα 200 περίπου χιλιόμετρα του άξονα. «Το Υπουργείο Υποδομών (μιλώντας για την προηγούμενη ηγεσία), ροκάνισε τα 4 τελευταία χρόνια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ. Αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση τμήμα Πάνορμος-Εξάντης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το τι έχει γίνει υπογραμμίζουν πως ενώ το 2015 μιλούσαν για εντελώς νέα χάραξη, το 2018 κατέληξαν να επιλέξυν την ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ στη συνέχει ανακοίνωσαν ένα σχήμα υλοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω τριών διαφορετικών συστημάτων (παραχώρηση, ΣΔΙΤ, δημόσιο έργο).

Συνεχίζοντας, οι κ.Κεγκέρογλου και Γκόκας, αναφέρουν πως ο πρώην Υπουργός Υποδομών κ.Σπίρτζης, μετέφερε την αρμοδιότητα για το έργο από τον ΟΑΚ στο Υπουργείο Υποδομών με προγραμματική σύμβαση χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου.

Ολοκληρώντας οι δύο βουλευτές, ζητούν να μάθουν (από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών), σε τι βαθμό ωριμότητας βρίσκονται τα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν ο σχεδιασμός κρίνεται ικανοποιητικός, αν θα συνεχίσει ή θα αλλάξει, τι θα γίνει για να μην χαθουν και άλλα χρόνια και με τι χρονοδιάγραμμα. Επιπρόσθετα ρωτούν αν θα εξεταστεί η ολική μεταφορά υλοποίησης στην Περιφέρεια Κρήτης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

ΒΟΑΚ: Προσλαμβάνονται Σύμβουλοι για Περιβαλλοντική Μελέτη και διαγωνισμούς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Σύμβουλοι για την Περιβαλλοντική Μελέτη και τους 2 διαγωνισμούς του ΒΟΑΚ προσλαμβάνονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με σχετική απόφαση η «ADVANCED ENVIRONMENTAL STUDIES ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» αναλαμβάνει ως σύμβουλος έναντι 140.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) για 4 μήνες για την υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής στην εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τόσο για το έργο παραχώρησης (Ηράκλειο-Χερσόνησος), όσο και για το ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη).

Με άλλη απόφαση εγκρίνεται η ανάθεση στην «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ» με συνολική αμοιβή 218.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) για σύμβαση διάρκειας 30 μηνών προκειμένου να αναλάβει ως Τεχνικός Σύμβουλος στην υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) στη διενέργεια των διεθνών
διαγωνισμών ανάθεσης συμβάσεων των 2 έργων που τρέχουν για τον ΒΟΑΚ.

Τα σχήματα πέρασαν στη Β`φάση είναι για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA.

Αντίστοιχα τα σχήματα για το διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη είναι τα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL 5. SHIKUN&BINUI.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κάθε διαγωνισμός είναι ανεξάρτητος από τον άλλον και έτσι η πορεία των διαγωνισμών είναι ανεξάρτητη και μπορεί τελικά να βγάλει δύο διαφορετικά σχήματα ως τελικούς αναδόχους.

Το πρώτο και βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ δημοπρατείται με σύμβαση παραχώρησης είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο μήκους περίπου 200χλμ, κρίνεται ως απόλυτης προτεραιότητας και ιεράρχησης από πλευράς οδικής ασφάλειας, κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών και σπουδαιότητας στη στρατηγική μεταφορών της Κρήτης σε συνδυασμό και με τις λοιπές σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφορών (νέο αεροδρόμιο Καστελίου, αναβάθμιση αεροδρομίου Χανίων).

Σε αυτό το τμήμα ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα πρέπει να εξασφαλίσει + την συμμετοχή του Δημοσίου. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1δισ.ευρώ. Η πρώτη αυτή φάση περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος όπως είθισται σε έργα τέτοιου βεληνεκούς.

Το δεύτερο τμήμα που δημοπρατείται ως ΣΔΙΤ είναι η επέκταση κατά 20χλμ του δρόμου προς ανατολάς με τη διαδρομή Χερσόνησος-Νεάπολη. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 250εκατ.ευρώ.

Το έργο «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη, με Σ.Δ.Ι.Τ.» θα προωθηθεί προς υλοποίηση με κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός οικονομικός φορέας στον οποίο θα ανατεθεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η εξόφληση του απαιτούμενου κεφαλαίου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή με ένα prefixed ποσό που θα αποδίδεται από το Δημόσιο προς τον εργολάβο σε μηνιαία βάση και για όσο διαρκέσει το ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί λόγω της φύσης αυτής της διαδικασίας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος να περιλαμβάνει και ΛΕΑ.

Τέλος αναμένουμε και τη δημοπράτηση του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως δημόσιο έργο που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο της Κρήτης. Η δημοπράτηση θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Διευκρινίσεις ΟΑΚ για τα έργα αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων σε τμήμα του ΒΟΑΚ στα Χανιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανακοίνωση προέβη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών προσωρινής αποκατάστασης της κυκλοφορίας του οδικού τμήματος του Β.Ο.Α.Κ στην θέση «Απτέρα – Μεγάλα Χωράφια» της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί το ιστορικό των ενεργειών στις οποίες προέβη η ελληνική Πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσει τα κατολισθητικά φαινόμενα στη συγκεκριμένη θέση.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ζητήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η τεχνική και οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στον ΒΟΑΚ και τα οποία επιδεινώθηκαν ύστερα και από τις πλημμύρες που έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Κρήτης.

Στην περιοχή «Απτέρα-Μεγάλα Χωράφια», τον Φεβρουάριο 2019 και λόγω των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, εκδηλώθηκε αστοχία σε μήκος της τάξης των 100 μ., στο υφιστάμενο επίχωμα του Β.Ο.Α.Κ., που είχε σαν συνέπεια την μερική διακοπή της κυκλοφορίας της οδού.

Στις 28-2-2019 με κατεπείγον έγγραφό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. προς στην κατεύθυνση καταγραφής των προβλημάτων και στην ενεργοποίηση επειγουσών διαδικασιών ανάθεσης μελετών και έργων αποκατάστασης και χρηματοδότησης αυτών ή στην αξιοποίηση υφιστάμενων συμβάσεων με σχετικό φυσικό αντικείμενο.

Στις 04-03-2019 η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, ως αρμόδια υπηρεσία λειτουργίας του Β.Ο.Α.Κ., απέστειλε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για την αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στη Ν.Ε.Ο. Χανίων – Ρεθύμνου λόγω εκτεταμένης καθίζησης και συγκεκριμένα στη χ.θ. 12,6 Μεγάλα Χωράφια Δ. Χανίων, με αποκλεισμό τμήματος λωρίδας κυκλοφορίας μήκους 60 μ. στην κατεύθυνση προς Χανιά (εναλλαγή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Ρέθυμνο με χρήση ασύρματης σηματοδότησης).

Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε στις 18-3-2019. Στις 7-3-2019 ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. απέστειλε προς τη Δ/νση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έγγραφο με θέμα «Μελέτες οδικής ασφάλειας σε θέσεις κατολισθήσεων πρανών ορυγμάτων και πρόσθετες απαιτούμενες μελέτες αστοχιών επιχωμάτων στο Β.Ο.Α.Κ.», με το οποίο παρασχέθηκε τεχνική ενημέρωση για τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί λόγω της θεομηνίας καθώς και καταγραφή ενεργειών για τη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και μελετών οδικής ασφαλείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου 2019 και στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών που επέδρασαν στην δημιουργία της αστοχίας στη συγκεκριμένη θέση πραγματοποιήθηκαν από συμβεβλημένο (στο πλαίσιο άλλης υφιστάμενης σύμβασης) μελετητή του ΟΑΚ Α.Ε. κατά σειρά οι ακόλουθες εργασίες:

1. Γεωλογική χαρτογράφηση και αποσαφήνιση των ευρύτερων γεωλογικών και υδρογεωλογικών συνθηκών.

2. Τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής εκδήλωσης του φαινομένου.

3. Εκτέλεση Γεωτεχνικής έρευνας η οποία περιελάμβανε 3 ερευνητικές γεωτρήσεις ΜΧ-1 (βάθους 17,6 μ.), ΜΧ-2 (βάθους 21,5 μ.) και ΜΧ-3(βάθους 13,0 μ.), σε επιλεγμένες θέσεις.

4. Πραγματοποίηση κατάλληλου εργαστηριακού προγράμματος, εδαφοτεχνικών εργαστηριακών δοκιμών. Οι δοκιμές που εκτελέστηκαν, λόγω της φύσης των συναντώμενων σχηματισμών, χαρακτηρίζονται ως χρονοβόρες και είχαν σαν στόχο να αποσαφηνιστούν τα γεωμηχανικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού αστοχίας.

5. Πραγματοποίηση σειράς συσκέψεων με έμπειρους Μηχανικούς ειδικοτήτων Υδραυλικού, Στατικού και Γεωτεχνικού αντικειμένου.

6. Διαβούλευση με αρμόδιες Διευθύνουσες Υπηρεσίες.

7. Αρχική αποτίμηση των συνθηκών που επέδρασαν αναφορικά με την εκδήλωση της αστοχίας, βάσει της οποίας συντάχθηκαν :

– Γεωτεχνική Μελέτη Προσωρινής Σταθεροποίησης του επιχώματος.

– Εργοταξιακή Μελέτη Σήμανσης – Ασφάλισης.

– Σύνταξη Προϋπολογισμού Μελέτης.

Σκοπός των ανωτέρω ήταν η άμεση αντιμετώπιση των ιδιαίτερα κρίσιμων προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στην κυκλοφορία της οδού αλλά κυρίως να αποφευχθεί πιθανή επέκταση του προβλήματος, που θα είχε σαν συνέπεια την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας της οδού και ουσιαστικά αποκοπή της βασικής οδικής σύνδεσης των Χανίων από την υπόλοιπη Κρήτη. Επισημαίνεται ότι λόγω της φύσης του μηχανισμού της αστοχίας, των εν δυνάμει αβεβαιοτήτων αλλά κυρίως της σοβαρότητας του προβλήματος, οι ανωτέρω εργασίες πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη συνέπεια και σχολαστικότητα, ώστε να τηρηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί και να εξασφαλιστεί η χρήση κυκλοφορίας της οδού.

Στην ίδια χρονική περίοδο (Μάρτιος 2019) αντίστοιχες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες θέσεις του Β.Ο.Α.Κ. (Σταλός, Γαλατάς, περιοχή Σούδας) στις οποίες επίσης είχαν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα. Στις 4-4-2019 με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε Τεχνικό Δελτίο Έργου φυσικών καταστροφών στο ΒΟΑΚ π/υ 15.000.000,00€ το οποίο συνέταξε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. σε συνεργασία με συμβεβλημένη μελετητική εταιρεία.

Στις 15-4-2019 η Γενική Δ/νση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από την ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ (υπηρεσία του Υπουργείου) να μεριμνήσει για τη σύνταξη των τευχών και για την, κατά προτεραιότητα, ανάθεση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2γ του ν.4412/2016 όπως ισχύει, των προσωρινών έργων αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στη θέση Απτέρα–Μεγάλα Χωράφια.

Επίσης να προγραμματίσει την άμεση ανάθεση των μόνιμων έργων αντιμετώπισης των φαινομένων στη συγκεκριμένη θέση με την προαναφερθείσα διαδικασία. Στις 17-4-2019 ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ διαβίβασε προς τη Δ/νση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την «Μελέτη προσωρινής σταθεροποίησης επιχώματος στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια» που εκπόνησε συμβεβλημένη μελετητική εταιρεία (αξιοποιώντας τα στοιχεία των εργασιών που προαναφέρθηκαν), ελέγχθηκε από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και εγκρίθηκε από τη Δ/νση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 23-4-2019.

Την ίδια ημερομηνία με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την υλοποίηση των προσωρινών και μόνιμων μέτρων αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων κατά μήκος του ΒΟΑΚ, στο Τμήμα Κατασκευής Έργων Αθήνας της ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ (υπηρεσία του Υπουργείου).

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου και με κατεπείγουσα διαγωνιστική διαδικασία ανατέθηκε από τη Δ/νση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
o σε μελετητή η σύνταξη της Τελικής Μελέτης Προσωρινών Μέτρων Αποκατάστασης καθώς επίσης και της Οριστικής Μελέτης Μέτρων Αντιμετώπισης Κατολισθητικών Φαινομένων στην θέση «Απτέρα – Μεγάλα Χωράφια» (με χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο 2019).
o σε ανάδοχο οι εργασίες Προσωρινών Μέτρων Αποκατάστασης.

Η ίδια υπηρεσία (ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ) στις 31-5-2019 απέστειλε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Επείγουσες εργασίες προσωρινών έργων αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στις θέσεις Άπτερα-Μεγάλα Χωράφια, Σταλός και Γαλατάς της Π.Ε. Χανίων» και συγκεκριμένα στην θέση Μεγάλα Χωράφια, επί του ΒΟΑΚ (στένωση λωρίδας-κυκλοφορία σε δύο ρεύματα) η οποία και εγκρίθηκε στις 5-6-2019. Η σήμανση και οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή στις 14-6-2019 κατόπιν της απόφασης της αρμόδιας Αστυνομικής Δ/νσης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα