Νίκος
Καραγιάννης

Ημερίδα με θέμα: «Διαδικασίες αδειοδότησης στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον» διοργάνωσαν από κοινού Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι προκλήσεις της αδειοδότησης των κατά παραγγελία υπηρεσιών (VoD), της τηλεόρασης μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), των Over-the-Top (OTT) και των δορυφορικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή ήταν το κύριο θέμα της εκδήλωσης.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος κατά τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε την ανάγκη παρεμβάσεων με διφυή υπόσταση: κατ’ αρχήν, παρεμβάσεων που ρυθμίζουν τον οπτικοακουστικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και τον παλμό των διεθνών ρυθμίσεων και δεύτερον, παρεμβάσεων ικανών να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και επιταχυντής για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τη βελτίωση των όρων απασχόλησης, την επίτευξη συνθηκών ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού και τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης της τεχνολογικής καινοτομίας.

Μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επέλθει πολλές και πολύ ουσιαστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό και μιντιακό οικοσύστημα της Ελλάδας, αποτέλεσμα της επιμονής της Κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας:

Στις 5 Σεπτεμβρίου, και με την ανακοίνωση της λίστας των τελικών δικαιούχων από το ΕΣΡ, έλαβε τέλος μια 30χρονη περίοδος ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο της χώρας. Ο αγώνας μας για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δικαιώθηκε, και η διαδικασία έκλεισε με θετικό τρόπο για το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία.

Η σημαντικότερη πρόκληση παραμένει η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με όρους που εξασφαλίζουν ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των παικτών (broadcasters, on demand services) και ταυτόχρονα την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί σε όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά.»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ροδόλφος Μορώνης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ημερίδας καθώς εντάσσεται «σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει με την απάντηση που αναζητείται να αποτελεί ουσιαστικά επιλογή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τις αγορές».

Ο κ. Μορώνης ανέφερε ότι το πεδίο αλλάζει με ρυθμούς που δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν από τον νομοθέτη (Βουλή, κανονιστικές Αρχές, ΕΕ) και επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις για την προάσπιση της Δημοκρατίας, την προστασία της νεότητας, την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κανείς δεν θα έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε επιχειρηματικό επίπεδο».

Η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητήριου κ. Σούζαν Νικόλτσεφ (Susanne Nikoltchev) εξήγησε το πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου. Η κ. Νικόλτσεφ αποσαφήνισε ότι αρμοδιότητα του παρατηρητηρίου είναι να συλλέγει στοιχεία, να τα παρουσιάζει, να ελέγχει και να προτείνει αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, ούτε στα κράτη. Τα στοιχεία που συλλέγονται επικεντρώνονται στο οικονομικό και θεσμικό-νομικό πλαίσιο. Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επαγγελματίες του τομέα οπτικοακουστικών μέσων, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV