Connect with us

SPECIAL EDITIONS

KPMG: Amazon, Apple και Alibaba ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους στον τεχνολογικό κλάδο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

KPMG

Ως τα πλέον καινοτόμα (disruptive) επιχειρηματικά μοντέλα για τα επόμενα τρία χρόνια επιλέχθηκαν οι Amazon, Apple και Alibaba σε έρευνα της KPMG στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 740 στελέχη σε ηγετικές θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο παγκοσμίως. Η δεκάδα συμπληρώνεται με τις DJI, Google, Netflix, Airbnb, Microsoft, Facebook και Baidu.

Ενδιαφέρουσα πτυχή της λίστας των disruptor εταιρειών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία έχει επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της τεχνολογικής εταιρείας.

«Οι Amazon, Netflix, Alibaba και Airbnb αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αλλά που δεν θα θεωρούνταν εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο συνδέονται άμεσα με τον κλάδο αυτό σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό που δίνουν πολλοί», αναφέρει ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG.

«Το να ορίζεσαι ως τεχνολογική εταιρεία αναβαθμίζει το κύρος σου μεταξύ των επενδυτών, των πελατών, των υπαλλήλων και συμβάλλει στην προσέλκυση προσωπικού», προσθέτει. «Αν και σύμφωνα με όσα έχουμε δει, έχει αυξηθεί εκθετικά ο έλεγχος στον τεχνολογικό κλάδο και κάποιες εταιρείες πιθανόν να μην επιδιώκουν τόσο δυναμικά την ταμπέλα της “τεχνολογικής εταιρείας”».

Διατηρώντας τη θέση του στην κορυφή της λίστας μεταξύ των πιο disruptive επιχειρηματικών μοντέλων τα επόμενα χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον χάρη στο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό του. Η δαπάνη στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί από τα 3,5 τρισ. δολ. στα 6,5 τρισ. δολ. το 2023, σύμφωνα με το eMarketer.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατατάχθηκαν στη δεύτερη θέση των επιχειρηματικών μοντέλων. Όπως και οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης επιχειρούν να συγκεντρώσουν ολοένα αυξανόμενο μερίδιο της προσοχής και του πορτοφολιού των καταναλωτών, με νέες προσφορές όπως αποκλειστικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, ζωντανά αθλητικά γεγονότα, επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα, εκπαιδευτικές υπηρεσίες και κρυπτονομίσματα.

Τον Ιανουάριο του 2019 περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 40% του πληθυσμού, χρησιμοποιούσαν κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε κινητές συσκευές, σύμφωνα με έκθεση των We Are Social και Hootsuite Media.

Στην έρευνα της KPMG ζητήθηκε επίσης από τα στελέχη του παγκόσμιου τεχνολογικού κλάδου να αναφέρουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές. Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης επικράτησαν στις πρώτες θέσεις της λίστας, με την Google/Google Chrome να έρχεται πρώτη, ενώ η πεντάδα συμπληρώθηκε με τις εφαρμογές Facebook, Instagram, YouTube, και το Twitter με το WhatsApp να ισοβαθμούν.

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG υπήρξαν κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των millennials και των επικεφαλής του τεχνολογικού κλάδου, στο θέμα των ανερχόμενων οραματιστών τεχνολογικής καινοτομίας στον κόσμο. Μεταξύ των ηγετών του τεχνολογικού κλάδου, στην κορυφή βρέθηκε ο Sundar Pichai, CEO της Google, με τον Elon Musk, CEO της Tesla και της SpaceX να ακολουθεί.

Η γενιά των millennials στον τεχνολογικό κλάδο ανέφερε αρκετούς από τους ίδιους οραματιστές ως ηγέτες στον τεχνολογικό κλάδο, αναγνωρίζοντας όμως επιπλέον μεταξύ τους και τους Ren Zhengfei, CEO της Huawei, Lei Jun, CEO της Xiaomi και Masayoshi Son, CEO της SoftBank.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα νέα έργα ανά Περιφέρεια της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα πολλές φορές έχει ακουστεί η άποψη ότι είναι “Αθηναϊκή υπόθεση”. Αυτό περιέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας αντίστοιχα όμως περιέχει και μία μεγάλη δόση μύθου. Η άνιση κατανομή πληθυσμού στη χώρα, με το 50% αυτού να κατοικεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (το 40% στην Αθήνα) δημιουργεί διαρκώς νέες ανάγκες για έργα υποδομής.

Την τελευταία εικοσαετία όμως αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι τα μεγάλα έργα, έχουν μία ισορροπημένη γεωγραφική διασπορά στη χώρα, κυρίως λόγω των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών projects που εκτελέστηκαν με κύρια πηγή τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στην τρέχουσα δεκαετία, παρατηρούμε μία επιστροφή των μεγάλων έργων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αλλά ταυτόχρονα και μία σταθερή δυναμική στα έργα ανά Περιφέρεια. Σε αυτό έχει συντελέσει σημαντικά η αυξημένη δικαιοδοσία που έχουν πλέον οι κατά τόπους Περιφέρειες αλλά και νέες -συμπληρωματικές πολλές φορές- ανάγκες που προκύπτουν από υποδομές που λειτουργούν σε αυτές.

Σκιαγραφόντας τα νέα μεγάλα έργα ανά Περιφέρεια αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως ο σιδηρόδρομος γίνεται βαθμιαία ο κυρίαρχος, ενώ τα οδικά έργα εξακολουθούν να απασχολούν σημαντικό τμήμα της περιφέρειας της χώρας. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μία υστέρηση, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης σε νησιά, είναι οι νησιωτικές Περιφέρειες που η έννοια των μεγάλων έργων εξαντλείται μάλλον σε μεσαίου μεγέθους projects.

Υπάρχουν όμως και Περιφέρειες με συγκέντρωση πολύ μεγάλων έργων όπως η Κρήτη που αν και έμεινε σημαντικά πίσω τις τελευταίες δεκαετίες κάνει τη δική της ρελάνς αλλά και η Δυτική Ελλάδα που επίσης παρουσιάζει μαζεμένα έργα προς υλοποίηση τα επόμενα χρόνια.

Τα μεγαλύτερα νέα έργα που θα δούμε να υλοποιούνται στο κοντινό μέλλον ανά Περιφέρεια είναι:

1.Κρήτη: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Είναι το έργο-σημαία για τη μεγαλόνησο και ένα έργο απαραίτητο για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο χειρότερο δρόμο “καρμανιόλα” της χώρας. Με την προσθήκη των τμημάτων μέχρι το Κολυμπάρι και τον Άγιο Νικόλαο το συνολικό κόστος κατασκευής υπερβαίνει τα 1,7 δισ.ευρώ. Αυτή την εποχή οριστικοποιούνται οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις τους για να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν (στα τμήματα που προστέθηκαν) οι διαγωνισμοί. Στη σέντρα εκκίνησης είναι φυσικά όλοι οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται εδώ.

Την Κρήτη αφορά και ένα θηριώδες ένεργειακό έργο που θα ολοκληρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση της με το ηπειρωτικό σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ. Το κόστος του έργου ξεπερνά το 1,3 δισ.ευρώ και τα έργα είναι σε εξέλιξη. Δεν ξεχνάμε και το έργο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που επίσης είναι σε κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Άξιο αναφοράς είναι και το μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με 250 εκατ.ευρώ.

2.Πελοπόννησος: Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη. Αφορά τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα και έχει κόστος 255 εκατ.ευρώ. Με την εκτέλεση αυτού του έργου η Μεσσηνία θα αποκτήσει ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το τουριστικό της προϊόν αλλά και θα αυξήσει την οδική ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Στην Πελοπόννησο αναμένουμε να ξεκινήσει και το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ για τρεις μονάδες απορριμμάτων που θα οδηγήσουν την Περιφέρεια στον 21ο αιώνα όσον αφορά τη διαχείριση τους. Είναι ένα έργο άνω των 160εκατ.ευρώ που έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και χρόνια για διαφορετικούς λόγους.

3.Δυτική Ελλάδα: Σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο-Ρίο-Νέο Λιμάνι Πάτρας

Η απόλυτη διεκδίκηση από το Δήμο Πατρέων έγινε δεκτή και με υπογειοποιημένο τμήμα που ξεπερνά τα 5χλμ προχωρά το πλάνο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που τελικά να ενώσει την Πάτρα με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις εργολαβίες από το Αίγιο μέχρι το Ρίο τότε το συνολικό κόστος των έργων ξεπερνά τα 550 εκατ.ευρώ. Οι διαγωνισμοί αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2021.

Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε φυσικά και τα δύο μεγάλα οδικά έργα Πάτρα-Πύργος (300εκατ.ευρώ) και Άκτιο-Αμβρακία (150 εκατ.ευρώ) που αναμένεται να τα δούμε να υλοποιούνται από το 2021.

4.Ιόνια Νησιά: Υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

Εδώ έχουμε ένα έργο που έχει αποτελέσει διαχρονική εξαγγελία. Δεν έχει ενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει πάντα στην πολιτική ατζέντα. Η υλοποίηση του Άκτιο-Αμβρακία και της διπλής οδικής σύνδεσης Λευκάδας μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό το σημαντικό για το νησί έργο. Το κόστος έχει εκτιμηθεί κατά το παρελθόν σε περίπου 50 εκατ.ευρώ.

5.Ηπειρος: Ιωάννινα-Κακαβιά

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού είναι μία σταθερή διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου και έχει αυξημένες πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται μέσω του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης. Θα φτάσει την Ιόνια στα σύνορα με την Αλβανία και θα επιτρέψει και την σύνδεση της με τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια. Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε περίπου 350 εκατ.ευρώ. Εδώ αναμένουμε εξελίξεις τόσο στο κομμάτι της ωρίμανσης του έργου αλλά και την πολιτική απόφαση για την υλοποίηση του.

6.Δυτική Μακεδονία: Βόρειο τμήμα Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία

Εδώ έχουμε ένα διαπεριφερειακό έργο. Το βόρειο τμήμα του Ε65, ξεκινά από τα Τρίκαλα και καταλήγει στην περιοχή των Γρεβενών, σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για ένα έργο όμως που ενδιαφέρει και την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία το υποστηρίζει έντονα. Το κόστος του ξεπερνά τα 400 εκατ.ευρώ και αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Πιθανότατα αυτό θα γίνει το 2021. Το έργο θα το αναλάβει η ΤΕΡΝΑ μιας και το τμήμα αυτό είναι (όπως και το νότιο) αναβαλλόμενο της παραχώρησης του Ε65.

7.Κεντρική Μακεδονία: Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη

Ακόμα ένα διαπεριφερειακό έργο που φτάνει στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης. Με κόστος 1,3 δισ.ευρώ είναι από τα πιο ενδιαφέροντα νέα έργα που θα μας απασχολήσει αυτή τη δεκαετία. Είναι μέσα στη λίστα των έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΡΓΟΣΕ στα έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Χρειάζεται να ωριμάσει μελετητικά και να βρεθεί και το χρηματοδοτικό μείγμα για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Στην Κεντρική Μακεδονία όμως υπάρχουν και άλλα εμβληματικά έργα όπως το έργο-ΣΔΙΤ για το flyover στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με κόστος άνω των 400 εκατ.ευρώ και την ολοκλήρωση του έκτου προβλήτα στον ΟΛΘ (170 εκατ.ευρώ). Τα δύο αυτά έργα είναι σε διαγωνιστική φάση με το έργο για τον προβλήτα να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

8.Ανατ.Μακεδονία Θράκη: Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Πέρα από το σιδηροδρομικό έργο που είδαμε παραπάνω, σε αυτή την Περιφέρεια ετοιμάζεται πάλι μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου το έργο για την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ως τμήμα της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς. Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 300 εκατ.ευρώ και απαιτείται η εύρεση χρηματοδότησης για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Επίσης ξεχωρίζει και το έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Θράκης με 110 εκατ.ευρώ που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία αλλά και το έργο για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

9.Βόρειο Αιγαίο

Δυστυχώς ελάχιστα τα έργα μεγάλου προϋπολογισμού σε αυτή την περιοχή της χώρας. Αξιοπρόσεκτο είναι το έργο για την Παράκαμψη Πυθαγορείου στη Σάμο που είναι υπό δημοπράτηση.

10.Νότιο Αιγαίο

Εδώ δύσκολα μπορείς να διακρίνεις ένα μεγάλο έργο. Δυνητικά θα μπορούσε να είναι το έργο για τη Μονάδα Απορριμμάτων στη Ρόδο ή ακόμα και η Δ`φάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αλλά και ο νέος λιμένας στην Πάρο.

11.Αττική: Επεκτάσεις Αττικής Οδού

Η Αττική έχει αρκετά ενδιαφέροντα projects αλλά τα πλέον εμβληματικά είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τις επεκτάσεις της Λ.Κύμης, εκείνη προς Ραφήνα και μία ακόμα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης που εκτιμώνται σε 1 δισ.ευρώ. Τα έργα αυτά θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα και οι διαγωνισμοί τους αναμένονται από το 2021.

Επίσης σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία είναι τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό (1,8 δισ.ευρώ), η υποθαλάσσια Σαλαμίνας (400 εκατ.ευρώ), ενώ και στο εμβληματικό έργο στον Φαληρικό Όρμο αναμένεται η Β`και Γ`φάση του έργου (περίπου 150 εκατ.ευρώ).

12.Στερεά Ελλάδα: Παράκαμψη Χαλκίδας

Η “ωφελημένη” Περιφέρεια. Αυτό γιατί τα περισσότερα μεγάλα έργα εδώ έχουν ολοκληρωθεί και πλέον είμαστε σε μία φάση κυρίως συμπληρωματικών έργων. Ένα από αυτά είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας που με περίπου 200 εκατ.ευρώ οδεύει προς δημοπράτηση. Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και χρόνια.

Επίσης υπό κατασκευή είναι το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τα τέλη του 2021.

13.Θεσσαλία: Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε αυτή την Περιφέρεια, υπάρχει μία δυσκολία να βρεθεί πλέον ένα πολύ μεγάλο έργο γιατί όπως και η Στερεά Ελλάδα, έχει ολοκληρώμενες τις βασικές της υποδομές. Ξεχωρίζει το έργο-ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (105 εκατ.ευρώ) που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία. Όπως είδαμε και παραπάνω μοιράζεται με την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας το μεγάλο έργο για το βόρειο τμήμα του Ε65.

Παράλληλα ως μεγάλα έργα ξεχωρίζουν αυτά της ηλεκτροκίνησης στα τμήματα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος. Το πρώτο είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και το δεύτερο αναμένεται να δημοπρατηθεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τσακίρης: Το νέο ΕΣΠΑ θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΣΠΑ Λογότυπο

Την εκτίμηση ότι “το νέο ΕΣΠΑ με την εθνική συμμετοχή θα φτάσει στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 21 δισεκατομμύρια την τρέχουσα προγραμματική περίοδο” εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επικαλούμενος το τεχνικό δελτίο που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε με την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα δράσεων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ώστε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις με 450 χιλιάδες εργαζόμενους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ύψους 350 εκ. ευρώ.

Επίσης, στις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης 13.000 ευρώ ενώ με τις επόμενες φάσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων θα διπλασιαστεί. Το μέτρο κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το ένα προέρχεται από το ΕΣΠΑ. “Επιπλέον αλλάξαμε το υπάρχον ΤΕΠΙΧ και το κάναμε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και από εκεί 12.000 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο με μέσο όρο δανείου 140.000 ευρώ.

Σχεδιάζουμε και την τρίτη φάση για ακόμη 6.000 επιχειρήσεις και 850 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα το εγγυοδοτικό βρίσκεται σε εξέλιξη και 6.000 επιχειρήσεις έλαβαν δανειοδότηση” τόνισε ο κ. Τσακίρης και εκτίμησε ότι “ως το τέλος του 2020 θα έχουν διοχετευτεί στην αγορά περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ”. Προανήγγειλε, άλλωστε, τη δημιουργία μόνιμων εγγυοδοτικών μηχανισμών.

Την ανάγκη υλοποίησης της πράσινης μετάβασης, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημοσίου υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. Στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρευστότητας ως πρόβλημα των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι ως πρόβλημα των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων πολιτικών.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει μια επιθετική ατζέντα μείωσης των κόκκινων δανείων εν μέσω ύφεσης και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κάθε μέσο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ενώ σχολίασε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στη στόχευση του προγράμματος και τη διοχέτευση πόρων στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Την θέση ότι το κράτος και το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα από την αρχή της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα διοχέτευσε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία με τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ φάση 3 και το εγγυοδοτικό. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να διπλασιαστεί το επίπεδο επενδύσεων από το 12% του ΑΕΠ στο 24%.

Την άποψη ότι κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός επενδυτικού προγράμματος με στόχο να δοθούν κίνητρα στην αγορά για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την στόχευση των ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με την καινοτομία, επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

The CoS speeds up the Casino and the investment in Hellinikon

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Καζίνο Ελληνικό Mohegan ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Today is a big day for the upcoming investment in Hellinikon. According to secure information from ypodomes.com, the Council of State recently rejected the appeal of Hard Rock, paving the way not only for the casino, but also for the entire investment of 8 billion euros, since the contract for the casino is a deferral decision for the development plan in Elliniko. According to the same information, a relevant announcement is expected to be issued within the day.

This decision will trigger a series of chain developments which will bring us very close to the start of the main project, in 2021. Regarding the implementation of the largest building project in the country for the development of Integrated Resort Casino in Elliniko, the road is now open for Gaming Supervision and Control Committee (GSC) to complete the competition.

The next step is to invite the Mohegan-GEK TERNA consortium that has become a temporary contractor to unseal its financial offer (its technical offer was approved two months ago).

If the price is considered satisfactory, then the tender is awarded in favor of the Mohegan-GEK TERNA scheme which will be declared contractors of the project.

The relevant contract will then be sent to the Court of Auditors for approval, followed by its ratification by the Greek Parliament to reach the moment of signing.

The casino .. unlocks Lamda’s investment

It is certain that the Ministry of Development and Investments will smile today, as of course the HRDH that conducts this “eternal” competition. With the competition for the casino “speeding up” it is as if we have the key that unlocks the investment of Elliniko by Lamda Development. An investment that has been a government priority on which are based great hopes for the development course of the country.

Regarding the project that has the name “Inspire Athens”, an investment of 1 billion euros is foreseen with the approximately 600 million euros being the purely construction part. The mega-project is planned to be built in the area of ​​Agios Kosmas and will be an independent investment independent of the investments that Lamda Development has committed to make.

It will be the first integrated tourist complex with casino (Integrated Resort and Casino – IRC) in Greece, consisting of a luxury hotel, entertainment venues, conference center, shops, restaurants, casino, as well as a complete combination of high quality services.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα