Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Σκουπίδια… αξίας 1,5 δις ευρώ στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα σκουπίδια της Αττικής να αποτελούν χιλιάδες τόνους αλλά η αξία τους… αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ! Ο λόγος φυσικά για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, στη μάχη.. των οποίων θα πέσουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι!

 

Ηδη, η μονάδα των Ανω Λιοσίων θα δημοπρατηθεί στις 29 Ιανουαρίου και στης Φυλής στις 5 Φεβρουαρίου του 2013. Πλέον, το ζήτημα έχει λάβει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς θα πρέπει μέσα στον επόμενο χρόνο να υπογραφούν οι συμβάσεις και για τις τέσσερις μονάδες στην Αττική (προβλέπονται άλλες δύο σε Κερατέα και Γραμματικό), διαφορετικά θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχουν αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των συμβάσεων, οι οποίες θα έχουν ενδεικτική διάρκεια 27 ετών, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, πιθανώς αγγίζοντας και το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν θα περνούσαν απαρατήρητα ούτε στις «χρυσές» εποχές του κατασκευαστικού κλάδου, πόσω μάλλον σήμερα, που οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν νέα έργα «με το κυάλι», καταγράφοντας στο μεταξύ κατά κύριο λόγο ζημίες από την κατασκευαστική τους δραστηριότητα.

Στην αφετηρία έχουν ήδη παραταχθεί οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, Eλλάκτωρ, J&P Αβαξ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ μερίδιο της πίτας διεκδικούν δυναμικά η Intrakat, η Lamda Development και από τον κλάδο της ενέργειας, ο όμιλος Κοπελούζου. Ηδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, οι περισσότερες εταιρείες είχαν ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, είτε εξαγοράζοντας εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, είτε μέσω σύναψης στρατηγικών συμμαχιών και συμφωνιών.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει συστήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη θυγατρική Hλέκτωρ, εξαγοράζοντας στο μεσοδιάστημα τη γερμανική Herhof, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ στις αρχές του 2010 αποκτήθηκε η επίσης γερμανική Loock Biogassyteme, που έχει αναπτύξει σειρά μονάδων διαχείρισης στη Γερμανία. Η Intrakat έχει συστήσει κοινοπραξία με τον γαλλικό όμιλο της Suez Environment, θυγατρικής της GDF Suez. Ο όμιλος Κοπελούζου δραστηριοποιείται μέσω της Novaera Hellas, έχοντας συνάψει συμφωνίες με εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δραστηριοποιηθεί μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η Lamda Development έχει ιδρύσει τη θυγατρική Lamda Waste Management, με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την κατηγορία των λεγόμενων βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τροφές.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων για τους διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων, πέραν του οικονομικού οφέλους έχει κι άλλη ερμηνεία. Οπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, ένας από τους βασικούς λόγους που έχει βοηθήσει την όλη διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, είναι το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί κάποιος περιορισμός, όσον αφορά την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Ενώ στο παρελθόν, είχε επιχειρηθεί να προκριθεί μία και μόνη τεχνολογική λύση, την οποία όφειλαν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι, σήμερα, το πεδίο είναι ελεύθερο, προκειμένου η κάθε εταιρεία να παρουσιάσει τη δική της λύση και αυτή να κριθεί ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι να επιλέξουν, στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων τους, τους συνεργάτες που επιθυμούσαν, χωρίς να δεσμεύονται από κάτι.

Πηγή: Ν.Ρουσάνογλου / Καθημερινή

Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα