Χειμαρρώδης και αυθόρμητος, λέγοντας ταυτόχρονα τα πράγματα με το όνομα τους, ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της J&P-ΑΒΑΞ, έκανε αίσθηση με αυτά που είπε στο 1ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, Προοπτικές Ανάπτυξης στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στο πάνελ με τίτλο “Η επόμενη μέρα στις Υποδομές, τα μεγάλα έργα και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης”, οι παρεμβάσεις του ήταν σημαντικές. Αναφέρθηκε στην συρρίκνωση του κλάδου, ενώ σημείωσε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα έργα που θα ξεκινήσουν το 2019, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη για τον κλάδο η υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και της Πολιτείας. Όπως είπε δεν υπάρχει νέα γενιά έργων, ενώ κατέθεσε πρόταση για υιοθέτηση νέου μοντέλου δημοπράτησης με συμπλήρωση τιμολογίου για να πάψει το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων. Συγκεκριμένα:
Νίκος Καραγιάννης (ypodomes.com): Για ποιο λόγο τα τελευταία 10 χρόνια συρρικνώνεται ο κατασκευαστικός κλάδος; Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές αιτίες; Είναι αυτό αναστρέψιμο;
Κωνσταντίνος Μιτζάλης (Διευθύνων Σύμβουλος J&P-ΑΒΑΞ): Μετά τα Ολυμπιακά έργα, περάσαμε σε περίοδο περιορισμένου κατασκευαστικού αντικειμένου. Η χώρα προετοιμαζόταν για το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ξεκίνησαν οι ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές, εν τω μεταξύ ξέσπασε και η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τη συρρίκνωση του κλάδου. Έλλειψη νέων έργων, αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει τα έργα, εξαφάνιση των ιδιωτικών έργων (πτώση της οικοδομής), αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί έγκαιρα στις πληρωμές. Δεν είμαστε μοιρολάτρες. Έχουμε προτάσεις. Δε λύνουν το πρόβλημα έργα που θα ξεκινήσουν το 2019. Χρειαζόμαστε τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, την πραγματική στήριξη της Πολιτείας στην εξωστρέφεια και άμεση αποπληρωμή οφειλών από εκτελεσθέντα έργα.
Νίκος Καραγιάννης: Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα στα έργα που είναι οι υπερβολικές εκπτώσεις, έχουμε δει να φτάνουν μέχρι και 70% ίσως και παραπάνω. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να διορθώσε αυτή την κατάσταση.
Κωνσταντίνος Μιτζάλης: Διαχρονικό το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων. Ωστόσο τα έργα τελείωναν στην ώρα τους, ήταν ποιοτικά καλύτερα και η αγορά κινούνταν ικανοποιητικά. Στο παρελθόν διαλύονταν οι συμβάσεις με τραγικές συνέπειες για τον εργολάβο (σε έργα με μεγάλες εκπτώσεις). Μέχρι όμως να βρούμε την λύση, ας υιοθετήσουμε κάτι που γίνεται παγκοσμίως: Συμπλήρωση τιμολογίου που θα γίνεται γνωστή μόνο κατά το άνοιγμα των προσφορών αντί για έκπτωση επί του προϋπολογισμού, και μάλιστα χωρίς ανακοινώσιμο προϋπολογισμό (μόνον όταν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές). Έχω την αίσθηση ότι σε δύο χρόνια σε αυτό το πάνελ αντί να είμαστε εγώ (ο Κ.Μιτζάλης), ο Δημήτρης (σ.σ ο κ.Κούτρας) και ο Γιώργος (σ.σ. ο κ.Περιστέρης) θα είναι ο Χανς, ο Πέδρο και ο Χόρχε. Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει ανταγωνιστικές και αξιόπιστες τεχνικές εταιρείες. Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε αυτόν τον τεχνικό πλούτο.
Νίκος Καραγιάννης: Κοιτάζοντας το νέο ΕΣΠΑ φαίνεται να μην έχει τη δυναμική παλαιότερων προγραμμάτων. Σαν κλάδος είστε ικανοποιημένος από τη νέα γενιά έργων; Είναι ικανά να κρατήσουν ζωντανό τον κατασκευαστικό τομέα;
Κωνσταντίνος Μιτζάλης: Ποια νέα γενιά έργων; Τελειώνουν τα μεγάλα έργα και μετά έχουμε πολύ λίγα πράγματα. Θέλουμε άμεση λύση. Δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα εθνικό. Είναι κρίμα να χαθεί ένας τέτοιος κλάδος που αποτελεί πηγή εθνικού πλούτου.
ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας