Ομαλά και βάσει χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται η κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5», της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε περιοχή του παλαιού ορυχείου Κομάνου στη Δυτική Μακεδονία και έρχεται, επί της ουσίας, να αντικαταστήσει τις 4 προηγούμενες μονάδες με μία, λιγότερο ενεργοβόρα και τεχνολογικά προηγμένη μονάδα, εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές και εθνικές απαιτήσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της και οι απαιτούμενες δοκιμές (μέσα στο 2019) και τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2ο εξάμηνο του 2020, η 5η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα θα καταστεί πλέον συνώνυμη του ΑΗΣ καθώς οι υφιστάμενες πεπαλαιωμένες μονάδες θα αδρανοποιηθούν οριστικά. Ανάλογα λοιπόν και με το πώς θα διαμορφωθούν τα σχέδια της ΔΕΗ στο κοντινό μέλλον, οι εν λόγω εγκαταστάσεις είτε θα αποξηλωθούν σταδιακά από την περιοχή, είτε θα αξιοποιηθούν για μια σειρά άλλων χρήσεων (βιομηχανικός σχεδιασμός, μουσειακοί χώροι κ.λπ.).
Ανάδοχος του κολοσσιαίου ενεργειακού έργου είναι μια κοινοπραξία της οποίας ηγείται η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με υπεργολάβους τις: Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Iαπωνίας και Hamon Environmental και τίμημα σύμβασης τα 1,39 δισ. ευρώ.
Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας που θα προκύψει ανέρχεται στα 660 MWe μικτά (περί τα 615 MWe καθαρής ισχύος) και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για τηλεθέρμανση.
Αυτή την περίοδο, στο ενεργειακό έργο απασχολούνται 900 άτομα, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί στα 1.000 με 1.500 άτομα στο τέλος του έτους και να αγγίξει τα 2.000 άτομα κατά την κορύφωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ήδη από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες μηχανολογικής ανέγερσης ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60%.
Η ανέγερση της κυρίως σιδηροκατασκευής του λέβητα έχει ολοκληρωθεί ενώ το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης, από τιμολογιακής άποψης, δηλαδή βάσει προϋπολογισμού, παραλαβών εξοπλισμών κ.ά., κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30%, ποσοστό το οποίο θα αυξάνεται εκθετικά τους επόμενους μήνες, σε αναλογία πάντα και με την κατασκευαστική εξέλιξη του έργου. Ικανοποίηση φαίνεται πάντως να επικρατεί και από άποψη ροής χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξελίσσεται «βάσει των συμφωνημένων όρων.»
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EΡΓΟ
– Μικτή ηλεκτρική ισχύς: 660MWe
– Καύσιμο: Κονιοποιημένος Εγχώριος Λιγνίτης
– Υψηλός βαθμός απόδοσης: Καθαρός βαθμός απόδοσης 41.5% σε συνθήκες αναφοράς
– Συνθήκες ατμού: Υπερκρίσιμες
ΚΥΡΙΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
– Λέβητας: Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe GmbH
– Ατμοστρόβιλος: Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd
– Ηλεκτροστατικά φίλτρα: Hamon Environmental GmbH
– Σύστημα αποθείωσης καυσαερίων: Babcock–Hitachi K.K. (Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd)
– Πύργος Ψύξης: Hamon Thermal Europe
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV