Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Κορωνοϊός: Οι συντονισμένες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πρωτόγνωρη πρόκληση συνιστά ο κορωνοϊός και για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων των ενεργειακών υποδομών, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την θωράκιση της υγείας του έμψυχου δυναμικού που απασχολείται στους διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Οι διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών βρίσκονται σε επαγρύπνηση ήδη από τα προηγούμενα στάδια εξάπλωσης της νόσου και σε ανοιχτή επικοινωνία με το ΥΠΕΝ, διαβεβαιώνοντας ότι δίκτυα και προσωπικό «αντέχουν».

Τα μέτρα των εταιρειών απέναντι στον κορωνοϊό

Με βασικό γνώμονα την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου ο ΑΔΜΗΕ εφαρμόζει από σήμερα υποχρεωτική τηλε-εργασία για όσους εργαζομένους είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Όπως επισημαίνεται βέβαια από τον Διαχειριστή, όλοι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος, όλοι οι εργαζόμενοι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του Target Model, όλοι οι εργαζόμενοι απαραίτητοι στο πεδίο για τη συντήρηση του Συστήματος, όλοι οι εργαζόμενοι απαραίτητοι στο πεδίο για την ολοκλήρωση των έργων Συστήματος Μεταφοράς συνεχίζουν να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Σε επίπεδο κατασκευών, ο Διαχειριστής συνεχίζει χωρίς προβλήματα την υλοποίηση των έργων, πέραν των προσκομμάτων (σχετικών με τον ιό) που έχουν ανακύψει με την κινεζική NARI, η οποία έχει ήδη μετακινήσει την κατασκευαστική ολοκλήρωση του υποσταθμού της Νάξου για τον Μάιο του 2020, παράγοντας που συντέλεσε και στον πρόσφατο αποκλεισμό της από την τεχνική αξιολόγηση των σταθμών μετατροπής της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, η σημαντικότητα της οποίας επιτάσσει την ελαχιστοποίηση όλων των κινδύνων υλοποίησης, όπως αναφέρουν άλλωστε και πηγές της Αριάδνης.

Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν περιοριστεί δραστικά οι μετακινήσεις των εργαζομένων σε όσες μόνο θεωρούνται «άκρως απαραίτητες», ενθαρρύνοντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με προώθηση της τηλε-εργασίας με άμεση εφαρμογή στις ευπαθείς ομάδες και σταδιακή επέκταση σε μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Παράλληλα έχουν υιοθετηθεί αυστηρά μέτρα καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης όλων των εγκαταστάσεων καθώς και οχημάτων πανελλαδικά, ενώ το σύνολο του προσωπικού εφοδιάστηκε με υλικά πρόληψης και προστασίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο των δικτύων φυσικού διανομής φυσικού αερίου

Όπως είναι αναμενόμενο, ανάλογες πρακτικές αυξημένων μέτρων υγιεινής έχουν υιοθετηθεί και από τις ΕΔΑ Αττικής και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την διασφάλιση της καλής υγείας του προσωπικού οι οποίες εμφανίζονται καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά την σωστή λειτουργία των δικτύων και την επάρκεια εφοδιασμού.

Μία θετική παράμετρος στην όλη κατάσταση είναι και οι καλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάσημα με την αναμενόμενη προοπτική ανόδου τους ενόψει του ερχομού της άνοιξης, η οποία θα οδηγήσει σε μικρότερες καταναλώσεις και συνακόλουθα σε μικρότερης κλίμακας αναγκαίες συντηρήσεις.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η συγκυρία μέχρι στιγμής έχει υπάρξει ευνοϊκή δεδομένου ότι αυτό το διάστημα δεν λαμβάνονται μετρήσεις από τους καταναλωτές καθότι είναι η περίοδος που εκδίδονται τα λεγόμενα «έναντι» (σ.σ. δηλ. δεν λαμβάνονται ενδείξεις από τους μετρητές των καταναλωτών), γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη προστασία για τους τεχνικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  ypodomes.com, το data room της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές -στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών- είναι επίσης έτοιμο με τις όποιες αποφάσεις να τελούν υπό τον νέο προγραμματισμό της μητρικής ΔΕΠΑ.

Στο κατασκευαστικό μέτωπο, όπως είναι αναμενόμενο οι εργασίες για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φ.α., συνεχίζονται μεν αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσεις σαν και αυτή που διανύουμε καταδεικνύουν τον πολύ σημαντικό ρόλο των νέων τεχνολογιών, του απομακρυσμένου ελέγχου και της ψηφιοποίησης των δικτύων, εφόσον αποτελούν μία αποτελεσματική ασπίδα προστασίας τόσο των ανθρώπων (των οποίων η φυσική παρουσία -με τα σημερινά δεδομένα- εξακολουθεί να είναι απαραίτητη) όσο και των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, καθιστώντας σαφές ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα