Νίκος
Καραγιάννης

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Mε πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι Μίλτου Κύρκου για λογαριασμό της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) διοργανώθηκε εχθες στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διάσκεψη με θέμα «Η Πολιτική Συνοχής και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στο προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027»

Σε αυτή συμμετείχαν η Corina Creţu, ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Ismail Ertug, ευρωβουλευτής της Ομάδας του S & D και φυσικά ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Ομάδα του S & D.

Ο Μίλτος Κύρκος είπε στην έναρξη της διάσκεψης πως η Επίτροπος Κρέτσου στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα καθώς από τα τέλη του 2015 η χώρα μας έχει χρηματοδότηση 100%, ενώ η πρόταση για τα Ταμεία Συνοχής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι μία θετική έκπληξη καθώς το ποσό που θα λάβει η χώρα μας θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Υποστήριξε επίσης πως παρότι δημιουργήσαμε ένα νέο οδικό δίκτυο, αυτό είναι ασύνδετο με αστικές περιοχές και συγκοινωνιακές πύλες, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική με ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης. Πρότεινε ένα νέο μοντέλο για να ανταγωνιστεί η ΕΕ τις χώρες της Ανατολής καθώς ενώ η Ευρώπη τηρεί αυστηρές περιβαλλοντικές και εργασιακές προδιαγραφές αυτό δεν συμβαίνει στις τρίτες χώρες και πως θα μπορούσαν στις εισαγωγές να μπαίνουν χρεώσεις αν τα προϊόντα δεν τηρούν ανάλογες νομοθεσίες.

Η κα Κρετσου από την πλευρά της αποκάλυψε πως μπορεί να είναι Επίτροπος για όλη την Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα είναι στην καρδιά της, ενώ για μία ακόμα φορά τόνισε πως η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων. Χαρακτήρισε πολύ συγκινητική τη μέρα της παράδοσης του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη «που από ένα επικίνδυνο πέρασμα έγινε ένας ασφαλής δρόμος με 11χλμ. σήραγγες». Μίλησε επίσης και για τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης όπου η Κομισιόν έδωσε 1δισ.ευρώ για να ολοκληρωθεί και πως τα οφέλη στην οικονομία θα είναι πολλαπλά.

Η Επίτροπος σημείωσε πως οι Μεταφορές ενώνουν, παραμένουν προτεραιότητα και πως οι επενδύσεις του Ταμείου Συνοχής στις Μεταφορές έχει ωφελήσει την οικονομία και τους πολίτες. «Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το 85% των έργων που πραγματοποιούνται γίνεται με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Είναι καθήκον μας να αποδείξουμε πόσα πολλά έχει κάνει και κάνει η Ε.Ε.» είπε ολοκληρώνοντας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σπίρτζης είπε πως “είναι σημαντικό να δούμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων ενάντια στον φιλελευθερισμό και απέναντι στις πολιτικές που συνεχίζουν την κρίση. Είναι τραγικό σε χώρες που δίνουν μάχη για την επιβίωση να μη υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα προστατεύουν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δείχνουν που μπορεί να οδηγήσει ο δογματικός φιλελευθερισμός”.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα διευρωπαϊκά δίκτυα για την πολιτική συνοχής και απαραίτητη τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για να μπουν στην πολιτική ατζέντα οι υποδομές και οι μεταφορές ενώ υποστήριξε ότι είναι λάθος η απόφαση να μην επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις και έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, που λόγω αυτής της πολιτικής του επετράπη να γίνει το μεγαλύτερο της Ευρώπης ενώ την ίδια ώρα οι Ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να στηριχθούν.

Μίλησε επίσης για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων με το ΕΣΠΑ και με εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. “Ολοκληρώσαμε μεγάλες υποδομές, κανείς δεν πίστευε ότι θα ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι. Η μη ολοκλήρωση τους θα δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς θα έπρεπε να επιστρέψουμε κεφάλαια στην ΕΕ και σε τράπεζες ποσά που ξεπερνούν τα 6δισ.ευρώ.

Ανακοίνωσε την παράδοση του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης και προανήγγειλε την ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες και του τμήματος Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε πως θα υπάρχει νέα κατεύθυνση που θα συνδυάζει τους κοινοτικούς πόρους, το πακέτο Γιουνκέρ και ιδιωτικά κεφάλαια ενώ είπε πως δεν πρέπει το μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων η βιωσιμότητα τους.

Στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Υπουργείου είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με τις βαλκανικές και τις χώρες της Μέσης Ανατολής (κυρίως με Αίγυπτο και Ισραήλ), μέσω των υποδομών. Ο κ. Σπίρτζης είπε πως προωθούνται σειρά έργων υποδομών όπως ο σιδηροδρομικός δακτύλιος των Βαλκανίων και χαρακτήρισε το Sea2Sea ως ένα μεγάλο έργο με γεωπολιτική σημασία. “Θέλουμε να περνάμε από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς εμπόδια για την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή και η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για να αλλάξουν σελίδα τα Βαλκάνια” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωβουλευτής Ισμαήλ Έρτουγκ μιλώντας αποκάλυψε ότι ήταν εκείνος μαζί με τον τότε Ευρωβουλευτή Ε.Κουμουτσάκο που έφεραν την πρόταση για το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facilities. «Δημιουργήσαμε ένα συνεκτικό δίκτυο από ένα συνονθύλευμα, βασιζόμενοι στη λογική των πολλαπλών μοντέλων συνδέοντας τα κράτη μέλη μεταξύ τους» είπε και χαρακτήρισε ανάγκη για επένδυση στις νέες τεχνολογίες στον τομέα των υποδομών καθώς άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ ήδη επενδύσουν σε αυτό τον τομέα και η ΕΕ δε πρέπει να μείνει πίσω.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος στο τέλος του 2015 και πως τελικά έγινε εφικτό να αλλάξει ο κανονισμός μόνο για την Ελλάδα χωρίς επιβάρυνση για τους φορολογούμενους ενώ επανέλαβε και εκείνος ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων στο ΕΣΠΑ 2014-2020. «Τώρα είμαστε στη νέα περίοδο που πρέπει να σβήσουμε τη λέξη απορρόφηση και να βάλουμε τη λέξη αξιοποίηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε ολοκληρώνοντας τονίζοντας επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το ΕΣΠΑ 2021-2027 πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV