Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Κόντρα Σπίρτζη-Χατζηδάκη με φόντο τις Συγκοινωνίες και τα έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόντρα Χατζηδάκη-Σπίρτζη είχαμε σήμερα στη Βουλή στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για τις Μεταφορές. Από την πλευρά του το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

Αμετανόητος… Άριστος ο κ. Χατζηδάκης ξέχασε να μιλήσει για την ταμπακέρα… Του υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπέρογκο κόστος των αυτοκινητοδρόμων προήλθε τόσο από τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Γ. Σουφλιάς όσο και από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων αυτών το 2013 με υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα τον ίδιο, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς και τις σχετικές διαπραγματεύσεις…

Καρπός αυτής της «επιτυχούς» αναθεώρησης, η μείωση του φυσικού αντικείμενου και οι υπέρογκες αποζημιώσεις, που σήμερα καταγράφονται στην έκθεση και βεβαίως, η κληρονομιά που άφησαν στη σημερινή κυβέρνηση: Πέντε σταματημένα έργα με απίστευτα σοβαρές εκκρεμότητες, πάνω από 50%, στις απαλλοτριώσεις, τις αδειοδοτήσεις και στα αρχαιολογικά έργα, τα οποία καταγράφονται λεπτομερώς στην επίσημη έκθεση του ανωτάτου ευρωπαϊκού ελεγκτικού οργάνου που είδε το φως της δημοσιότητας με τα ΜΜΕ που τους καλύπτουν στοργικά, να την … κάνουν γαργάρα…

Δυστυχώς, οι διαρκείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και δημιουργίας Fake news του κ. Χατζηδάκη και των υπολοίπων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που ναρκοθέτησαν όλα τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, μάλλον δεν πρόκειται να εκτιμηθούν περαιτέρω από τον ελληνικό λαό.

Αμήχανοι και μοιραίοι, παντελώς έκθετοι, ψάχνουν συνενόχους για το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των Ελλήνων πολιτών, ανακαλύπτοντας πανωπροίκια τα οποία αυτοί προέβλεψαν στις συμβάσεις τους και εμείς μειώσαμε κατά 764.477.733 ευρώ για τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους.

Παρέδωσαν έργα εικονικής πραγματικότητας και άφησαν τους πολίτες να πληρώνουν ακόμη και σήμερα τα σπασμένα στους σταθμούς των διοδίων. Δεν περιέλαβαν ούτε μία γραμμή υπέρ των τοπικών κοινωνιών, των ευάλωτων και αδύναμων πολιτών και άφησαν στη γκρίζα κληρονομιά των έργων ακόμη έναν γόρδιο δεσμό. Αμήχανοι και μοιραίοι, πλην… όμως Άριστοι…

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης αναπτύσσοντας νωρίτερα στην Βουλή την ερώτησή του για τις αστικές συγκοινωνίες, είπε στην πρώτη τοποθέτησή του, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα :
1. Στις αστικές συγκοινωνίες συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα με αυτή την κυβέρνηση που ήρθε ως Ρομπέν των Φτωχών. Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τη διετία 2015-2016 έχουμε:
– Αύξηση του εισιτηρίου κατά 17%
– Μείωση των εσόδων κατά 21%
– Περισσότεροι φόροι για κάλυψη των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών 18%
– Λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 60%!!
Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση αυτή υπηρετεί τους φτωχούς και τα λαϊκότερα στρώματα.
2. Από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί προκύπτει ότι στον ΟΑΣΑ έχουμε μείωση δαπανών σε μια σειρά από τομείς όπως ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, επισκευές και συντηρήσεις κλπ. Για παράδειγμα τα έξοδα για επισκευές και συντηρήσεις μειώθηκαν κατά 23% και αυτό βεβαίως οδηγεί στο να κυκλοφορούν λιγότερα λεωφορεία. Όμως την ώρα που έχουμε μείωση αυτών των δαπανών που είναι καίριες για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, έχουμε μέσα σε 2 χρόνια:
o Στον κωδικό «παροχές προς τρίτους» αύξηση 61%
o Στις κωδικό «αμοιβές και έξοδα τρίτων» αύξηση 91%
o Στην «ασφάλεια και φύλαξη» αύξηση 30%. Και αν συγκρίνεται με το ’14 ειδικά στην ασφάλεια έχουμε αύξηση 172%. Δηλαδή στις εταιρείες που ο κ. Σπίρτζης πριν λίγους μήνες κατήγγειλε ότι βρίσκονται οι μπαχαλάκηδες τελικά έδωσε παραπάνω χρήματα κατά 172% σε σχέση με το 2014!

3. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει στο Υπουργείο Μεταφορών. Δεν αισθάνονται την ανάγκη έστω και σήμερα να ζητήσουν μία συγνώμη από τους φτωχότερους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ολοένα και χαμηλότερο επίπεδο συγκοινωνιών, αλλά την ίδια στιγμή καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν δαπάνες υπέρ τρίτων; Και ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι; Ποιοι είναι οι κομματικοί σας φίλοι που παίρνουν αυτές τις αμοιβές; Στη δευτερομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον υφυπουργό Μεταφορών κ. Νικο Μαυραγάνη που υποστήριξε ότι μέσω των αστικών συγκοινωνιών η κυβέρνηση στηρίζει τους ανέργους και πως οι δαπάνες προς τρίτους δεν ανέβηκαν, σημείωσε μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:
1. Μέχρι τώρα ήξερα για τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για τον υπαρκτό σουρεαλισμό. Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο είναι η κυβέρνηση του υπαρκτού σουρεαλισμού.

Κύριε υπουργέ απαντήσατε σε μια ερώτηση, όχι πάντως τη δική μου. Όχι μόνο γιατί δεν αναφερθήκατε στο μπάχαλο των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και γιατί δώσατε στοιχεία τα οποία δεν φορούν σ’ αυτά τα οποία εγώ μίλησα. Εγώ αναφέρθηκα σε συγκεκριμένους κωδικούς, εσείς προφανώς μιλήσατε για άλλους κωδικούς. Βεβαίως δεν με εκπλήσσει η στάση του υπουργείου, διότι έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Πιστεύει στο δόγμα«όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα».
2. Υποστηρίξατε ότι αδαπάνως μεταφέρονται από τις αστικές συγκοινωνίες όσοι έχουν οικονομικό πρόβλημα. Σοβαρά αδαπάνως; Δεν καλύπτονται οι τρύπες αυτές στις αστικές συγκοινωνίες απότους φορολογούμενους; Οι φορολογούμενοι βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και έχουν πληρωθεί 18% παραπάνω φόροι για να καλυφθούν τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών που εσείς δημιουργήσατε. Και από την ανάλυση των φόρων, η συντριπτική πλειονότητα των φόρων είναι έμμεσοι φόροι. Που σημαίνει ότι πληρώνονται πάλι από τους φτωχούς ανθρώπους. Ποιον κοροϊδεύετε λοιπόν; Βγάζετε και τη γλώσσα στην κοινωνία αντί να ζητάτε και συγνώμη!

3. Σήμερα ήρθατε για να κοροϊδέψετε τη Βουλή. Όχι εμένα διότι ξέρω τα στοιχεία αλλά τους Έλληνες πολίτες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσετε να έχετε αυτή την απίστευτη αλαζονική αντίληψη και να κοροϊδεύετε τον κόσμο κάθε μέρα. Το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση σας.
4. Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο πάλι πρέπει να ζητήσετε συγνώμη.
Είχατε δεσμευτεί ότι πριν μια εβδομάδα θα είχε ολοκληρωθεί τοσύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και σήμερα ξέρουμε όλοι ότι από τους 62 σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού έχει κλείσει το σύστημα μόνο στους 26! Και το μπάχαλο συνεχίζεται. Και εσείς είστε ακριβώς οι υπουργοί του μπάχαλου!
5. Δεν είναι μόνο τα λεωφορεία που δεν κυκλοφορούν. Βγήκε καταγγελία μόλις προχθές ότι από τους 67 συρμούς του μετρό είναι εκτός λειτουργίας οι 22. Το μετρό της Αθήνας ήταν το κόσμημα της πόλης από τότε που δημιουργήθηκε. Και εσείς με τη «φιλολαϊκή» σας διάθεση και τις μεγάλες επιδόσεις στα θέματα της διοίκησης κατορθώσατε να ακινητοποιήσετε και τους συρμούς του μετρό! Μειώνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των πολιτών και σ’ αυτό το επίπεδο.
6. Άλλη φορά να έρχεστε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και σεμνότητα σ’ αυτή τη Βουλή. Δεν μπορεί να συνεχίσετε με αυτή τη λογική της δημαγωγίας και της αβάσταχτης ελαφρότητας. Και πάνω απ’ όλα ζητήστε συγνώμη από τους Αθηναίους και όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους φτωχότερους γιατί έχετε συμπεριφερθεί μ’ αυτή τη λογική που οδηγεί στην μπαχαλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ρίχνει το επίπεδο της εξυπηρέτησης των φτωχών συμπολιτών μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Υπουργείο Εργασίας: Έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για αδήλωτη εργασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, ξεκινούν από αύριο με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο υπουργός επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως αποφασίστηκε:

α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ώστε να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι 31.10.2019 με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000 με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

  • Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής
  • Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία
  • Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλλόνησος, Σκύρος)
  • Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος)
  • Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς)
  • Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς)
  • Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα).

Πρώτη αποτίμηση

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων που έδωσε ο υπουργός Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του Ε.Φ.Κ.Α., μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των Επιθεωρητών των Π.Ε.Κ.Α. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μια διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ορκίζεται στο Ζάππειο ως νέος Περιφερειάρχης Αττικής ο Γ. Πατούλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής

Την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και των αιρετών μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ενημέρωση, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στις 20.00, ενώ η τελική ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 19.30.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα