Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της MACON
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜACON στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη. Σε αυτήν αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας αλλά και στο πως εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο. Παράλληλα τόνισε πως η συμμετοχή της εταιρείας στα μεγάλα έργα υποδομής αποτέλεσε ένα όραμα για τον ίδιο ενώ σημείωσε και την συνεισφορά της MACON στη δημιουργία ποιοτικών έργων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συμμετοχή της σε πολύ μεγάλα έργα όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, σε μεγάλα λιμάνια όπως ο ΟΛΠ, το Μετρό Θεσσαλονίκης, σε πολλά αιολικά πάρκα κ.α. Όπως σημείωσε η MACON διαθέτει προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές που στοχεύουν σε πιστοποίηση κατά LEED και BREEAM.

H MACON δραστηριοποιείται από το 1968, άρα έχει μια μακρά ιστορία πίσω της. Πείτε μας πως εξελίχθηκε σε αυτά τα 55 χρόνια παρουσίας στον κατασκευαστικό χώρο.

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η MACON ιδρύθηκε το 1968 από τον κ. Σπύρο Παπαγεωργίου στοχεύοντας να καλύψει τις συνεχόμενα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς των μονωτικών υλικών και χρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας μας στον κλάδο διαπιστώσαμε νέες ανάγκες στον κατασκευαστικό τομέα και αυτό μας ώθησε στο να επεκτείνουμε το εύρος των προϊόντων μας ξεκινώντας συνεργασίες με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες στο χώρο της σύγχρονης δόμησης, ενισχύοντας το δυναμικό μας με έμπειρους μηχανικούς και επενδύοντας στη διαρκή κατάρτιση του προσωπικού με τη συμμετοχή μας σε μεγάλα επιστημονικά συνέδρια στα οποία πολλές φορές είμαστε και χορηγοί. Το 2000 επενδύσαμε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εταιρία μας οι οποίες πλέον περιλαμβάνουν στεγασμένες και υψηλών προδιαγραφών αποθήκες Logistics πάνω από 12.000 m2 με συνεχές stock, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση κάλυψη των αναγκών.

Γιατί αποφάσισε η MACON να ασχοληθεί με έργα υποδομής και μάλιστα μεγάλης κλίμακας;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Ήταν πάντα ένα προσωπικό μου όραμα η εταιρεία μας να συμμετέχει στα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας, καθώς η MACON συσσώρευσε μέσα στα χρόνια σημαντική εμπειρία, ικανό στελεχιακό δυναμικό και ποιοτικά προϊόντα που θα μπορούσαν να καλύψουν ακόμα και τις πιο εξειδικευμένες προδιαγραφές, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον τομέα κατασκευών. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι βοηθάμε και στην ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύσαμε στην εξειδίκευσή μας σε τομείς, υλικά και εφαρμογές όπου η διάταξη της αγοράς δεν μπορούσε να καλύψει επαρκώς. Σήμερα η παρουσία μας σε πολλά από τα μεγαλύτερα και απαιτητικότερα έργα της χώρας είναι ισχυρή και σταθερά ανοδική με πολλά από τα πλέον εμβληματικά projects φέρουν την υπογραφή της MACON.

Θα ήθελα να μου αναφέρετε μερικά από τα μεγάλα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει η εταιρεία σας.

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Είναι πολλά τα έργα που έχουμε παρουσία και για αυτό θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια, τα πιο σημαντικά αν θέλετε, στα τελευταία χρόνια της παρουσίας μας στις κατασκευές. Ας ξεκινήσουμε από τα μεγάλα οδικά έργα όπου η MACON είχε ισχυρή συμμετοχή στα προγράμματα συντήρησης των κεντρικότερων οδικών αξόνων της χώρας (ΠΑΘΕ, Εγνατία, Κηφισός) προμηθεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πλεγμάτων ενίσχυσης ασφαλτικών οδοστρωμάτων, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας των οδοστρωμάτων και της οδικής ασφάλειας. Επίσης, συμμετείχαμε στην κατασκευή νέων οδικών τμημάτων, όπως στον άξονα Θεσσαλονίκη-Ποτίδαια (το διαβόητο «ορφανό χιλιόμετρο») και τον άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα, όπου προμηθεύσαμε μεγάλη γκάμα γεωσυνθετικών και άλλων υλικών.

Σημαντική παρουσία έχουμε στην κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, το μεγαλύτερο έργο υποδομής στο νησί. Στον ίδιο τομέα, έχουμε συμβληθεί σε έργα συντηρήσεων δαπέδων κυκλοφορίας και οδοστρωμάτων σε περιφερειακά αεροδρόμια, τόσο της Fraport Greece όσο και στρατιωτικά.
Όσον αφορά στα λιμενικά έργα, έχουμε συμμετοχή στα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ, όπως στον προβλήτα κρουαζιέρας και τους προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, στην ακτή Ηρακλέους κλπ. Συμμετοχή είχαμε και στις επεκτάσεις των λιμένων Αγίου Κωνσταντίνου (που πρόσφατα εγκαινιάστηκε) και Αρκίτσας. Εκεί προμηθεύουμε υλικά που αφορούν στην κατασκευή των ανωδομών των λιμένων.

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω, στην σταθερή μας παρουσία, σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τώρα ξεκινάμε και μια νέα συνεργασία για το εμβληματικό έργο του Flyover στην Περιφερειακή Οδό, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους καθώς η MACON έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή μας στα μεγάλα έργα της πόλης είναι για εμάς κάτι ξεχωριστό.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συμμετοχή μας στα έργα ΑΠΕ και συγκεκριμένα στην κατασκευή αιολικών πάρκων. Πάνω από 150 ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί με κονιάματα πάκτωσης που προμήθευσε η εταιρεία μας και με την υποστήριξη του τεχνικού μας τμήματος και των συνεργαζόμενων πιστοποιημένων μας συνεργείων.

Σήμερα, είμαστε σε διαδικασία συμφωνίας για δύο μεγάλα έργα που προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε για αυτό.

Γιατί η MACON στόχευσε στα έργα οδοποιίας και τα αιολικά. Ποια προϊόντα είναι αυτά που ξεχωρίζουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Μέσα από τις συνεργασίες μας με μεγάλες εταιρίες όπως η ADFORS και η FOSROC βρήκαμε καινοτόμα και εξελιγμένα προϊόντα για όλους τους κλάδους της κατασκευής και ιδιαίτερα για τους κλάδους της οδοποιίας και των αιολικών.

Όσο διευρυνόταν η γκάμα προϊόντων μας διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά, σε συνεργασία με την εταιρία ADFORS, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της χώρας εστιάζοντας σε πιο καινοτόμες εφαρμογές οι οποίες αφορούσανε υπαρκτές ανάγκες που δεν καλύπτονταν στο παρελθόν, όπως στην ενίσχυση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων.

Όσο για τα αιολικά, βλέπαμε τη στροφή της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια και θεωρήσαμε ότι η στρατηγική συνεργασία μας με τη FOSROC μας έδινε την ευκαιρία, που ταυτόχρονα δημιουργούσε και την πρόκληση, για συμμετοχή μας στα έργα του κλάδου.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει η εταιρεία για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών με άξονα το ESG και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Πεποίθηση της MACON, είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες με την κοινωνία και θα πρέπει να λειτουργούν έχοντας υπόψη τους ότι είναι μέρος μιας αλυσίδας που κυρίαρχο ρόλο έχουν οι άνθρωποι.

Εμείς εφαρμόζουμε συγκεκριμένες πρακτικές που αφορούν την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες, την οικολογική συνείδηση και προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξή της προς όφελος της κοινωνίας και τον εργαζομένων.

Έχουμε εντάξει στην γκάμα μας υλικά που διαθέτουν την απαραίτητη τεκμηρίωση (για παράδειγμα EPD) για την ένταξή τους σε έργα που στοχεύουν σε LEED ή BREEAM πιστοποίηση. Δηλαδή καλύπτουμε τα πλέον αυστηρά περιβαλλοντικά κατασκευαστικά κριτήρια, στα πιο απαιτητικά projects της χώρας.

Επίσης, επιδιώκουμε συνεργασίες με κατασκευαστές και παραγωγικές μονάδες που είναι πιστοποιημένες κατά ISO έχοντας ψηλά στις προτεραιότητες τους, τη φροντίδα που δείχνουν για το περιβάλλον και την μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Ακόμη, η MACON εδώ και χρόνια συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια διάσωσης της μεσογειακής φώκιας. Με οδηγό το σήμα της, η MACON προσπαθεί να κινητοποιήσει και να εγείρει το ενδιαφέρον των πολιτών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το είδος και έτσι συνεισφέρει ενεργά στη ΜΟΜ (Οργάνωση προστασίας Μεσογειακής φώκιας).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV