Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Κωνσταντίνος Μιτζάλης: Αναγκαίο το Εθνικό Σχέδιο για τις Υποδομές της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία ακόμα σημαντική ομιλία πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, στο πλαίσιο της Τράπεζας των Κατασκευών του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση και στη συνέχεια και στη συνέχεια να τεθούν βάσεις για ένα μακρόπνοο, στέρεο και ρεαλιστικό σχεδιασμό έργων.

Ο κ. Μιτζάλης θύμισε πως είχε μιλήσει στα περασμένα συνέδρια για τις αλόγιστες εκπτώσεις, την έλλειψη συντονισμού των δημόσιων φορέων και φυσικά τον προγραμματισμό των έργων, την έλλειψη μελετών και τις κυβερνητικές αλλαγές που φέρνουν ολική ανατροπή προτεραιοτήτων.

«Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση», είπε ο επικεφαλής της ΑΒΑΞ και συνέχισε λέγοντας πως «η έλλειψη νέων έργων οδηγεί πολλές εταιρείες στο κλείσιμο. Όσες έχουν τη δυνατότητα στρέφονται σε διεκδίκηση έργων στο εξωτερικό, κάτι που όπως ξέρετε είναι πολλή δύσκολη υπόθεση. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες σε σχέση με ξένες εταιρείες λόγω του κόστους χρηματοδότησης, του κόστους εγγυητικών επιστολών, της μη κυβερνητικής υποστήριξης και άλλων. Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο. Στα ελάχιστα έργα τα οποία δημοπρατούνται, αναδεικνύονται ανάδοχοι με εκπτώσεις 50 και 50% και ας μην απαριθμήσουμε πόσες εταιρείες κατέρρευσαν και πόσους ακόμα πήραν μαζί τους, από υπεργολάβους και προμηθευτές, ως το προσωπικό τους».

Στη συνέχεια ο κ. Μιτζάλης αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που αναστέλλει την έγκαιρη δημοπράτηση έργων και σε μία ειλικρινή δήλωση, είπε πως αν ερωτηθεί σε ποιο δημόσιο έργο ή ΣΔΙΤ θα δώσει η ΑΒΑΞ προσφορά στο 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Κάλεσε σε συστράτευση όλους για να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση και πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου με μακροχρόνια προοπτική για τις υποδομές της χώρας με προτεραιότητες, διαφοροποίηση πόρων, χρηματοδότησης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους στόχους και ανεξάρτητο από πολιτικές εξελίξεις.

«Ο προγραμματισμός έργων να σταματήσει να είναι πεδίο ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει το περιθώριο συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον ως προς τις βασικές επιλογές μεγάλων έργων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ισχυρός άνδρας της ΑΒΑΞ ζήτησε να λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις και παρατηρήσεις του ιδιωτικού τομέα, των επενδυτών, των τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου, αυτών δηλαδή που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης έργων. Επίσης σημείωσε την ανάγκη να γίνουν τομές με επιμέρους εργαλεία που υπάρχουν στη χώρα και διεθνώς.

Αναφέροντας τα προβλήματα αναλυτικά ξεκίνησε από τις καθυστερήσει. «Πρέπει να τεθεί σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα η διαδικασία προετοιμασίας της δημοπράτησης κάθε έργου. Σωστά νομοθετήθηκε η πρότερη σύνταξη μελετών, απαλλοτριώσεων, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και εξασφάλισης οικονομικών πόρων αλλά δεν πρέπει και αυτές να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα;», αναρωτήθηκε.

Για τη διαγωνιστική διαδικασία ο κ. Μιτζάλης προτείνει να γίνεται με συμπλήρωση τιμολογίου και να υπάρχει βαθμολόγηση (ως κριτήριο ανάθεσης) του χρόνου συντήρησης του έργου ενώ ζήτησε να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

image_printΕκτύπωση

Πετρέλαιο

Αλεξόπουλος (ΕΛΠΕ): Αισιοδοηία για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την θετική έκβαση του κολοσσιαίου εγχειρήματος εντοπισμού Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, μιλώντας στις εργασίες της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που διοργανώνει το περιοδικό ECONOMIST στο Λαγονήσι.

«Τις δικές μας προσδοκίες ενθαρρύνουν, περαιτέρω, οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σε συνδυασμό με την πιθανή ανακάλυψη αντίστοιχων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα θα αναβαθμίσουν περισσότερο τις ενεργειακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή τώρα δρομολογούνται στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΧΡΟΝΟ

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «η εξερεύνηση και ανάπτυξη Υδρογονανθράκων δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας μαραθώνιος», καθώς θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών, την απόκτηση και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, την προετοιμασία και εκτέλεση γεωτρήσεων, αλλά και –σε περίπτωση ανακαλύψεων- την ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής παραγωγής.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αξιοποιεί τη μακροχρόνια εμπειρία και τη συσσωρευμένη γνώση των καταρτισμένων στελεχών της για την γεωλογία του ελλαδικού χώρου και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής.

Υλοποιώντας με επιτυχία τον στρατηγικό της σχεδιασμό, έχει ήδη συνάψει συμβάσεις μίσθωσης για πέντε (5) χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί η κύρωση άλλων τεσσάρων (4) Συμβάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ενδυναμώνει αποφασιστικά την συνεργασία της με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες όπως η ExxonMobil, η Total, η Repsol και η Edison, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού.

«Σήμερα προετοιμαζόμαστε για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στο block του Πατραϊκού Κόλπου», δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε ότι τόσο ο Όμιλος ΕΛΠΕ όσο και οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες με τις οποίες συμπράττει, δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται στο εθνικό και στο κοινοτικό Δίκαιο και τα οποία είναι τα αυστηρότερα διεθνώς.

ΤΙ ΕΙΠΕ

Μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου του ECONOMIST με θέμα «Ένας ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη: Η επιχειρηματική προοπτική», ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ ανέλυσε τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην διεθνή αγορά Ενέργειας, αλλά και τις σύνθετες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υιοθετεί τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για την μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υποστηρίζει τους στόχους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμβλυνση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό, προωθεί ενεργά τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό:

-Εστιάζοντας στη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στη μείωση της ενεργειακής έντασης, και
-Επενδύοντας σε νέες δραστηριότητες και αναπτύσσοντας σύγχρονες τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα, το πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Ομίλου ΕΛΠΕ προβλέπει – μεταξύ άλλων – την περαιτέρω μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα Διυλιστήρια κατά 5% και στα πρατήρια κατά 30%, την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και ανάκτησης ενέργειας, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για Ψηφιακό και Ενεργειακό Μετασχηματισμό, την ανάπτυξη και παραγωγή βιοκαυσίμων νέας γενιάς και νέων προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και την ταχεία αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα του Ομίλου.

Ήδη, ο Όμιλος διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 600ΜW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – εκ των οποίων 26 MW σε λειτουργία – και έχει θέσει ως ενδιάμεσο στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 300 MW -κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος επεσήμανε τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πετρελαϊκών Εταιρειών, να συνδράμει ουσιαστικά στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Ο τομέας διύλισης της ΕΕ αναγνωρίζει την πρόκληση της αλλαγής του κλίματος και την ανάγκη για παγκόσμια δράση και θέλει να αποτελέσει μέρος της λύσης» δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει και τις επόμενες δεκαετίες να κατέχει σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα παγκοσμίως, ενώ η ζήτηση υγρών καυσίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται μετά το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη πρόταση της ευρωπαϊκής διύλισης για την μετάβασή της στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με τίτλο “Vision 2050”, όπου δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να μειώνει τις εκπομπές CO2 μέσω της συνεχούς βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της παραγωγικής της διαδικασίας και της σταδιακής μετάβασης σε νέες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως τα βιοκαύσιμα, τα απόβλητα, το πράσινο H2, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ακόμη και το CO2 μέσω αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης άνθρακα.

Έτσι, το Διυλιστήριο του Μέλλοντος θα διαφέρει σημαντικά από την σημερινή του εικόνα, καθώς θα μετασχηματιστεί σε ένα ενεργειακό κέντρο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, σε συνέργεια με άλλους τομείς όπως οι ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, τα βιοκαύσιμα, ή η τηλεθέρμανση. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρίες θα προμηθεύουν την αγορά με υγρά καύσιμα και προϊόντα με προοδευτικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα.

«Φιλοδοξία και μέλημα του Ομίλου ΕΛΠΕ, είναι η συνεχής μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και καινοτόμο εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών», κατέληξε στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του ECONOMIST ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος.

Ομιλίες στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου για την Ενέργεια απηύθυναν, επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ στο πάνελ των συνομιλητών συμμετείχαν ο κ. Pierre Vergerio Διευθύνων Σύμβουλος του IGI Poseidon, ο κ. Nicola Battilana Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ, η κα Κατερίνα Παπαλεξανδρή Διευθύντρια του Trans Adriatic Pipeline, ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της M-NG TRADING S.A., ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος εντεταλμένος σύμβουλος στην ICGB AD και ο κ. Ορέστης Ομράν, Ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού-Ελληνικού Τμήματος της DLA Piper.

Στο 23ο διήμερο Συνέδριο του ECONOMIST για την Ελλάδα, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και αναλύσεις τους σε ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ενέργεια, οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα, ο Τουρισμός και τα στερεότυπα σε σχέση με την κρίση.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Α. Βασιλικός-ΞΕΕ: Ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση πολλών ή λίγων, είναι υπόθεση όλων

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας) ορίστηκε, οι Γενικοί Γραμματείς επιλέχθηκαν (κ. Γεωργία Καραστάθη, κ. Γιώργος Τζιάλλας) και εν μέσω της θερινής περιόδου οι μηχανές, σε ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια της χώρας, απαιτείται να δουλέψουν στο μάξιμουμ.

Η τουριστική βιομηχανία είναι από τα ισχυρότερα «χαρτιά» της εθνικής οικονομίας. Επομένως, η συνεργασία της Πολιτείας με τους δύο εποπτευόμενους φορείς (σ.σ. το ΞΕΕ και τον ΕΟΤ), κρίνεται απαραίτητο να είναι αγαστή. Προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει τη δυναμική που έχει το τουριστικό της προϊόν, αλλά και να το ενισχύσει περαιτέρω.

Στο πλαίσιο των προσδοκιών που υπάρχουν από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ξεκαθάρισε ότι αυτό που αναμένουν σαν Επιμελητήριο είναι γρήγορες και στοχευμένες παρεμβάσεις από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν για την ενίσχυση, συνολικά, του ξενοδοχειακού κλάδου.

Αναλυτικά παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρου Βασιλικού:

Τι αναμένει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας από τη νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού;

«Αναμένουμε γρήγορα ανακλαστικά και στοχευμένες παρεμβάσεις με έμφαση στο μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η παρουσία του Χάρη Θεοχάρη, πολιτικού με τεχνοκρατική συγκρότηση, είναι ευκαιρία προκειμένου να γίνει αντιληπτή από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού η πολιτική οικονομία του τουρισμού, να κρατήσουμε δηλαδή ψηλά τη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν μας, βελτιώνοντας διαρκώς την προσφορά μας.

Είναι «δύσκολη άσκηση» αναμφίβολα, όμως είναι μονόδρομος για να απογειώσει ο τουρισμός τις δυνατότητές του, συνεχίζοντας να προσφέρει στην εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο κορυφαίος πρωταγωνιστής της ισχυρής ανάπτυξης που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση».

Πως μπορεί να ενισχυθεί το διατιθέμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας;

«Χρειάζεται να μετακινήσουμε την οπτική μας από κάποια ποσοτικά δεδομένα όπως για παράδειγμα οι αφίξεις, σε ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι που θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε κρίσιμα ζητούμενα που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδημάτων που θα τονώσουν τα τουριστικά έσοδα.

Αλλά για να απαντήσουμε πειστικά σε αυτά τα ζητήματα απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις αδυναμίες, στις ελλείψεις υποδομών, στην αδυναμία προορισμών να διαχειριστούν σωστά μείζονα ζητήματα όπως τα απορρίμματα, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι μεταφορές , ακόμη και η παροχή νερού και ρεύματος! Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα της χώρας κάτω από το χαλί και πάνω στο χαλί να έχουμε μόνον πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Ούτε μπορούμε να μιλάμε για μια σταθερή δυναμική παγκόσμιου προορισμού όταν γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει μια μίζερη πραγματικότητα που διώχνει τα παιδιά της.

Αναβάθμιση λοιπόν του προϊόντος μας σημαίνει πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχει να φτιάξουμε μια χώρα με υποδομές, πρώτα απ’ όλα για μας τους ίδιους. Πόλεις φιλικές. Προορισμούς με ποιότητα ζωής, με δομές υγείας, με ασφάλεια, για την καθημερινότητα των ίδιων των κατοίκων τους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε περισσότερα κι ο σωστός χρόνος για να ξεκινήσει η αναβάθμιση της χώρας είναι τώρα».

Τι αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να συντελεστούν για την ενίσχυση, ειδικότερα, του ξενοδοχειακού κλάδου;

«Χρειάζεται να ληφθούν σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις που θα δίνουν ανάσα στο ξενοδοχείο προκειμένου να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και να διαχέει οφέλη στην κοινωνία. Φορολογικά βάρη, εισφορές, τέλη, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα «γονατίζουν» την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου σε κρίσιμους καιρούς και με τον άμεσο ανταγωνισμό μας, Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, κλπ, να βρίσκεται σε πλήρη ανάκαμψη.

Επίσης, ρύθμιση και έλεγχος των βραχυχρόνιων μισθώσεων που συνιστούν σήμερα αθέμιτο ανταγωνισμό, είναι πεδίο εκτεταμένης φοροδιαφυγής όπως φάνηκε από τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ με τα 20.000 αδήλωτα ακίνητα και αφήνουν ένα έντονα αρνητικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ακόμη, θα πρέπει στηριχτεί με κίνητρα η επενδυτική δραστηριότητα του ξενοδοχείου.

Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσαμε πρόσφατα στο ΞΕΕ, επένδυσαν 1,6 δισ. ευρώ για ανακαίνιση των μονάδων τους, στη διετία 2017-18, δημιουργώντας ένα μεγάλο κύκλο εργασιών και για άλλους κλάδους και επαγγέλματα. Πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη πολιτική που θα αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτών των επενδύσεων με τρόπο τέτοιο που κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο και θα δίνει αποτελέσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική τουριστική οικονομία».

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις όπως π.χ. ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, είναι λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για εσάς;

«Πρέπει να πάμε σε μια συνολική μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας, καθώς όπως σας είπα το υπερφορολογημένο ξενοδοχείο αγκομαχάει σήμερα να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του. Όσο πιο σύντομα έχουμε ενιαίο ΦΠΑ 11% στο τουριστικό πακέτο και όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στο συντελεστή 20% στη φορολογία των επιχειρήσεων – που και τα δύο είναι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης – τόσο πιο άμεσα θα είναι τα πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο τουρισμός με επίκεντρο το ελληνικό ξενοδοχείο».

Πόσο σημαντικά μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική ανάπτυξη, συνολικά, ο τουριστικός κλάδος;

«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε από το ΞΕΕ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του ΙΤΕΠ. Ένα στοιχείο θα σας πω μόνο. Το διάστημα 2008-2017 μόνο στις υπηρεσίες καταλύματος-εστίασης υπήρξε αύξηση της απασχόλησης κατά 9%, όταν στις κατασκευές μειώθηκε κατά 62%, στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 34% και στη γεωργία, η μείωση έφτασε στο 12%. Το «δίνουμε δουλειές» δεν είναι σχήμα λόγου για τους ξενοδόχους.

Το ελληνικό ξενοδοχείο ακόμα και στα δύσκολα έδειξε πως μπορεί να βάζει μπροστά τις «μηχανές» της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργούμε δουλειές, εισοδήματα, τζίρους σε συναφείς και σχετιζόμενους κλάδους, δημόσια έσοδα. Η συμμετοχή του τουρισμού στο εθνικό ΑΕΠ ξεπερνάει πλέον το 25% και την ίδια στιγμή γινόμαστε όχημα για να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας και του ανοίγματος σε νέες αγορές και άλλοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας.

Και συνεχίζουμε τη θετική συνεισφορά μας. Σήμερα που μιλάμε είναι πραγματικότητα , με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, ο πρώτος Τravel – Hopsitality Accelator για startups του τουρισμού στην Ελλάδα, που έχει στόχο να έρθουν κοντά τα ξενοδοχεία με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να παράξουμε υπεραξία για τα δύο μέρη και τη χώρα. Ενώνουμε τον «εθνικό πρωταθλητή», τον τουρισμό, ο οποίος δημιουργεί ανάπτυξη, εισοδήματα και ευκαιρίες απασχόλησης με το ζωντανό κύτταρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Αυτή τη μεγάλη συνεισφορά μπορούμε να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο όσο το ξενοδοχείο βρίσκει χώρο και ανάσα για να δώσει τα πολλά περισσότερα που μπορεί».

Τι τύπου κινήσεις θα έπρεπε να περιλαμβάνει, κατά τη γνώμη σας, μία εθνική στρατηγική για τον τουρισμό;

«Αποδεδειγμένα στην πράξη, ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση ούτε πολλών, ούτε λίγων. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Αυτή η καθολική αναγνώριση της αξίας του τουρισμού υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους στο να επιδείξουν μια νέα νοοτροπία, η οποία σε τελική ανάλυση αφορά την κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό. Νοοτροπία αλλαγής των κακώς κειμένων, νοοτροπία αυτοπεποίθησης για τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Με αυτή τη νοοτροπία πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να είναι τουριστικά η χώρα σε 10 χρόνια.

Και με βάση αυτό το συμφωνημένο σχέδιο ο καθένας να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί, κοιτώντας όμως όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Διότι για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο απαιτείται οριζόντια συνεργασία. Έχουμε πάθει κι ελπίζω να έχουμε μάθει. Η διασπορά αρμοδιοτήτων, οι συναρμοδιότητες, οι καθυστερήσεις στην επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων διοίκησης ακυρώνουν στην πράξη κάθε σχέδιο, αν δεν υπάρξει αληθινή βούληση για συνεργασία, με στόχο το μόνιμο αποτέλεσμα και όχι κάποιες εφήμερες εντυπώσεις. Νέα νοοτροπία, μακρόπνοο σχέδιο, καθημερινή συνεργασία είναι τα βασικά συστατικά για μια νέα συνταγή στον τουρισμό που θα υπερβαίνει την πεπατημένη των αφίξεων, εστιάζοντας στην ανάδειξη και την κατοχύρωση ενός παγκόσμιου προορισμού 365 μέρες το χρόνο».

 

bizness.gr

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Εξάρχου: Η χώρα χρειάζεται ρεαλιστικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τέτοιο που να αντέχουν τα οικονομικά της χώρας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρου Εξάρχου στο Συνέδριο του Economist.

Μιλώντας στην ενότητα Greece’s Infrastructure Strategy for the Next Decade μίλησε για όλα έχουμε δει να συμβαίνουν στη χώρα και μάλιστα τόνισε ότι δεν χρειάζονται ούτε θηριώδεις προϋπολογισμοί, ούτε φαραωνικές υποδομές, άλλα ούτε και φωτογραφικές διατάξεις.

Ο κ.Εξάρχου καυτηρίασε τα όσα έχουν συμβεί στον κατασκευαστικό κλάδο την τελευταία 20ετία λέγοντας πως είναι «ένα παράδειγμα ακραίου παραλογισμού».

Από τον οργασμό των μεγάλων έργων της πρώτης δεκαετίας του 2000 και τα θηριώδη (ίσως και υπερβολικά) προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, περάσαμε στο άλλο άκρο της σκληρής λιτότητας και της συρρίκνωσης κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας.

Όμως, χωρίς σύγχρονες υποδομές, χωρίς δρόμους, τρένα, λιμάνια και αεροδρόμια ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ αναγνώρισε πως η χώρα άλλαξε χάρη στα μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός, η Εγνατία, η Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας κ.α.».

Η υπεραξία του κατασκευαστικού τομέα

Σημείωσε πως πέρα από τα ορατά οφέλη, τα μεγάλα έργα υποδομών δημιούργησαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, φέρνοντας μεγάλα οφέλη σε όλη την «αλυσίδα» που εμπλέκεται, όπως τις τσιμεντοβιομηχανίες, τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ενώ τελικά βελτίωσε το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Τόνισε πως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ που δαπανάται για κατασκευαστικά έργα αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ, ενώ για κάθε 1 εκατ. ευρώ που δαπανάται στον κατασκευαστικό τομέα, δημιουργούνται ή υποστηρίζονται 44,5 θέσεις εργασίας σ’ όλη την εμπλεκόμενη «αλυσίδα».

Ο κ. Εξάρχου τόνισε πως για το 2019 από εθνικούς πόρους έχουν υπολογιστεί μόλις 204 εκατ. ευρώ για τον τομέα υποδομών, καθώς από τα 1,8 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού στον κλάδο, τα 1,6 δισ. ευρώ είναι από προγράμματα της Ε.Ε.!

Η… καταστροφή του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου έφερε αφανισμό των μικρότερων τεχνικών εταιρειών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα, ενώ οι καλύτεροι μηχανικοί οδηγήθηκαν στο εξωτερικό,

Καυστικός για έργα όπως το Πάτρα-Πύργος

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ισχυρός άντρας της ΑΚΤΩΡ για την κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως «για να ικανοποιηθεί ένα ιδεοληπτικό κομματικό ακροατήριο κατακερματίστηκαν έργα ζωτικής σημασίας, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ένα έργο αναγκαίο από κάθε άποψη, που η απουσία του κοστίζει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές».

Τόνισε πως το δημόσιο επέλεξε να «σπάσει» το έργο σε πολλά τμήματα, πιστεύοντας έτσι ότι θα δώσει ευκαιρίες και σε μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν, ενώ στη συνέχεια επιλέχθηκε η χαμηλότερη οικονομική προσφορά, χωρίς να υπάρχει έλεγχος φερεγγυότητας ή έλεγχος δυνατότητας της εκάστοτε εταιρείας να υλοποιήσει το έργο.

Μάλιστα, επισήμανε ότι όταν τέτοιες τακτικές εφαρμόζονται ακόμη και σε μεγάλα και κομβικά έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, τότε φτάνουμε στη γνωστή τραγωδία των τεράστιων, πρωτοφανών καθυστερήσεων τόσα χρόνια. Και στο τέλος, καλούνται οι εταιρείες που έχουν το οικονομικό και επιχειρησιακό εκτόπισμα να ολοκληρώσουν το έργο, όπως και γίνεται τώρα.

Παρόμοιες παράλογες τακτικές επικράτησαν και στο κομβικό έργο της Κρήτης, το Βόρειο Οδικό Άξονα (ΒΟΑΚ), το οποίο δημοπρατήθηκε πριν «κλειδώσει» η οριστική χάραξή του και άρα το τεχνικό του αντικείμενο! Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που πληρώνουν με τη ζωή τους άνθρωποι καθημερινά, τόνισε ο κ. Εξάρχου, αναφερόμενος στα εκατοντάδες τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα