Newsroom

Παρουσιάστηκε στην 3η Εδαφική Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας από ομάδα του ΕΚΕΤΑ και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή Ερευνών κ. Παναγιώτη Γραμμέλη και τον Μηχανολόγο Μηχανικό κ. Νίκο Μαργαρίτη έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο 2ος Θύλακας Καινοτομίας – Κόμβος Υδρογόνου, ένα εμβληματικό έργο για την προώθηση των ΑΠΕ και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 με προϋπολογισμό 19.799.974,00 € και με Δικαιούχο της Πράξης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ο τίτλος του έργου είναι «Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου» με ακρωνύμιο «H2-HUB».

Σκοπός της προτεινόμενης Δράσης είναι η ανεξάρτητη έρευνα και η ανάπτυξη επιδεικτικών εφαρμογών των τεχνολογιών Η2 ως προς την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίησή του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου με την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (Ε&Α) να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, το Η2-HUB περιλαμβάνει Πιλοτική Μονάδα παραγωγής Πράσινου H2 και εφαρμογών του ενώ θα αναπτυχθούν οι ακόλουθες ερευνητικές δράσεις:

  •  Αξιολόγηση ενεργειακών ροών, ενεργειακών καταναλώσεων εγκαταστάσεων
  •  Κατάστρωση βασικών σεναρίων λειτουργίας πιλοτικής μονάδας
  • Καθορισμός βέλτιστου σεναρίου λειτουργίας πιλοτικής μονάδας
  • Βελτιστοποίηση αυτοματισμών συνολικής εγκατάστασης με σκοπό την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση της εγκατάστασης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ασφαλείας
  • Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρολυτών, μπαταριών, κελιών καυσίμων διαφορετικών μεγεθών με στόχο την βέλτιστη επιλογή τεχνολογίας ανά περίπτωση.

Ο Δικαιούχος και Φορέας λειτουργίας της προτεινόμενης Δράσης, στο πλαίσιο του Η2-HUB, μεταξύ άλλων, θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει τις αναγκαίες εργαστηριακές υποδομές για την υλοποίηση μετρήσεων και πιστοποιήσεων απόδοσης του εξοπλισμού για το Υδρογόνο και θα συμβάλλει στην ευρεία διάχυση της τεχνογνωσίας, σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού & την υποστήριξη των αναμενόμενων / σε εξέλιξη βιομηχανικών επενδύσεων πράσινου υδρογόνου στη χώρα και διεθνώς.

Συγκεκριμένα το H2-HUB θα αποτελείται από:

  1. Φωτοβολταϊκό πάρκο(Φ/Β)
  2. Δύο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2, για την παραγωγή έως 100 κιλών πράσινου H2 ημερησίως, για ερευνητικούς σκοπούς
  3.  Κελί καυσίμου, για ερευνητικούς σκοπούς και την παραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) για ίδιες ανάγκες
  4. Πρατήριο Η2: Ο Σταθμός Εφοδιασμού Καυσίμου Υδρογόνου(Υδρογονάδικο), θα εξυπηρετεί αρχικά δύο (2) δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων του Κόμβου Η2, για ερευνητικούς σκοπούς με προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών υδρογονοκίνηση
  5.  Συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης για την κάλυψη λειτουργίας κατά τις βραδινές ώρες και για ερευνητικούς σκοπούς
  6.  Έναν Yποσταθμό ΜΤ που θα διαχειρίζεται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα του Φ/Β Πάρκου και θα είναι η σύνδεση με το δίκτυο
  7.  Ειδικές εργαστηριακές υποδομές μετρητικών οργάνων (testing facilities) με σκοπό την εξέταση και πιστοποίηση διαφόρων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Η2
  8. Ειδικά κτίρια (isobox) για διοίκηση/αίθουσα συναντήσεων, δωμάτιο ελέγχου (control room) και μεταλλική κατασκευή για το μηχανουργείο δοκιμών/ πιστοποιήσεων (testing facilities).

Το έργο έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων στην πρώην βιομηχανική περιοχή της ΑΕΒΑΛ (Ο.Τ.19) που έχει παραχωρηθεί στο ΕΚΕΤΑ για χρήση 30 ετών (η παραχώρηση έχει πάρει θετική έγκριση από ΒΙΟ.ΠΑ.Π Α.Ε. του Δήμου Εορδαίας). Σημειώνεται ότι το έργο έχει πάρει Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων και αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του Θύλακας Καινοτομίας Υδρογόνου (H2-HUB).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV